SOS-barnebyerSOS-barnebyer

SOS-barnebyer om statsbudsjettet: – Still krav om barneomsorg i utviklingsland

Del

– Regjeringens satsing på utdanning i utviklingsland er prisverdig, sier Svein Grønnern, generalsekretær i SOS-barnebyer Norge. Han mener dette må gå hånd i hånd med en sterkere satsing på barneomsorg i utviklingspolitikken. – Norge må stille strengere krav til våre samarbeidsland, sier han.

Barn fra en SOS-barneby i Den sentralafrikanske republikk sitter klar til en ny skoledag. Foto: Sylvain Cherkaoui
Barn fra en SOS-barneby i Den sentralafrikanske republikk sitter klar til en ny skoledag. Foto: Sylvain Cherkaoui

– På verdensbasis lever 160 millioner barn uten voksne omsorgspersoner. Bistandsbudsjettet må rettes mer inn mot disse sårbare barna, krever Svein Grønnern. – Et trygt hjem er basisen både for en god oppvekst, for en bedre helse, og for at barna klarer å dra nytte av utdanningen vi skal tilby dem.

Grønnern er glad for den storstilte satsingen på utdanning i utviklingsland. – Utdanning står sentralt i SOS-barnebyers arbeid, sier han. SOS-barnebyer er til stede i 134 land og territorier over hele verden, og sikrer tilgangen til utdanning for de mest marginaliserte barna gjennom å styrke familiene deres, støtte lokalsamfunn og elever med bøker, utstyr og kompetanse, og gjennom å drive egne skoler der andre skoletilbud mangler.

– Utdanning er en forutsetning for stabilitet og langsiktig utvikling. Men et trygt hjem er en forutsetning for at utdanningen skal bli vellykket, sier Grønnern. Regjeringens satsing på utdanning bør derfor ta et tydeligere ansvar for de millioner av barn som i dag står uten tilstrekkelig foreldreomsorg, mener han.

– Barn som bor på gata, som er underernærte eller lever i frykt, vil ha store problemer med å ta til seg kunnskap og gjøre seg nytte av en utdanning, sier Grønnern.

Mange utviklingsland mangler barnevernsstrukturer, og klarer heller ikke å følge opp FNs retningslinjer for alternativ omsorg. Det får konsekvenser, ikke bare for barna det gjelder, men for samfunnet de vokser opp i, og for generasjonene som kommer etter.

– Norge må bidra til en bedre barneomsorg hos våre samarbeidsland i utviklingspolitikken, sier Grønnern. – Vi må stille klare krav til de landene som mottar vår støtte, samtidig som vi selv må rette en større andel av bistandsbudsjettet inn mot barn. Dette er et av de viktigste bidragene vi kan gi til en god utdanning og en bedre fremtid for våre mest marginaliserte barn. 

Kontakter

Svein Grønnern, tlf. 908 54 918

Bilder

Barn fra en SOS-barneby i Den sentralafrikanske republikk sitter klar til en ny skoledag. Foto: Sylvain Cherkaoui
Barn fra en SOS-barneby i Den sentralafrikanske republikk sitter klar til en ny skoledag. Foto: Sylvain Cherkaoui
Last ned bilde
Svein Grønnern, generalsekretær i SOS-barnebyer Norge.
Svein Grønnern, generalsekretær i SOS-barnebyer Norge.
Last ned bilde

Om SOS-barnebyer

SOS-barnebyer
SOS-barnebyer
Mariboes gate 13
0105 Oslo

23 35 39 00http://www.sos-barnebyer.no

SOS-barnebyer er en politisk og religiøs uavhengig organisasjon og arbeider i henhold til FNs barnekonvensjon. SOS-barnebyers hovedoppgave er å jobbe for at alle barn får vokse opp i en omsorgsfull familie. SOS-barnebyer jobber bâde internasjonalt og i Norge.

Følg saker fra SOS-barnebyer

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SOS-barnebyer på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra SOS-barnebyer

Egmont Fonden gir 3,5 millioner til vennetiltak for flyktningbarn6.12.2016 15:19:14 CETPressemelding

– Vi kan ikke dele ut bestevenner, men vi vil legge til rette for ekte, gode relasjoner, sier Sissel Aarak i SOS-barnebyer. Med støtte fra Egmont Fonden skal organisasjonen gjøre integreringen enklere for barn som har flyktet alene til Norge. I løpet av 2017 skal ungdom i 15 kommuner være med på et helt nytt prosjekt, der de blir kjent med jevnaldrende som har flyktet alene til Norge. Prosjektet er en del av Våre nye barn, en modell for bosetting og integrering av enslig mindreårige flyktninger, og et samarbeid mellom SOS-barnebyer, Asker kommune og Husbanken. Forebygge utenforskap SOS-barnebyer har fått 3,5 millioner kroner i støtte fra Egmont Fonden til å utvikle og etablere initiativ og metoder for bruk i norske kommuner, slik at veien inn i samfunnet blir best mulig for barn alene på flukt. – Vi vet at barn og unge venter lenge før de blir bosatt i en kommune. Når de endelig får et hjem, blir de ofte sittende mye alene. Mange har minimalt eller ingen kontakt med norske ungdommer, o

Verdens første humanitære toppmøte må prioritere barn uten omsorg22.5.2016 11:00:00 CESTPressemelding

Den 23. mai kaller FN for første gang inn til et humanitært toppmøte for å finne bedre løsninger på verdens rekordstore behov for humanitær hjelp. SOS-barnebyer retter i den anledning fokuset mot de barna som ikke har familie og omsorg. – Vi må prioritere disse barnas behov for gode oppvekstvilkår fordi det er svaret på flere av de humanitære utfordringene verden står overfor, sier leder for barns rettigheter i SOS-barnebyer Norge, Elizabeth Lie.