Yrkestrafikkforbundet

Se til Tyskland

Del
– Mens vi venter på at Tariffnemnda skal ta endelig stilling til YS’ og Yrkestrafikkforbundets krav om allmenngjøring av gods- og turbiloverenskomstene, bør norske myndigheter nå studere det som skjer i tysk transportnæring meget nøye, sier forbundsleder Svein Furøy i Yrkestrafikkforbundet.

Dersom Tariffnemnda allmenngjør tariffavtalene og avtalenes minstelønnsatser lovfestes Norge, vil vi være i samme situasjon som Tyskland. Der har myndighetene fra nyttår innført minstelønn for all internasjonal godstrafikk til og fra Tyskland og all innenlandsk trafikk med utenlandske kjøretøy i Tyskland (kabotasje). Opprinnelig omfattet kravet også all transittransport. Dette er foreløpig stilt i bero som følge av protester fra andre EU-land.

Norge er ikke det eneste landet i Europa som er opptatt av å redusere skadevirkningene av et liberalisert transportmarked i Europa. Den internasjonale transportarbeiderføderasjonen (ITF) har lenge kjempet en ensom kamp for sjåførenes lønns- og arbeidsvilkår etter EU-utvidelsen. De har pekt på at transportselskap med underbetalte sjåfører fra Øst-Europa underminerer sjåførenes opparbeidete rettigheter og skaper en urimelig konkurranse som transportørene i Europas høykostland umulig kan leve med.

– Det er ikke rart at tyskerne nå reagerer. Med sin sentrale plassering er Tyskland et lukrativt transportmarked, sier Furøy.

Når tyskerne handler, går de grundig til verks og det skal være kontrollerbart. Furøy anbefaler norske myndigheter å se nærmere på de tyske dokumentasjonskravene. I forkant av kjøring i Tyskland, må transportøren nå sende følgende informasjon til tyske myndigheter:

- Etternavn, fornavn og fødselsdato på sjåføren.

- Oppstart og forventet lengde på kjøringen i Tyskland.

- Adressen til oppbevaringssted for ulik dokumentasjon.

- Brev som bekrefter at arbeidsgiver på forespørsel kan dokumentere at minstelønn har blitt betalt til sjåføren.

Opplysningene skal være på tysk og omfatte all kjøring for de kommende seks måneder. Det kreves også at arbeidsgiver skal registrere starttidspunkt, sluttidspunkt og antall arbeidstimer på tysk territorium senest syv dager etter at et oppdrag er sluttført.

Nøkkelord

Kontakter

Om Yrkestrafikkforbundet

Yrkestrafikkforbundet
Yrkestrafikkforbundet
Lakkegata 19-23
0187 Oslo

40 60 37 00http://www.ytf.no

Yrkestrafikkforbundet er et fagforbund for deg som arbeider i transportsektoren. Vårt viktigste mål er å jobbe for at du som yrkessjåfør har en arbeidsdag å leve med og en lønn å leve for. Dette arbeider våre 16 medarbeidere i sekretariatet og nesten 400 tillitsvalgte rundt om i Norge med hver dag.

Følg pressemeldinger fra Yrkestrafikkforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Yrkestrafikkforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Yrkestrafikkforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom