Medietilsynet

Til ungdommen - ti tips for å takle nettmobbing

Del

Erter du? Eller mobber du? Blir du mobbet? Føler du deg truffet av noen av disse spørsmålene har vi noen tips til deg.

Foto Kine Jensen/Medietilsynet
Foto Kine Jensen/Medietilsynet

Skrevet av Hans Marius Tessem fra www.slettmeg.no og Barbro Hardersen i Medietilsynet Trygg bruk

Hans Marius Tessem, foto Øyvind Solsberg og Barbro Hardersen foto: Kine Jensen/Medietilsynet

Du kan kalle det trolling, mobbing eller erting – uansett begrep skal du ikke finne deg i å bli plaget, du fortjener å bli vist respekt.  Og hvis du er en som plager andre så må du slutte – ikke la dine frustrasjoner gå utover andre, kanskje du selv kan behøve hjelp eller noen å snakke med.

14. – 19. november markeres antibullying-week (antimobbe-uka) internasjonalt. Dessverre trenger vi ikke en spesiell uke for å bli påminnet om nettmobbing – vi kjenner stort sett alle noen som har opplevd det – det gjør sikkert du også. Det vi kan gjøre, er å bruke denne uka til å ta et steg i positiv retning.

Mange tenker at de «bare tulla» når de la ut den statusen, sendte den snapen, meldingen eller bildet. Og det er ikke slik at alt skal være så alvorlig heller, men tenk gjennom om det du sender av gårde går utover andre, og hvordan du selv hadde følt det hvis du var mottakeren. Ikke vær en i mengden som «gjør som alle andre» eller gjemmer deg bak at «andre har gjort det før». Vis mot, vis vennlighet og vis hvem du er. Vi som jobber med barn og medier, og uønskete opplevelser på nett spesielt, ser og hører hele tiden fra dere som har opplevd at noe har skjedd dere; bilder eller videoer er spredd, falske profiler er opprettet, og du er kanskje en av de som sitter med en følelse av at det sosiale livet er ødelagt og du er utestengt. Du kan gjøre noe med det – og det er hjelp å få. Og det samme gjelder deg som har vært for tøff, prøvd for hardt, vært for sint – og latt det gå utover andre, med uante konsekvenser. Du kan også få hjelp og endre deg.

Her er 10 tips og råd til deg. Ta de til deg, snakk med vennene dine eller en voksen hvis du trenger det. Uansett om du gjør det i det stille eller høylytt, bruk muligheten til å gjøre din egen og andres hverdag litt bedre:

  1. Få kunnskap: vet du hva nettmobbing er? Det er lettere å unngå mobbing når du vet at hva det faktisk er. Mye kan være mobbing, men nettmobbing handler om å bli holdt utenfor, kalle opp andre, true, trakassere og krenke
  2. Spredning: at mange kan se det som legges ut på nett er ekstra vanskelig for den som blir mobbet. Når man har lagt eller delt noe på nett skal man tenke at det aldri kan tas tilbake, fordi er det først på nett spres det fort.
  3. Kritisk sans: er du i tvil? Bra! Det betyr at du tenker kritisk. Ville du sagt det samme ansikt til ansikt eller i skolegården? Da er det innafor – stå for det du legger ut!
  4. Utrygghet og ensomhet: vet du hvorfor mobbing er så alvorlig? Mobbing fører til utrygghet. Mange får problemer med å stole på andre, de blir ensomme, redde og innesluttede.  Konsekvensen av mobbing kan bli så alvorlig for de som opplever det at de velger å skade seg selv.
  5. Bevis: hvis du blir trakassert, uthengt, ekskludert eller liknende på nett, så ta vare på bevis, for eksempel ved å ta screen-shots. Fortell og vis det til noen du stoler på eller politiet.
  6. «Bare delte»: deler du «morsomme» ting som andre har postet uten å tenke deg om? Ikke gjør det. Når du videresender, kommenterer, liker noe som er ment for å såre eller erte så er du med på mobbingen.
  7. Ulovlig: å true eller trakassere, på nett eller i annen form, er å bryte norsk lov, og bør meldes til politiet. Ikke tenk at det ikke er alvorlig nok – politiet vil hjelpe og veilede deg.
  8. Ikke svar: opplever du at noen oppfører seg dårlig mot deg på nett? Ikke svar. Blokkèr og rapporter! De fleste tjenester har en blokkering- og rapporteringsknapp eller kontaktinformasjon.
  9. Vær en venn: mobbing på nett skjer ofte bak ryggen til den som mobbes i lukkede grupper eller lignende. Det samme gjelder ved utrysning. Her har vi alle et ansvar! Ser du noen rundt deg som har det vondt på grunn av mobbing? Si fra! Snakk med dem og vær til hjelp.
  10. Dårlig oppførsel blir dokumentert: dårlig oppførsel på nett er kanskje den dårligste jobbsøknaden du kan ha. Hvis du du har sagt og gjort ligger i åpne kanaler så behøves det bare et Google-søk av en fremtidig arbeidsgiver kan det kanskje komme frem det er du som har gjort det. Ingen vil ansette en mobber. Du blir heller ikke populært kjæreste-materiale 

Har du noen å snakke med? Er du usikker? Ikke vær redd for å søke hjelp. Hos Kors På Halsen finner du noen å snakke med, hos Slettmeg.no og ung.no kan du stille spørsmål i alle slags kategorier – og politiet kan også hjelpe deg. Det finnes alltid noen som kan og vil snakke med deg, om du er den som er utsatt for noe, eller om du er den som utsetter andre for problemer.

#Antibullyingweek - del og spre budskapet!

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto Kine Jensen/Medietilsynet
Foto Kine Jensen/Medietilsynet
Last ned bilde

Om Medietilsynet

Medietilsynet
Medietilsynet
Nygata 4
1607 Fredrikstad

69 30 12 00http://www.medietilsynet.no

Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder om barn og unges bruk av digitale medier, setter aldersgrenser for kinofilm, forvalter støtteordninger, behandler søknader om og fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Medietilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Medietilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom