Universitetet i Oslo

Skuddårspris til forskning på blodårer

Del

Professor Kreybergs pris deles ut på skuddårsdagen til den som har skrevet den beste doktorgradsavhandlingen i patologi de siste fire årene. Førsteprisen på 200 000 kroner går i år til dr. med. Eirik Sundlisæter ved Universitetet i Oslo (UiO). Andreprisen på 100 000 kroner går til dr. med. Elisabeth Wik (UiB) for hennes forskning på livmorkreft.

Eirik Sundlisæter har i sin doktoravhandling gjort et banebrytende arbeid som kan ha betydning for utvikling av nye legemidler mot autoimmune sykdommer, som leddgikt, sklerodermi og multippel sklerose.

Autoimmune sykdommer er forårsaket av kronisk betennelse i kroppens vev og organer. Dr. Sundlisæter har oppdaget hvordan cellene som kler kroppens blodårer bidrar til denne betennelsen, og han har vist i dyremodeller at manipulering disse cellene kan redusere betennelsen. Dr. Sundlisæter arbeider nå for å utvikle legemidler i behandlingen av autoimmune sykdommer. Arbeidet er utført ved Avdeling for patologi ved Rikshospitalet. Dr. Sundlisæter er i dag postdoktor-stipendiat ved K. G Jebsen Inflammation Research Centre, Avdeling for patologi ved UiO.

Elisabeth Wik har i sitt doktorarbeid undersøkt genfeil ved livmorkreft. Wiks funn kan vise seg å være viktig for å skreddersy behandlingen for den enkelte pasient med livmorkreft.

Kreft forårsakes av genfeil i kreftcellene som gjør at de vokser og sprer seg uten kontroll. Genfeilene er forskjellig både mellom ulike krefttyper og fra pasient til pasient innenfor en krefttype. Detaljert kunnskap om den enkeltes pasients kreftsvulst er derfor viktig for å gi så effektiv behandling som mulig. 

Dr. Wik har studert et stort antall pasienter med livmorkreft. Hun har etablert en ny klassifisering av denne kreft-sykdommen, og hun har funnet mange genfeil som kan være viktig både for prognose og behandling. Doktorgradsarbeidet er utført ved Gades institutt ved Universitetet i Bergen. Dr. Wik arbeider i dag i utdanning i patologi ved Haukeland universitetssykehus og er postdoktor ved ”Centre for Cancer Biomarkers” ved Universitetet i Bergen.

Prisene deles ut den 29. februar i Gamle festsal i Domus Academica på Universitetet i Oslo.

Professor Kreybergs fond for Eksperimentell patologi:

Prisen deles ut hvert fjerde år til forfatteren av den beste avhandlingen som er publisert i løpet av fireårsperioden innenfor fagområdet eksperimentell patologi. Prisen er på inntil 400.000 kroner. Prisen kan eventuelt deles i en førstepris på 2/3 og en annenpris på 1/3 av beløpet. 

Kontakter

Eirik Sundlisæter 926 37 539
Elisabeth Wik 97539296

Om Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo
Problemveien 7
0316 OSLO

+47 22 85 50 50http://www.uio.no

Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre. 

Følg saker fra Universitetet i Oslo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Universitetet i Oslo

Utdeling av UiOs menneskerettighetspris 20192.12.2019 15:00:44 CETPresseinvitasjon

Torsdag 5.desember kl 18.00 mottar Seyran Ates UiOs menneskerettighetspris for 2019, under åpningsdagen for Oslo Peace Days. Fredag 6.desember holder prisvinneren sitt foredrag om menneskerettigheter. Seyran Ates er utdannet jurist. Hun er født i Istanbul, har tyrkisk mor og kurdisk far, og kom til Tyskland da hun var seks år gammel. Hun har gjennom en lang karriere jobbet for ytringsfriheten, menneskerettigheter og mot religiøse fordommer. Ates er spesialist i straffe- og familierett, og har blant annet arbeidet for å få på plass lovgivning i Tyskland som beskytter mot tvangsgifte. Hun har også skrevet en rekke bøker. Som jusstudent og rådgiver for tyrkiske kvinner ble hun på 80-tallet utsatt for et attentat, og fra 2006 til 2012 stengte hun advokatpraksisen på grunn av gjentatte dødstrusler. I 2017 etablerte hun den liberale Ibn Rushd-Goethe-moskeen i Berlin. Programmet for Oslo Peace Days Om UiOs menneskerettighetspris og Lisl og Leo Eitingers fond • Prisen deles ut årlig som en ane

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom