Miljøpartiet De Grønne

Vil ha kylling på Stortinget

Del

I løpet av ti år har norsk kyllingproduksjon mer enn doblet, og gått forbi storfe i volum. Miljøpartiet De Grønne vil nå få kylling på agendaen i Stortinget.

Miljøpartiet De Grønne og fagorganisasjonen Minding Animals Norge inviterer mandag 7. april til seminar på Stortinget om landbrukets raskest voksende næring, kyllingindustrien.

- Vi håper et seminar med politikere, næringen og fagmiljøene kan gjøre Stortinget beredt til en grunnleggende debatt om framtiden for denne næringen, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

Forbruket av hvitt kjøtt er nesten doblet siden 2005. Ifølge Prior er engrosforbruket av hvitt kjøtt i dag ca 18 kg pr. person pr år. For to uker siden varslet landbruksminister Sylvi Listhaug (FrP) at konsesjonsgrensene for hver bonde skal økes, slik at kyllingfjøsene kan bli enda større.

- Kyllingnæringen vokser og vokser, men vi som er politikere vet ikke nok om hvordan det står til i fjøsene til å lage bedre regelverk og sørge for at disse håndheves. Vi må lytte til det forskere og fagpersoner, Mattilsynet og bransjen selv sier om utfordringer og nødvendige krav til dyrevelferd og dyrehelse.

Ved siste tilsynsprosjekt i 2011, hvor Mattilsynet besøkte utvalgte slaktekyllingbesetninger, avdekket de regelverksbrudd i 132 av 152 besetninger. De fleste bruddene gjaldt såkalte «alvorlige avvik» som påvirker dyrevelferden direkte.

- Dette er en næring som har fjernet seg langt fra det naturlige livet høner lever. Industrikyllingene vokser så fort at mange får problemer med indre organer. Før de slaktes på samlebånd, har de blitt rasket sammen og fraktet i kasser i opp til 12 timer. Det er åpenbart at dette er på kant med dyrevelferdsloven, sier Hansson.

Miljøpartiet De grønne håper på et bredt oppmøte til seminaret. Politikere og rådgivere, interesseorganisasjoner, forskere og fagmiljøer er invitert. I tillegg til foredragsholderne, kommer blant andre representanter fra SV, Statens landbruksforvaltning, NOAH - for dyrs rettigheter, Landbruks- og matdepartementet, Nortura SA, SIFO, Norges Bondelag, Statens landbruksforvaltning, Dyrevernalliansen, Kjøtt- og Fjørfebransjens landsforbund og Animalia.

Seminaret er åpent for pressen. Se vedlagt program for detaljer.

Nøkkelord

Kontakter

Dokumenter

Om Miljøpartiet De Grønne

Miljøpartiet De Grønne
Miljøpartiet De Grønne
Hausmanns gate 19
0182 Oslo

23 69 94 11http://www.mdg.no

Miljøpartiet De Grønne (MDG) arbeider for et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse. Vi har folkevalgte i alle de største byene i Norge, og vokser i rekordfart.

Følg saker fra Miljøpartiet De Grønne

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøpartiet De Grønne på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Miljøpartiet De Grønne

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom