Abelia

- Godt grunnlag for fagskolereform

Del

- Abelia er meget godt fornøyd med at regjeringen legger opp til en reell fagskolereform som kan utløse fagskolens potensial, sier Abelia-sjef Håkon Haugli.

Regjeringen la i dag frem sin stortingsmelding om fagskoler. Der legger de opp til en fagskolereform med studiepoeng, finansiering med utviklingsmidler, mulighet for treårig fagskoleutdanning, og rett til deltakelse i studentsamskipnadene.

- Dette gjør fagskolene til en viktig bidragsyter for å løse store samfunnsoppgaver knyttet til omstilling i arbeids- og næringslivet, sier administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugli.

Fagsjef for utdanningspolitikk i Abelia og styreleder i Forum for fagskoler, Knut Erik Beyer-Arnesen, mener innføring av studiepoeng for fagskoleutdanningen er et viktig bidrag til å løfte og synliggjøre fagskoleutdanning som en attraktiv og likeverdig utdanning på linje med høyskole- og universitetsutdanning.

- Dette kombineres også med et lovpålagt krav for høyskoler og universiteter til å vurdere fagskoleutdanninger for innpasning i deres studier. Det skaper et godt grunnlag for fagskolesektoren til å gå i en konstruktiv dialog med høyskoler og universiteter for å sikre studentenes interesser, sier Beyer-Arnesen.

Han tror stortingsmelding vil være et viktig bidrag til yrkesfagløftet. 

- Ungdom vil nå se en attraktiv utdanningsvei fra yrkesfag, via høyere yrkesfaglig utdanning til annen høyere utdanning. Muligheten for at fagskoleutdanning i særskilte tilfeller kan utvides til tre år vil også kunne gjøre høyere yrkesfaglig utdanning enda mer attraktivt for enkelte, sier Beyer-Arnesen.

Forum for fagskoler løfter også fram betydningen av en tredelt finansieringsmodell som inkluderer en basisfinansiering, en resultatbasert finansiering med åpen ramme og ikke minst utviklingsmidler.

- Det siste er spesielt viktig for samarbeidet med arbeids- og næringslivet for å sikre oppdatert utdanning som dekker gjeldende og kommende kompetansebehov, sier Beyer-Arnesen.

- Vi vet også at studentene vil være meget godt fornøyd med at fagskolestudentene nå vil få en rett til å delta i studentsamskipnadene, og bli inkludert i vitnemålportalen på linje med høyskole- og universitetsstudenter. Det gjenstår fortsatt å få alle de økonomiske rammene til en bærekraftig finansiering på plass.  Men alt i alt ser dette ut til å være viktige strukturelle endring som kan danne et godt grunnlag for en lenge etterlengte fagskolereform.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om Abelia

Abelia
Abelia
Middelthunsgate 27
0305 Oslo

23 08 80 70http://www.abelia.no

Abelia er NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter med over 1900 medlemsbedrifter og 46.000 ansatte over hele landet. Medlemmer omfatter bedrifter i blant annet IT, telekom, undervisning, forskning, konsulenttjenester, kreative virksomheter og interesseorganisasjoner. Mer informasjon: www.abelia.no.

Følg saker fra Abelia

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Abelia på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Abelia

Norge får nasjonal strategi for kunstig intelligens: Abelia feirer5.2.2019 18:05:10 CETPressemelding

Etter noen få dager i jobben, kommer digitaliseringsminister Nikolai Astrup med et viktig initiativ: Nå starter arbeidet med å utvikle en nasjonal strategi for kunstig intelligens. - Dette er viktig for hele norsk arbeid- og næringsliv. Bruken av kunstig intelligens er i kraftig vekst og teknologien vil få stor betydning fremover. Strategien må bidra til at norsk næringsliv og offentlig sektor kan utnytte mulighetene og må utvikles i nært samarbeid mellom myndigheter, utdanningsinstitusjoner, forskningsmiljøer og næringsliv, sier administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugli.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom