Flomkatastrofe rammer Malawi

Enorme konsekvenser
Malawis krisedepartement (Department of Disaster Management Affairs) melder om at 30 mennesker er bekreftet omkommet som følge av uværet. Over 90 000 familier, det vil si omtrent 468 000 mennesker, er rammet. Det jobbes fortsatt med å få oversikt over det fulle omfanget av katastrofen.
President Arthur Peter Matharika erklærte på fredag unntakstilstand i de rammede områdene.
Vil få langvarige konsekvenser
- Dette er helt forferdelige nyheter. Det er ikke lengre siden enn 2015 at landet sist ble rammet av storflom. Nå jobber vi for å få full oversikt over situasjonen, forteller Jan Thomas Odegard, leder for Utviklingsfondet. Organisasjonen har en rekke prosjekter i landet og har jobbet her siden 2003.
- Vårt kontor i Malawi følger situasjonen tett og vi får løpende oppdateringer. Bildene som deles i sosiale medier nå viser det enorme omfanget av katastrofen. I går kom det også meldinger om at flere tusen hektar jord med mais er skylt bord. Dette kommer til å få store konsekvenser for matforsyningen i de rammede områdene framover. Det er dramatisk i et land som Malawi, hvor underernæring allerede er et stort samfunnsproblem, fortsetter Odegard.
Klimaendringer gir hyppigere katastrofer
- Denne typen værrelaterte katastrofer kommer vi til å se mer av i framtiden. FNs klimapanel advarer om at økte gjennomsnittstemperaturer fører til mer ustabilt vær og at flere værrelaterte katastrofer vil oppstå. Det er de fattigste som rammes hardest, og småbønder er særlig utsatt. Behovet for å satse på klimatilpasning og klimasmart landbruk er viktigere enn noen gang, avslutter Odegard.
Rapporten «Er matsikkerheten truet? Klimaendringer og matproduksjon i Norge og i Malawi» fastslår av Malawis sårbarhet ovenfor klimaendringer er spesielt stor. Denne sårbarheten forsterkes av lite utbygd infrastruktur og få ressurser til å tilpasse seg. Rapporten er skrevet av Ruralis på oppdrag fra Utviklingsfondet og ble gitt ut høsten 2018.
Nøkkelord
Kontakter
Jan Thomas OdegardDaglig leder
Tel:23 10 95 82 / 414 94 044jan.thomas@utviklingsfondet.noBilder



Om Utviklingsfondet
Utviklingsfondet støtter fattige lokalsamfunn så de kan produsere nok sunn mat i en verden med økende sult og klimaendringer.
I over 40 år har vi jobbet i noen av de fattigste og mest klimautsatte områdene i verden. Vi jobber sammen med lokalsamfunn for varige endringer og økt rettferdighet slik at de kan overvinne sult, takle kriser og skape positiv lokal utvikling. Vi når over en million mennesker på landsbygda i Afrika, Asia og Mellom-Amerika.
Vi jobber helhetlig og kombinerer bærekraftige tiltak for å utvikle robuste lokalsamfunn. Sammen øker vi matproduksjonen gjennom klimatilpasset landbruk, lokale frøbanker, plantemangfold, bedret jordsmonn, tilgang på vann og vern av naturen. Målet er å styrke småbondens kunnskap, rettigheter og inntekter.
Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet
Bistandsbudsjettet 2023: - Regjeringen bryter sitt eget prinsipp6.10.2022 13:05:46 CEST | Pressemelding
- Med dette bistandsbudsjettet bryter regjeringen med sitt eget prinsipp om at de med sterkest rygg må ta en tyngre bør i den tiden vi er inne i, sier Jan Thomas Odegard, Utviklingsfondets generalsekretær.
Regjeringens bidrag til FAO: - Stor seier for bønders rettigheter22.9.2022 14:39:08 CEST | Pressemelding
Regjeringen kunngjorde forrige uke at de vil bidra med 40 millioner kroner til FNs organisasjon for landbruk og ernæring (FAO) sitt fond for såfrømangfold. - Bidraget gjør Norge til et foregangsland for matsikkerhet, og er en stor seier for bønders rettigheter, sier Utviklingsfondets generalsekretær Jan Thomas Odegard.
Utviklingsfondet-støttet prosjekt dobler inntekten til 3000 bønder i Etiopia23.6.2022 19:24:48 CEST | Pressemelding
Tomat- og kålavlingene til småbøndene i Etiopia økte med 100 % de siste to årene som resultat av prosjektet. Bøndene fikk derfor mer enn dobbelt så høye inntekter sammenlignet med inntektsnivået før prosjektstart.
Revidert nasjonalbudsjett: Utviklingsfondet berømmer styrking av matsikkerhet12.5.2022 12:53:56 CEST | Pressemelding
Utviklingsfondet berømmer regjeringen og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim for å styrke matsikkerhet i det internasjonale utviklingsarbeidet, men er kritiske til øvrige kutt i bistandsbudsjett.
Klimatilpasning er avgjørende for matsikkerheten28.2.2022 16:05:44 CET | Pressemelding
- Norske politikere må bidra mye mer til klimatilpasset matproduksjon i fattige land for å forhindre sult på grunn av rike lands klimautslipp. FNs klimapanels siste rapport viser at klimarettferdighet nå må bli helt sentralt i norsk utviklingslingspolitikk, sier Jan Thomas Odegard, Generalsekretær i Utviklingsfondet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom