- Få øynene opp for tyttebær
– Tyttebær inneholder omtrent de samme helsekomponentene som tranebær, som har vist seg å ha gunstige helseeffekter, spesielt med tanke på urinveisinfeksjon. For å kunne utvikle nye og attraktive produkter av tyttebær skal vi skaffe oss kunnskap om hva som påvirker innholdet av disse plantestoffene og hvilken betydning det kan ha for både helse og smak, sier forsker Kjersti Aaby. Hun er ansvarlig for Nofimas forskning i prosjektet.
Tyttebærenes kjemi
Forskerne skal undersøke hvordan forhold som voksested, klima og prosessering påvirker sammensetningen og mengden av plantestoffer.
Til å dykke ned i tyttebærenes kjemi vil Kjersti Aaby få hjelp av blant annet doktorgradsstipendiat Mathias Amundsen. Han ser frem til å studere disse bærene, som han har plukket i store mengder opp gjennom oppveksten.
– Tyttebær er en god og bærekraftig råvare, som kan utnyttes uten inngrep i naturen. Jeg tror vi har en del å hente ved å se hva andre land har gjort for å øke tyttebærets popularitet, sier Mathias Amundsen. Han er selv halvt finsk og vet at bruken av tyttebær er større og mer mangfoldig i Finland, og synes det er spennende at det er flere finske partnere i prosjektet
På naturens premisser
Å kartlegge områder der avlingene er store og bærene har god kvalitet vil være en viktig del av prosjektet. For tilgjengeligheten og kvaliteten på ville bær varierer mye fra år til år.
Det er forskere fra NIBIO som har ansvar for denne delen av prosjektet. De har satt opp forsøksfelt flere steder i landet, fra Agder i sør til Finnmark i nord. De skal kartlegge forholdene på forsøksfeltene flere år på rad, og se på hvordan kvalitet og mengde bær blir påvirket av faktorer som klima, terreng og tilgang til lys.
Sunne og klimavennlige bær
– Det er viktig at de gode stoffene i bærene er bevart i produktene vi skal spise. I prosjektet skal vi optimalisere prosessering for å sikre sunne og smakfulle produkter der bærenes unike egenskapene er bevart, sier Kjersti Aaby.
I dag er det liten produktdifferensiering og innovasjon basert på tyttebær som råvare. Dagens produkter er gjerne tradisjonelle, av lav i verdi og basert på importerte tyttebær.
– Innovative løsninger og ny kunnskap om kvalitet kan åpne muligheter for økt verdiskaping. Vi vil også undersøke innovasjonspotensialet og finne nye muligheter innen produkt-, tjeneste-, forretningsmodell- og teknologiinnovasjon for tyttebær og andre ville bær, avslutter seniorforsker Antje Gonera i Nofima. Hun er ansvarlig for innovasjonsarbeidet i prosjektet.
Fakta om forskningen
Prosjektet Wildberries er et fireårlig prosjekt, finansiert av Norges forskningsråds Bionærprogram. Målet er å fremskaffe kunnskap og innovative løsninger slik at man får økt utnyttelse og verdiskaping fra ville bær. Prosjektet er også tett knyttet til det strategiske forskningsprogrammet SunnMat.
Prosjektet ledes av NIBIO. I tillegg deltar Nofima, Universitetet i Tromsø og Universitetet i Turku og forskningsinstituttet LUKE på forskningssiden. Matprodusenter som deltar er BAMA, Røyland gård og Askim Frukt- og Bærpresseri.
Nøkkelord
Kontakter
Kjersti Aaby, Forsker, Tlf.: +47 909 72 164, kjersti.aaby@nofima.no
Antje Gonera, Seniorforsker, Tlf.: +47 400 75 077, antje.gonera@nofima.no
Bilder


Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Alta, Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 370 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Skit inn, skit ut sier pukkellaksforsker22.8.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det myldrer av pukkellaks i elver i Troms og Finnmark. Folk klarer ikke å håndtere mengden, og da blir kvaliteten fort dårlig, hevder pukkellakseforsker i Nofima.
38 millioner daglige måltider sjømat ignorert: - Store hull i matberedskapen15.8.2025 08:48:11 CEST | Pressemelding
Hver dag produserer og eksporterer Norge 38 millioner måltider med sjømat. Likevel er sjømat og sjømatproduksjon så vidt nevnt i analyser av matberedskapen i landet. Et paradoks fire tunge forskningsmiljø nå skal belyse grundig.
Matfaglig kompetanse gir lokalmaten kraft og styrker beredskapen11.8.2025 09:11:09 CEST | Kronikk
Norsk matberedskap krever mer enn lager og råvarer – det handler om kunnskapen som gir ferske råvarer holdbarhet, kvalitet og verdi. Uten folk med fagkompetanse står både produksjon og beredskap svakere.
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom