NAF

- 2022 er siste året for å kjøpe avgiftsfri elbil

Del

- Vil du kjøpe elbil uten avgifter er 2022 siste sjanse. Det sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF. Han advarer likevel mot momssmell for biler som ikke leveres før i 2023.

2022 blir siste året elbiler er fullt fritatt fra moms. NAF mener moms bør innføres gradvis og på de dyreste elbilene først. (Foto: NAF)
2022 blir siste året elbiler er fullt fritatt fra moms. NAF mener moms bør innføres gradvis og på de dyreste elbilene først. (Foto: NAF)

Politikerne har lenge ønsket å innføre moms på de dyreste elbilene. Braadland sier at elbilen blir momsfri ut hele 2022, men at forbrukerne må regne med at det blir moms på elbiler fra og med 1. januar 2023.

- Momsen kommer, men det kommer ikke til å gå fra avgiftsfritak til 25 prosent på ett år, sier han. - Regjeringen har lovet og varslet moms på den delen av beløpet for en elbil som overstiger 600 000 kroner, så det må vi regne med fra 2023, sier han.

Kamp mot full moms på elbil

Braadland sier at moms på elbiler på sikt er uunngåelig, men at det har vært en kamp mot klokka om når og hvordan denne skal innføres. - Når momsen først skal innføres for elbiler er det greit at man venter til neste år, og tar de dyreste bilene først. 2022 hadde vært for tidlig, med tanke på at utvalget må opp og prisene enda mer ned før vi kan snakke om at elbilen er fullt ut konkurransedyktig, sier han.

NAF har ment at så lenge myndighetene vil ha ned utslippene fra bilparken er det bedre å beholde elbilen momsfri enn å øke drivstoffavgiftene massivt.

- Så langt har vi fått gjennomslag for dette, og det er vi fornøyde med, sier Braadland.

Leveringstrøbbel kan føre til momssmell

Braadland advarer likevel mot at noen få bilkjøpere risikerer å få en momssmell på en bil de bestiller i 2022. - Det har som kjent vært leveringsproblemer på en del modeller i høst. Om dette fortsetter langt inn i 2022 kan man altså risikere at en elbil som er bestilt i 2022 ikke leveres før i 2023. Det er momsreglene på det tidspunktet du får bilen som gjelder – ikke når du bestiller den, advarer Braadland.

Han råder folk som bestiller ny bil i 2022 om å bruke bilbransjens standardkontrakt, som gir deg rett til å heve kjøpet om den samlede prisøkningen blir større enn seks prosent.

Fakta: Avgifter på elbiler i 2022:

  • Ingen kjøpsavgifter på elbiler. Alle bensin- og dieselbiler, inkludert ladbare hybrider, har flere 10 000 kroner i kjøpsavgifter i tillegg til moms.
  • Ingen moms på elbiler. Alle andre biler har 25 prosent moms.
  • Trafikkforsikringsavgift (tidligere årsavgift): 8,15 kr per døgn / 2975 kroner per år for elbiler. Det er samme nivå som for en bensinbil.
  • Omregistreringsavgift (ny ordning fra 2022, gjelder brukte elbiler): 1 670 kr for nyere biler (2019 og nyere), 1009 kr for eldre elbiler (2010-2018). Dette er en fjerdedel av nivået for en bensinbil.
  • Opp til halv takst i bomstasjoner. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

2022 blir siste året elbiler er fullt fritatt fra moms. NAF mener moms bør innføres gradvis og på de dyreste elbilene først. (Foto: NAF)
2022 blir siste året elbiler er fullt fritatt fra moms. NAF mener moms bør innføres gradvis og på de dyreste elbilene først. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

NAF gjennomfører verdens største elbiltest: - Viktig at folk vet hva de får når de kjøper elbil24.1.2022 07:00:00 CET | Pressemelding

Seks av ti sier informasjon om rekkevidde på vinteren er viktig når de skal kjøpe elbil. – NAF mener folk må få god og realistisk informasjon om elbiler. Derfor gjennomfører vi verdens største og viktigste elbiltest. Ingen annen test vil gi et så realistisk bilde av faktisk rekkevidde og hvilke biler som takler vinterforhold best, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom