Byggenæringens Landsforening

- Arbeidstilsynets funn viser at innleieforbud er unødvendig

Del
Arbeidstilsynet fremla denne uken en rapport etter nærmere 1000 tilsyn blant virksomheter som benytter seg av bemanningsforetak. Rapporten bekrefter det som har vært byggenæringens posisjon hele tiden: Innstramningene (regelverket) fra 2019 burde få tid til å virke.
Adm. direktør i BNL, Nina Solli. Fotograf: Moment Studio
Adm. direktør i BNL, Nina Solli. Fotograf: Moment Studio

Arbeidstilsynet fant få alvorlige tilfeller av ulovlig innleie og grov forskjellsbehandling mellom innleide og fast ansatte. Arbeidstilsynets konklusjon er: "Det har skjedd en positiv utvikling i denne bransjen de senere årene. Dette skyldes flere ting. Blant annet ble det i januar 2019 innført krav om at alle arbeidskontrakter skal inneholde stillingsbrøk med spesifisert arbeidstid."

- Det er godt med faktabasert argumentasjon og Arbeidstilsynets rapport gjør det naturlig å stille seg spørsmålet ved grunnlaget for å innføre totalforbud i Oslofjord-regionen og de øvrige innstramningene i regelverket som gjelder for hele landet. Arbeidstilsynets funn stemmer godt med BNls erfaringer om at utviklingen går i riktig retning. Opinions undersøkelse utført i april i fjor som viste nettopp at grunnbemanningen i byggenæringen har økt siden 2019. En majoritet av våre medlemsbedrifter har økt antall fast ansatte i denne perioden. Utviklingen går altså i riktig retning, og da er det et unødvendig sjansespill med et så inngripende tiltak som forbudet mot innleie, sier Nina Solli, adm. direktør for Byggenæringens Landsforening.

Opinions undersøkelse viser også at de mest sannsynlige alternativene til innleie er økt bruk av midlertidige ansettelser (21 prosent), økt bruk av underleverandører (19 prosent) eller økt bruk av overtid (15 prosent).

- Som arbeidsgiverorganisasjon har vi hatt lange tradisjoner for godt samarbeid i trepartssamarbeidet, og vi har samme mål. Hovedregelen skal være fast ansettelse, men en prosjektbasert næring som byggenæringen har behov for noe fleksibilitet. Totalforbudet er utarbeidet uten samarbeid med oss og uten å høre på fakta og konsekvensvurderinger, avslutter Solli.

Nøkkelord

Kontakter

Trond Cornelius BrekkeKommunikasjonssjef og samfunnskontaktByggenæringens Landsforening

Tel:40241000trond@bnl.no

Bilder

Adm. direktør i BNL, Nina Solli. Fotograf: Moment Studio
Adm. direktør i BNL, Nina Solli. Fotograf: Moment Studio
Last ned bilde

Lenker

Om Byggenæringens Landsforening

Byggenæringens Landsforening
Byggenæringens Landsforening
Postboks 7187 Majorstuen
0307 OSLO

23 08 75 00http://www.bnl.no

BNL er en paraplyorganisasjon for 15 bransjer i byggenæringen som har over 3400 medlemsbedrifter og sysselsetter mer enn 70 000 ansatte. BNL ble etablert i 1997 og er i dag den nest største landsforeningen i NHO.

BNL organiserer industri og eiendomsbedrifter, samt utøvende håndverkere og entreprenører.

BNL  tilbyr medlembedriftene veiledning i kollektiv og individuell arbeidsrett, tilgang på prognoser og annen rådgivning.

Følg pressemeldinger fra Byggenæringens Landsforening

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Byggenæringens Landsforening på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Byggenæringens Landsforening

Nytt kompetansetilbud innen bærekraft til byggenæringen6.3.2023 14:56:58 CET | Pressemelding

Byggenæringen står for 20% av klimagassutslippene, og disse skal ned. Nye materialer, ny teknologi og mer effektiv bygging og drift må fases inn, og det stiller nye krav til fagarbeidere og funksjonærer i næringen. Regjeringen bevilger nå flerfoldige millioner til bransjeprogram for kompetanseutvikling, slik at bedrifter og tillitsvalgte kan samarbeide med utdanningstilbydere om å utvikle korte bærekraftmoduler tilpasset byggenæringen.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom