Norsk Folkehjelp

La asylsøkere få jobbe, Robert Eriksson

Del

- Dagens lovgivning som begrenser asylsøkeres rett til arbeid hemmer en god integrering. Asylsøkere bør få midlertidig arbeidstillatelse mens de venter på at søknaden behandles slik at de kan komme seg i jobb og forsørge seg selv, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson varslet på mandag at det vil komme nye tiltak for å få flere innvandrere ut i jobb. Skal vi lykkes med det er det særlig en ting Eriksson må innse: Inkluderingsarbeidet må starte fra dag én etter ankomst til Norge.

Lettere å få oppholdstillatelse enn arbeidstillatelse

I januar 2009 innskrenket daværende regjering asylsøkeres mulighet til å få midlertidig arbeidstillatelse ved å innføre svært strenge krav til identifikasjon. Det vil i praksis si at asylsøkere må fremlegge pass for å få arbeidstillatelse. Og selv når man har pass er det ingen garanti for at myndighetene godtar dette.

- Tilbakemeldinger fra UDI viser at 90 % samarbeider med utlendingsmyndighetene om å fremlegge tilstrekkelig dokumentasjon for å få en oppholdstillatelse i Norge. Da er det rimelig spesielt at samme dokumentasjon ikke regnes som god nok for å få en midlertidig arbeidstillatelse, sier Tørres.

ID-kravene må derfor endres, og sannsynliggjøring av identitet må være tilstrekkelig for å få rett til å arbeide.

Kvalifisering fra dag én 

Ved å komme tidlig i arbeid vil asylsøkere raskere lære språket og få mulighet til å danne seg nettverk. For de som av ulike årsaker ikke er klar for arbeid,må andre kvalifiseringstiltak tilbys. Ved å komme raskt i aktivitet vil mange asylsøkere stå bedre rustet til å møte arbeidslivet når de har fått opphold eller ved retur dersom de får avslag.

- Dersom 1/3 av beboerne i mottak, altså rundt 5000 personer, får jobbe og forsørge seg selv, vil staten dessuten kunne spare rundt 500 millioner kroner i året på mottaksplasser og økonomiske bidrag. Dette burde være godt nytt for et Frp som er så opptatt av å måle kostnadene av innvandring, sier Tørres.  

Nøkkelord

Kontakter

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Tre av fire nordmenn ønsker å utsette sin tredje dose COVID19-vaksine i et halvt år for å få vaksinert flere i fattige land.10.9.2021 06:00:00 CEST | Pressemelding

Det viser en undersøkelse gjennomført av Mindshare og Respons Analyse for Norsk Folkehjelp. –Dette viser at nordmenn er opptatte av global rettferdig fordeling. Norge lovte å dele 5 millioner vaksiner i juni, tre måneder senere er bare 10% av det delt, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær, Henriette Westhrin.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom