Av-og-til

– Barn bør slippe brisne foreldre i påska

Del

Voksne med høy inntekt er de som drikker mest alkohol når de er på hytta med barn. – Påskekosen blekner fort hvis mamma eller pappa er brisne, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i alkovett, organisasjonen Av-og-til.

20 prosent av de voksne med høyest inntekt drakk tre eller flere glass alkohol på en dag sist de var på hyttetur med barn. Det viser en ny undersøkelse Ipsos har gjort for alkovettorganisasjonen Av-og-til.

– Mange foreldre undervurderer hvor lite alkohol som kan gjøre barn utrygge. De fleste barn synes tre glass er for mye, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til.

Sammen med sommer og jul er også påska høytid for salgstall på Vinmonopolet.

Merker endringen raskt

Blant voksne med lavere inntekt er andelen som drakk tre glass eller mer foran barna betydelig mindre.

– Jeg tror at for mange unnskylder alkoholinntaket med at påska er høytid, og at god vin hører med. Men barna merker raskt endringen hos de voksne, uavhengig av anledningen, påpeker Kaski.

Hun sier det kan være lurt å stoppe i god tid før man kjenner seg påvirket av alkoholen, siden barna gjerne merker endringen først.

– Et glass vin til maten eller en øl i solveggen kan være godt. Men for barna sin del bør man tenke seg om før det ene glasset blir til tre, sier hun.

Spesiell påske

Kaski mener årets påske kan bli spesiell, og at mange kanskje er klar for litt ekstra feiring.

– Det er lett å forstå at folk gleder seg til å samle storfamilie eller venner på påskefjellet igjen etter mange høytider med begrensninger. Om vi voksne er bevisste på alkoholforbruket, kan det bli like hyggelig for barna også, sier Kaski.

Hun forteller at selv om noen trenger en påminnelse, har mange foreldre også gode drikkevaner foran barna sine. I undersøkelsen oppgir 44 prosent at de droppet alkoholen helt sist de var på hyttetur med barn til stede, mot 27 prosent blant de med høyest inntekt.

– De aller fleste holder seg til null, ett eller maks to glass foran barna. Dette er i tråd med det de fleste barn oppgir som innafor. Det er jeg glad for, sier Kaski.

Tallgrunnlag: 

Undersøkelsen er gjennomført av Ipsos på vegne av Av-og-til. Den har 2673 respondenter på web og ble gjennomført i perioden januar til mars 2022.

Tenk på de siste 2 årene. Hva var ditt alkoholforbruk siste gang du var på hyttetur med barn til stede (oppgi for den dagen du drakk mest alkohol)

Landssnitt

Husstandsinntekt

Under 500"

500"- 799"

800"- 999"

1 mill. - 1,5 mill.

1,5 mill.+

0 glass

44 %

50 %

46 %

45 %

39 %

27 %

1-2 glass

22 %

14 %

20 %

26 %

30 %

32 %

3-4 glass

6 %

3 %

6 %

7 %

9 %

15 %

5-6 glass

1 %

1 %

1 %

3 %

1 %

3 %

7+ glass

1 %

1 %

0 %

1 %

2 %

2 %

Ikke relevant/ ønsker ikke svare/ vet ikke

25 %

31 %

26 %

19 %

19 %

20 %

Total

100 %

100 %

100 %

100 %

100 %

100 %

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Av-og-til

Av-og-til
Av-og-til
Torggata 1
0181 Oslo

23 21 45 30https://www.avogtil.no/

Av-og-til er en alkovettorganisasjon. Vi setter fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. Av-og-til vil bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.

Følg pressemeldinger fra Av-og-til

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Av-og-til på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Av-og-til

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom