- Et tydelig budskap til universitetene om å skjerpe seg

Denne uken la universitets- og høyskolelovutvalget frem sin utredning. Utdannings- og forskningsminister Henrik Asheim var helt tydelig i sin beskjed til akademia da han fikk overrakt NOU-en i går: Midlertidigheten må ned, og akademia har selv et stort ansvar for å ta tak i problemet.
- Dette er et tydelig budskap til universitetene om å skjerpe seg. Akademia har et stort ansvar for å redusere midlertidigheten selv. Mangel på faste stillinger gjør det mindre attraktivt å være forsker, sier Kari Sollien.
Tall fra Norsk senter for forskningsdata viser at 15,5 prosent av forskere og andre vitenskapelig ansatte ved norske universiteter og høyskoler er midlertidig ansatte, mot 8,4 prosent i resten av arbeidslivet.
Utvalget skriver at det er en misforståelse hos mange i sektoren om at ekstern finansiering er lik midlertidig ansettelse, og at institusjonene må jobbe med hvordan de praktiserer regelen.
- I lang tid har akademia forklart den høye midlertidigheten med at de er avhengig av ekstern finansiering for de enkelte forskningsprosjektene, og at dette gjør det vanskelig å beholde forskere når finansieringen stopper opp. Dette holder ikke. Utvalget peker på behovet for nok juridisk kompetanse for å sørge for en god forståelse og praksis av reglene. Det støtter vi, sier Sollien.
Akademikerne etterlyser ytterligere innstramminger av lovverket, og at reglene for ansettelser i akademia må ligge under arbeidsmiljøloven og statsansattloven. At utvalget ikke har kunnet vurdere reglene om midlertidig ansettelse under ett, er en svakhet ved mandatet.
- Det er ingen gode grunner til å ha så mange spesialregler for midlertidighet i akademia. Da tenker jeg for det første på postdoktor-stillinger, som ikke burde vært midlertidige stillinger. I tillegg burde det ikke være egne regler i akademia som gjør det mulig å ansette midlertidig utover tre år, sier Sollien.
Bilder
Lenker
Om Akademikerne
Følg pressemeldinger fra Akademikerne
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Akademikerne på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Akademikerne
Halvparten av høyt utdannede bruker KI – men 3 av 4 mener de får for dårlig opplæring24.6.2025 08:02:23 CEST | Pressemelding
– Det er store forskjeller på nivået på de ansattes KI-kompetanse. Arbeidsgivere må ta dette på alvor og kjenne sin besøkelsestid, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne.
Høyt utdannede vender tilbake til Arbeiderpartiet – og forlater Høyre11.6.2025 17:35:29 CEST | Pressemelding
Arbeiderpartiet har de siste fire årene slitt med å tekkes høyt utdannede. Men nå er de tilbake. Stoltenbergs comeback og Senterpartiets exit er de viktigste årsakene, mener velgerne. Samtidig faller Høyres oppslutning som en stein.
Fagforeninger: Trenger et bredt klimaforlik6.6.2025 15:28:22 CEST | Pressemelding
Fagforeningsledere ber styringspartiene Høyre og Arbeiderpartiet ta ansvar for å oppnå et bredt forlik om klimamålene for å sikre norsk konkurransekraft, arbeidsplasser og legge til rette for en trygg omstilling.
Stortinget går inn for å binde studiestøtten til G26.5.2025 15:29:12 CEST | Pressemelding
– En bedre studiestøtte er studentenes største ønske. Dette er en milepæl, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder for Akademikerne.
Revidert budsjett: – Forskningen i næringslivet må opp15.5.2025 11:26:40 CEST | Pressemelding
Bare 35 av 85 toppvurderte innovasjonsprosjekter i næringslivet fikk støtte i år. Akademikernes leder Lise Lyngsnes Randeberg ber Stortinget om ekstrabevilgninger til Forskningsrådet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom