Opplysningskontoret for brød og korn

Ja, vi spiser det gule på skolebrødet til slutt

Del

Når vi førstkommende fredag feirer skoleferien med et skolebrød, vil de fleste av oss spare det gule i midten til slutt.

Torunn Nordbø mener det må være lov å unne seg et skolebrød for å feire at sommerferien er rett rundt hjørnet.
Torunn Nordbø mener det må være lov å unne seg et skolebrød for å feire at sommerferien er rett rundt hjørnet.

Den siste fredagen før skoleferien feires skolebrødets dag over hele landet. Bakverket er det mest populære norske bakerier har å by på – med et salg på over 8000 tonn i året.

Og hvordan vi spiser dem? Jo, vi spiser det gule til slutt. I hvertfall om vi skal tro den uhøytidelige undersøkelsen Opplysningskontoret for brød og korn i fjor gjennomførte på sin Facebook-side. Av de over 2500 som avla sin stemme, var det 90% som innrømte at de sparer eggekremen i midten til slutt.

- Overraskende nok var det også noen som kommenterte at de ikke spiser det gule på skolebrødet i det hele tatt, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

Folkefavoritt

Skolebrød dukket trolig opp på 1950-tallet i Norge, og har med tiden blitt en av folkets favoritter. Skolebrød er en av de mest spiste hvetebollene, kanskje spesielt populær hos skoleelever. Også i utlandet faller skolebrødet i smak. Både i Disneyland og på et bakeri i New York kan man få kjøpt norske skoleboller.

Det er Opplysningskontoret for brød og korn som har etablert Skolebrødets dag den siste fredagen før sommerferien. I år markeres dagen fredag 21. juni.

Bakerier og butikker fra Mandal i sør til Vadsø i nord bruker denne dagen til å markere det kjente og kjære bakverket.

– Selv om vi skal spise sunt og riktig er det lov å kose seg også, sier Torunn Nordbø.

Dette er et skolebrød

Det finnes noen regler for hva et skolebrød er; søte hveteboller med eggekrem med eller uten vaniljesmak toppet med melisglasur og kokos. Men det finnes også flere lokale varianter, gjerne med egne navn. 

Skolebrødet finnes også under navnene skolebolle, purke, 12-øres, ola-bolle, pai eller skillings.

- De som ønsker å bake selv kan finne oppskrifter på både klassiske, sunne, veganskeglutenfrie og fargerike skolebrød på brodogkorn.no, forteller Torunn Nordbø.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Torunn Nordbø mener det må være lov å unne seg et skolebrød for å feire at sommerferien er rett rundt hjørnet.
Torunn Nordbø mener det må være lov å unne seg et skolebrød for å feire at sommerferien er rett rundt hjørnet.
Last ned bilde
Fargerike skolebrød. Foto: brodogkorn.no
Fargerike skolebrød. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Glutenfrie skolebrød. Foto: brodogkorn.no
Glutenfrie skolebrød. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Klassiske skolebrød med eggekrem, melis og kokos. Foto: brodogkorn.no
Klassiske skolebrød med eggekrem, melis og kokos. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Skolebrød. Foto: brodogkorn.no
Skolebrød. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Skolebrød Foto: brodogkorn.no
Skolebrød Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Skolebrød. Foto: brodogkorn.no
Skolebrød. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Sunnere skolebrød med grovt mel og bær. Foto: brodogkorn.no
Sunnere skolebrød med grovt mel og bær. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Veganske skolebrød. Foto: brodogkorn.no
Veganske skolebrød. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom