SAIH

- Gjør utdanning til luksusgode

Del
Kunnskapsdepartementet mottok 93 høringsinn­spill. Alle negative. Likevel ønsker regjeringen å innføre skolepenger for studenter fra land utenfor EU, EØS og Sveits.
Hector Ulloa, leder i SAIH, i samtale med en av SAIHs frivillige studentaktivister. Foto: Von
Hector Ulloa, leder i SAIH, i samtale med en av SAIHs frivillige studentaktivister. Foto: Von

På tross av massiv motstand fra utdanningsinstitusjonene, internasjonale studenter og et bredt sivilsamfunn foreslår regjeringen i dag endringer i universitets- og høyskoleloven som vil innebære innføring av skolepenger for studenter fra land utenfor EU, EØS og Sveits.

– Når samtlige høringsinstanser er negative til forslaget håper vi at Stortinget vil lytte. Dette forslaget må stoppes, sier Hector Ulloa, leder i SAIH

Kunnskapsdepartementet mottok 93 høringsinn­spill

– Foreldrenes lommebok avgjør

– Skolepenger vil være et trist tilbakeskritt i arbeidet med å innfri utdanning som en menneskerettighet, sier Ulloa.

Norge har gått foran som et særdeles godt eksempel takket være kombinasjonen gratisprinsippet og lånekassen.

– Hvis skolepenger innføres for denne gruppen studenter er det størrelsen på foreldrenes lommebok som vil avgjøre om de kan studere i Norge. På den måten vil det bidra til at utdanning blir et luksusgode, sier Ulloa.

Unntak for forfulgte studentaktivister

Regjeringen legger opp til unntak for utvekslingsstudenter og studenter som er i Norge gjennom statlig finansierte ordninger som Students at Risk, en ordning for forfulgte studentaktivister som trenger beskyttelse for å fullføre utdannelsen sin.

– Det er gledelig at regjeringen foreslår unntak for Students at Risk i lovforslaget, men vi er bekymra for at skolepenger i praksis også vil ramme disse studentene, sier Ulloa.

Han peker på at færre utenlandsstudenter totalt sett kan føre til en nedgang i engelskspråklige studieprogrammer.

– I så fall vil det bli for få studieprogrammer å tilby mulige Students at Risk-søkere til at de reelt sett kan finne studieprogrammer som er relevante for dem i Norge, sier Ulloa.

Hector Ulloa kom selv til Norge gjennom Students at Risk i 2018, etter å ha blitt drapstruet som følge av sin posisjon som leder i juss-studentenes organisasjon i Honduras. Han ble valgt til leder av SAIH i 2021.

SAIH er en norsk bistands- og solidaritetsorganisasjon, startet av studenter og akademikere for 62 år siden, som jobber for at alle skal få tilgang på høyere utdanning og akademisk frihet.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hector Ulloa, leder i SAIH, i samtale med en av SAIHs frivillige studentaktivister. Foto: Von
Hector Ulloa, leder i SAIH, i samtale med en av SAIHs frivillige studentaktivister. Foto: Von
Last ned bilde

Om SAIH

SAIH
SAIH
Mariboes gate 8
0183 Oslo

47370190http://www.saih.no

SAIH ble etablert i 1961 av norske studenter og akademikere og jobber i dag i partnerskap med om lag 30 organisasjoner i 7 land i Latin-Amerika, sørlige Afrika og Asia: Bolivia, Colombia, Nicaragua, Zimbabwe, Zambia, Sør-Afrika og Myanmar. 

SAIH er en solidaritetsorganisajon som jobber med bistand, informasjon og politisk påvirkning for å at flere skal få tilgang til høyere utdanning og akademisk frihet globalt.  

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye