— Bra med styrket satsning mot barneekteskap, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær Plan International Norge

(Oslo 7 oktober): Regjeringen har økt satsningen på likestilling i bistandsbudsjettet (kap 164). Dette er essenielt i arbeidet for å unngå barneekteskap og andre skadelige skikker. Plan International Norge ønsker regjeringens etablerering av en egen post (164/73) til sårbare grupper i statsbudsjettet for 2020 velkommen. Plan International Norge er særlig positive til varselet om at regjeringen med «strategi mot skadelige skikker» vil styrke innsatsen mot barneekteskap, kjønnslemlestelse og preferanse for sønner.
Bekjempelse av skadelige skikker starter med de som selv berøres av det, nemelig jentene og ungdommen selv. Derfor må regjeringen støtte jenter og gutter som tar grep for å endre kjønnsstereotypier, fremme likestilling og bekjempe diskriminering.
Lokale aktører som jobber på grasrota med holdninger i familien og hos tradisjonelle ledere trenger drahjelp. Lokale ungdomsdrevne organisasjoner som kjemper mot skadelige skikker og rettighetsbrudd trenger ekstra ressurser.
— Der vi samarbeider med ungdomsdrevne, lokale organisasjoner, ser vi god effekt. For eksempel i Malawi der barneekteskap er svært utbredt, kan vi dokumentere gode resultater. Ungdom er viktige endringsaktører i kampen mot skadelige skikker der de bor, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær Plan International Norge.
Plan International jobber med barn og ungdom i 55.000 lokalsamfunn for å skape og ivareta langsiktig holdningsendring. Dette har vist gode resultater. Skal vi kunne fortsette den positive trenden er det viktig at en stor del av bistandsbudsjettet går til organisasjoner som Plan International som ikke bare jobber for de som er berørt, men sammen med dem. Samtidig ønsker vi oss tydeligere øremerking av midlene fremover, slik at jenter som utsettes for skadelige skikker faktisk nås.
— Samtidig må vi ikke jobbe for smalt. Resultater oppnås når krav om likestilling og barns rettigheter gjennomsyrer bistandsarbeid mer generelt. Her kunne regjeringen vært tydeligere. Skal vi for eksempel stanse barneekteskap, må unge jenter få ferdigheter som etterspørres lokalt, slik at de kan stå økonomisk friere, sier Partapuoli.
I kriser forsterkes diskriminering av jenter, barneekteskap og kjønnsbasert vold. Jenter faller ofte utenfor tiltak som beskytter barn i kriser fordi tiltakene ikke er tilpasset unge jenters behov[1]. Plan International Norge forventer at de yngste jentene får tilgang til programmer som forebygger kjønnsbasert vold og hindre frafall fra utdanning.
— Jenter i humanitære kriser trenger en ekstra innsats og oppmerksomhet. Vår erfaring er at langvarig tilstedeværelse er viktig. I Tsjadsjø-regionen har lang tilstedeværelse med programmer for beskyttelse og opplæring bidratt til at lokalsamfunn Plan International Norge jobber i har beskyttelsesmekanismer på plass når krisene rammer. Vi kunne ønske oss et tydeligere fokus på både jenters situasjon i kriser og barneekteskap under de humanitære midlene i budsjettet, sier Partapuoli.
[1] Les Plan Internationals rapport om jenter i kriser https://plan-international.org/publications/adolescent-girls-crisis
Kontakter
Nina HøieKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 463 55 314nina.hoie@plan-norge.noBilder

Om Plan International Norge
Plan International er en uavhengig barnerettighetsorganisasjon som jobber barns rettigheter, både langsiktig og gjennom nødhjelp. Men der barn ikke har det bra, har jenter det ofte verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 80 land og driver prosjekter i 67.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med å sikre jenters rett til å bestemme over egen kropp, beskytte barn mot vold, sørge for at alle barn får en trygg og god utdanning og bidra til at unge kvinner kan bli økonomisk selvstendige.
Følg pressemeldinger fra Plan International Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Plan International Norge
Verdens flyktningdag: Livsfarlig å være jente på flukt20.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemelding
Over 122 millioner mennesker er på flukt i verden i dag og mer enn 60 millioner av dem er kvinner og jenter, ifølge FN. Risikoen for vold og seksuelle overgrep øker dramatisk i konfliktområder som Sudan, Gaza og Ukraina.
Femte dag med droneangrep mørklegger Sudan8.5.2025 17:01:11 CEST | Pressemelding
Fem dager med målrettede droneangrep mot flyplass, drivstofflagre og strømforsyning i Port Sudan har svekket nødhjelpen kraftig. Hjelpearbeidere er i livsfare, og verdens største flukt- og sultkrise forverres time for time.
Ny katastrofe truer Myanmar28.4.2025 14:31:12 CEST | Pressemelding
Én måned etter jordskjelvet lever hundretusener av familier i Myanmar i ruiner og midlertidige leirer. Nå nærmer monsunregnet seg, og med bare én tredjedel av hjelpen dekket kan konsekvensene bli enorme.
Gaza: Halvparten av barna ønsker ikke lenger å leve21.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Over én million barn i Gaza trenger akutt psykisk helsehjelp etter halvannet år med krig. Frykten for å dø preger hverdagen deres, og en ny rapport viser at halvparten av barna ikke lenger ønsker å leve.
Klimakrisen presser jenter til å bytte sex mot mat12.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Klimaendringer forverrer sult og vannmangel i Sahel-regionen i Afrika og tvinger unge jenter til ekstreme valg for å overleve, viser en ny rapport fra Plan International.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom