Norges geologiske undersøkelse - NGU

- Nasjonalmuseet har stor betydning for steinbransjen

Del
Det sier daglig leder for Oppdal Sten AS, som fikk i oppdrag å levere skifer til det nye Nasjonalmuseet i Oslo. – Viktig å velge norsk stein, forteller Statsbygg, som står for byggingen av museet.
Fasaden til Nasjonalmuseet. Foto Tom Heldal.
Fasaden til Nasjonalmuseet. Foto Tom Heldal.

Daglig leder for Oppdal Sten AS, Petter Bye, forteller at oppgaven med å levere skifer til det nye Nasjonalmuseet, har vært et løft for bedriften.

- Det har stor betydning for hele bransjen vår og ikke minst oss. Dette er vårt største prosjekt noensinne. Det har gjort at vi har begynt å ta i bruk wiresag for å ta ut blokker fra bruddet og for å dele opp blokkene i passende størrelser. De største blir sendt til Tyskland for mer bearbeiding der.

I Tyskland får de hjelp av firmaet Hofmann Naturstein som har mottatt 416 lass med blokker. Disse blokkene skal brukes på fasaden. I tillegg til dette står Oppdal Sten AS for skifer som skal brukes på en ca. 5800m2 takterrasse.

- For å klare å produsere skiferen på taket, måtte vi investere i en ny sag og en kalibreringsmaskin for å justere tykkelsen på hellene. Vannforbruket for å avkjøle sagbladene på de to nye maskinene er så høyt at vi også måtte investere i et resirkuleringsanlegg for vann. Så det har vært noen utfordringer. Samtidig håper vi dette kan bli et flott referanseprosjekt for bedriften. Vi merker at når vi besøker europeiske steinforhandlere og produsenter, så har de hørt om dette prosjektet og er nysgjerrig på det, sier Bye.

- Kan se gamle spor i skiferen

En som også er nysgjerrig på byggingen av det nye Nasjonalmuseet, er geolog og forsker Tom Heldal fra NGU. Han har ledende kunnskap om norsk naturstein og roser bruken av skifer.

- Det er kjempeflott at de bruker skifer på utsiden av det nye Nasjonalmuseet. Skifer er normalt brukt til fortau eller tak. Nå får man brukt et materiale som tidligere ikke ble brukt som fasade på slike bygg. Det gjør det mer spesielt. Vi geologer er ekstra begeistret siden skiferblokkene viser oss spor etter prosesser som skjedde dypt nede i jorda for mange millioner år siden, den gangen skiferen ble dannet.

- Ville ta fjellet til det urbane

Statsbygg står bak byggingen av det nye Nasjonalmuseet. Slik forklarer kommunikasjonslederen for prosjektet hvordan de utarbeidet konseptet bak.

- Arkitekt Klaus Schuwerk ønsket seg norsk stein, fordi han mener at det å gå i fjellet er en del av den norske kulturen. Det å få fjellet til byen, sjøen og det urbane uttrykker kulturell identitet. Statsbygg måtte ut i det internasjonale markedet, men vi var så heldig at det var den norske skiferen som hadde den kvaliteten som arkitekten ønsket. Vi bruker en Oppdal Mørk Golan-skifer som er robust. Så robust at Hofmann Naturstein måtte gå til innkjøp av nytt utstyr for å få skåret den, forteller Birgitte Bye.

- Hvordan tror du publikum vil reagere på bygget når det er ferdig?

- Det har kommet noen reaksjoner på at bygget er for tungt. Det kom det også når det ble brukt italiensk marmor på Operahuset. I vårt tilfelle kan det nok også ha med at det fremdeles er en byggeplass. Da blir det foreløpig vanskelig å komme nær nok til å se hvordan det blir.

- Forsker Tom Heldal fra NGU er allerede begeistret etter en kort omvisning i hvert fall.

- Hehe, det er bra. Jeg tror også at mange vil endre mening når de får komme nærmere bygget og får sett hvordan det ser ut på innsiden. Vi bruker også skifer på veggene i publikumsarealene. Her bruker vi blant annet skifer sammen med marmor, bronse, kalkstein og lys eik. Det vil se meget flott ut, forsikrer hun.

Etter planen skal det nye Nasjonalmuseet åpne dørene for publikum i 2020, så da kan alle endelig beundre bygget på både inn- og utsiden. Du kan også se flere bilder av hele byggeprosessen på Statsbygg sine sider.

Nøkkelord

Kontakter

Tom Heldal, forsker.
Telefon: (+47) 73904205
E-post: tom.heldal@ngu.no

Bilder

Fasaden til Nasjonalmuseet. Foto Tom Heldal.
Fasaden til Nasjonalmuseet. Foto Tom Heldal.
Last ned bilde
- I skiferblokkene kan vi se hvordan bergarten en gang ble dannet ved sammenpressing av berget dypt nede i jorda. Det lyse laget på bildet var en gang tykt og sammenhengende, men er blitt fortynnet og smurt utover, nesten som en deig. Foto: Tom Heldal.
- I skiferblokkene kan vi se hvordan bergarten en gang ble dannet ved sammenpressing av berget dypt nede i jorda. Det lyse laget på bildet var en gang tykt og sammenhengende, men er blitt fortynnet og smurt utover, nesten som en deig. Foto: Tom Heldal.
Last ned bilde

Lenker

Om Norges geologiske undersøkelse - NGU

Norges geologiske undersøkelse - NGU
Leiv Eirikssons vei 39
7040 Trondheim

73 90 40 00http://www.ngu.no

NGU er landets sentrale institusjon for kunnskap om berggrunn, mineralressurser, løsmasser og grunnvann i Norge.

NGU skal aktivt bidra til at geofaglig kunnskap utnyttes til en effektiv og bærekraftig forvaltning av landets naturressurser og miljø. Som forskningsbasert forvaltningsorgan er NGU også de andre departementenes faginstans i geofaglige spørsmål.

NGU er en etat under Nærings- og Fiskeridepartementet (NFD).

Følg pressemeldinger fra Norges geologiske undersøkelse - NGU

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges geologiske undersøkelse - NGU på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges geologiske undersøkelse - NGU

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye