Norges Jeger- og Fiskerforbund

Fornuftig blyvedtak

Del

Tirsdag 3. februar vedtok Stortinget å be regjeringen åpne for jakt med blyhagl utenom våtmarksområder og skytebaner. Generalsekretær Espen Søilen i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) er godt fornøyd med vedtaket, og forventer at regjeringen effektuerer vedtaket så raskt som mulig, slik at høstjakta etter rype og annet småvilt kan foregå med blyhagl.

Vellykket jakt, foto NJFF.
Vellykket jakt, foto NJFF.

Det generelle forbudet mot bruk av blyhagl til jakt ble iverksatt i 2005. Uheldig miljøpåvirkning var begrunnelsen, da særlig dokumentert gjennom blyforgiftning av svaner og andre vannlevende fugler som hadde fått i seg blyhagl. Denne dokumentasjonen er bredt akseptert, også i jegerkretser, og det er derfor heller ingen debatt om å gjenoppta bruk av blyhagl i våtmarksområder.

NJFF har imidlertid aldri forstått begrunnelsen for et forbud mot bruk av blyhagl over fastmark på skogen og i fjellet, og heller ikke over åpent hav under sjøfugljakten. Her mener vi det ikke foreligger tilstrekkelig dokumentasjon for et generelt forbud mot bruk av blyhagl. I jegerkretser har det vært stor frustrasjon over å bli fratatt det klare førstevalget ved valg av haglammunisjon. Blyhagl har de beste allroundegenskapene og kan benyttes til alle jaktbare arter og i alle typer hagler. Ved NJFFs landsmøte i 2009 ble det vedtatt å arbeide for å få gjenåpnet jakt med blyhagl.

– Dette vi har jobbet for i fem år. Vi mener forbudet ikke er begrunnet i tilstrekkelig grad og det har vi fått gjennomslag for. Vi har tatt opp saken i møtene vi har hatt med politikerne, Miljødirektoratet og Klima- og miljøverndepartementet, og med de politiske partiene før de utformet sine partiprogrammer. Hele vår organisasjon har drevet påvirkningsarbeid i denne saken, sier Søilen.

Forventer rask oppfølging Dagens forbud mot bruk av blyhagl til jakt er hjemlet i produktkontrollforskriften. Denne må nå endres etter Stortingets ønske. Det betyr at det skal gås en runde med høringsrunder på ordinær måte først. - NJFF forventer at Klima- og miljødepartementet med sine underliggende etater tar fatt i saken umiddelbart, slik at høstens jakt i skogen, på fjellet og ved sjøen kan foregå med blyhagl om jegerne ønsker det, avslutter Søilen.

Nøkkelord

Kontakter

Generalsekretær Espen Søilen, 41 56 34 80
Informasjonssjef Espen Farstad, 90 72 24 29

Bilder

Vellykket jakt, foto NJFF.
Vellykket jakt, foto NJFF.
Last ned bilde

Lenker

Om Norges Jeger- og Fiskerforbund

Norges Jeger- og Fiskerforbund
Hvalstadåsen 5
1378 Nesbru

66 79 22 00http://www.njff.no

Norges Jeger- og Fiskerforbund er den eneste landsdekkende interesseorganisasjon for jegere og fiskere i Norge. Vi er en partipolitisk nøytral organisasjon, men har et sterkt jakt-, fiske-, og naturpolitisk engasjement i mange saker.

Følg pressemeldinger fra Norges Jeger- og Fiskerforbund

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Jeger- og Fiskerforbund på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Jeger- og Fiskerforbund

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom