- Gjør utdanning til luksusgode
På tross av massiv motstand fra utdanningsinstitusjonene, internasjonale studenter og et bredt sivilsamfunn foreslår regjeringen i dag endringer i universitets- og høyskoleloven som vil innebære innføring av skolepenger for studenter fra land utenfor EU, EØS og Sveits.
– Når samtlige høringsinstanser er negative til forslaget håper vi at Stortinget vil lytte. Dette forslaget må stoppes, sier Hector Ulloa, leder i SAIH
Kunnskapsdepartementet mottok 93 høringsinnspill.
– Foreldrenes lommebok avgjør
– Skolepenger vil være et trist tilbakeskritt i arbeidet med å innfri utdanning som en menneskerettighet, sier Ulloa.
Norge har gått foran som et særdeles godt eksempel takket være kombinasjonen gratisprinsippet og lånekassen.
– Hvis skolepenger innføres for denne gruppen studenter er det størrelsen på foreldrenes lommebok som vil avgjøre om de kan studere i Norge. På den måten vil det bidra til at utdanning blir et luksusgode, sier Ulloa.
Unntak for forfulgte studentaktivister
Regjeringen legger opp til unntak for utvekslingsstudenter og studenter som er i Norge gjennom statlig finansierte ordninger som Students at Risk, en ordning for forfulgte studentaktivister som trenger beskyttelse for å fullføre utdannelsen sin.
– Det er gledelig at regjeringen foreslår unntak for Students at Risk i lovforslaget, men vi er bekymra for at skolepenger i praksis også vil ramme disse studentene, sier Ulloa.
Han peker på at færre utenlandsstudenter totalt sett kan føre til en nedgang i engelskspråklige studieprogrammer.
– I så fall vil det bli for få studieprogrammer å tilby mulige Students at Risk-søkere til at de reelt sett kan finne studieprogrammer som er relevante for dem i Norge, sier Ulloa.
Hector Ulloa kom selv til Norge gjennom Students at Risk i 2018, etter å ha blitt drapstruet som følge av sin posisjon som leder i juss-studentenes organisasjon i Honduras. Han ble valgt til leder av SAIH i 2021.
SAIH er en norsk bistands- og solidaritetsorganisasjon, startet av studenter og akademikere for 62 år siden, som jobber for at alle skal få tilgang på høyere utdanning og akademisk frihet.
Nøkkelord
Kontakter
Hector UlloaLeder
Tel:+47 412 98 837hector.ulloa@saih.noBilder
Om SAIH
SAIH ble etablert i 1961 av norske studenter og akademikere og jobber i dag i partnerskap med om lag 30 organisasjoner i 7 land i Latin-Amerika, sørlige Afrika og Asia: Bolivia, Colombia, Nicaragua, Zimbabwe, Zambia, Sør-Afrika og Myanmar.
SAIH er en solidaritetsorganisajon som jobber med bistand, informasjon og politisk påvirkning for å at flere skal få tilgang til høyere utdanning og akademisk frihet globalt.
Følg pressemeldinger fra SAIH
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SAIH på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SAIH
Et stort svik for retten til utdanning!6.6.2023 14:38:40 CEST | Pressemelding
Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har sviktet gratisprinsippet og bygget opp en kunnskapsmur mot resten av verden. Partiene velger å ikke snu i saken om skolepenger for internasjonale studenter, til tross for massiv motstand.
Aktivisme under angrep28.3.2023 10:04:43 CEST | Pressemelding
Myndigheter tar stadig mer kreative verktøy i bruk for å stilne kritiske stemmer, viser ny rapport om studentaktivisme.
Lanserer trendbibel for diktatorer21.3.2023 07:18:31 CET | Pressemelding
Viser siste trender innen undertrykking av unge som hever stemmen.
Væpna konflikt og angrep på ytringsfrihet truer forskere og studenter globalt17.11.2022 10:04:08 CET | Pressemelding
Ny rapport fra Scholars at Risk dokumenterer 391 angrep på studenters og akademikeres rettigheter det siste året.
Det russiske studentmagasinet DOXA tildeles Studentenes fredspris 202327.10.2022 19:19:47 CEST | Pressemelding
Fredspriskomiteen har på vegne av alle norske studenter bestemt at Studentenes fredspris 2023 skal gå til DOXA for deres arbeid for presse- og ytringsfrihet i Russland.