Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening

- Skuffende studentbudsjett

Del

Studentene i Tekna er oppgitt over at regjeringen ikke øker studiestøtten i statsbudsjettet som ble fremlagt i dag. – Regjeringen er i ferd med å begrave heltidsstudenten. Dagens studiestøtte er rett og slett ikke til å leve av, sier studentlederen i Tekna, Marcus Steen Nitschke.

Studentlederen er svært skuffet over at regjeringen ikke valgte å løfte studentøkonomien i dagens forslag til statsbudsjett, utover prisvekstjustering. Han peker på at studiestøtten over lang tid ikke er prisjustert tilsvarende prisstigning, og at studentene stadig får trangere kår.

Må jobbe for å klare seg

- Dette er skuffende. En skyhøy prisvekst det siste året, har gjort det nærmest umulig å være heltidsstudent i Norge. Langt fra alle kan få penger hjemmefra. Over halvparten av studentene må jobbe for å klare seg, og de bruker i snitt 50 timer i uken på jobb og studier. Dette går ikke i lengden, sier studentlederen. Steen Nitschke forventer nå en opptrappingsplan for få studielånet og -stipendet til et nivå det er mulig å leve av.

Han er bekymret for at dagens økonomiske situasjon også er med på å skape et klasseskille blant studentene.

- Svært mange studenter er avhengig av jevnlig støtte fra foreldre for å klare seg økonomisk. Studenter uten mulighet for hjelp hjemmefra risikerer å bli skviset ut av utdanningssystemet. Det blir galt dersom foreldrenes lommebok skal avgjøre om vi kan studere eller ikke, sier Nitschke.

Studiestøtten slukes av husleie

En undersøkelse gjort blant Teknas egne studenter, viste at hele 78 prosent av studentene bruker over halvparten av studiestøtten til husleie. 4 av 10 sier at de sliter med å få endene til å møtes økonomisk, og 54 prosent er avhengig av en deltidsjobb for å klare seg økonomisk. 35 prosent av studentene sier at de er avhengig av jevnlig støtte fra foreldre for å klare seg økonomisk.

- Regjeringen er i ferd med å begrave heltidsstudenten. Når de fleste bruker over 50 prosent av studiestøtten til husleie, sier det seg selv at det er nesten umulig å være heltidsstudent, sier Marcus Steen Nitschke.

Han håper nå SV vil lege press på regjeringen, slik at nye bevilgninger likevel kan sikres når det reviderte budsjettet skal vedtas i Stortinget.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening

Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening
Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening
Dronning Mauds gate 15
0201 Oslo

22 94 75 00https://www.tekna.no/

Tekna organiserer medlemmer som har en mastergrad innen teknologi, realfag eller naturvitenskap. Våre 98 000 medlemmer jobber hver dag med å løse samfunnets utfordringer gjennom innovasjon og ny teknologi. Tekna er den største masterforeningen i Norge, og den største fagforeningen i Akademikerne.

Følg pressemeldinger fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom