Byggenæringens Landsforening

Udekket kompetansebehov i byggenæringen

Del

NHOs Kompetansebarometer for 2016 viser at medlemsbedriftene i byggenæringen fortsatt har et stort behov for faglært arbeidskraft. Både fagarbeidere og fagskole- og ingeniørutdannede er attraktivt for bedriftene.

Kompetansebarometeret viser at 57 prosent av bedriftene i byggenæringen har et udekket kompetansebehov.

Over halvparten av bedriftene mener de har behov for ingeniører, mens fire av ti bedrifter har behov for fagarbeidere med byggfag. Behovet er enda større for bedrifter med over 250 ansatte.

– Kompetansemangel kan føre til både tapte oppdrag eller markedsandeler, sier Jørgen Leegaard, kompetansedirektør i BNL.

Resultatene er i tråd med BNLs egne tall og stemmer også med Fafos framskrivninger om behovet for faglært arbeidskraft i Norge.

– Det er fortsatt mange store og utfordrende oppgaver knyttet til befolkningsvekst og klimaendringer som byggenæringen skal bidra til å løse, sier Leegaard.

Leegaard mener at undersøkelsen viser at bedriftene har behov for de som velge yrkesfag, og det vil derfor være en god strategi for 15-åringene som om kort tid skal velge videregående studieretning.

– Behov for fagarbeidere med byggfag er mest utbredt viser undersøkelsen. Men vi legger også merke til at byggingeniører er også attraktivt.

Skole- og fagskoleeierne må fokusere på gjennomføring og kvalitet i norsk yrkesopplæring og fagskoleutdanning, for å gjøre tilbudet attraktivt for ungdom, avslutter Jørgen Leegaard, kompetansedirektør i BNL.

Om NHOs kompetansebarometer

  • Årlig kartlegging av kompetansebehov i NHOs medlemsbedrifter – gjennomført for tredje gang
  • Survey gjennomført av NIFU rundt årsskiftet 2015/2016
  • 20 231 bedrifter ble spurt og 5 183 har svart (svarprosent 26%)
  • Relativt jevn fordeling på region, landsforening og bedriftsstørrelse
  • Representativ for NHOs medlemsmasse, men ikke for hele norsk nærings- og arbeidsliv
  • Bedriftsstørrelse har stor betydning på flere områder

Nøkkelord

Kontakter

Om Byggenæringens Landsforening

Byggenæringens Landsforening
Byggenæringens Landsforening
Postboks 7187 Majorstuen
0307 OSLO

23 08 75 00http://www.bnl.no

BNL er en paraplyorganisasjon for 15 bransjer i byggenæringen som har over 4000 medlemsbedrifter og sysselsetter mer enn 70 000 ansatte. BNL ble etablert i 1997 og er i dag den nest største landsforeningen i NHO.

BNL organiserer industri og eiendomsbedrifter, samt utøvende håndverkere og entreprenører.

BNL  tilbyr medlembedriftene veiledning i kollektiv og individuell arbeidsrett, tilgang på prognoser og annen rådgivning.

Følg pressemeldinger fra Byggenæringens Landsforening

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Byggenæringens Landsforening på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Byggenæringens Landsforening

BNL anbefaler bedriftene i byggenæringen å ta Smittestopp-appen i bruk19.2.2021 07:51:16 CET | Pressemelding

Byggenæringens Landsforening (BNL) er opptatt å sørge for å holde hjulene i gang i byggenæringen samtidig som vi skal bidra til å forhindre smittespredning. – BNL oppfordrer nå alle som jobber i bedrifter og ansatte til å laste ned den nye versjonen av Smittestopp-appen fra Folkehelseinstituttet. Dette er et svært viktig verktøy som vil bidra til bedre smittesporing, sier Jon Sandnes, adm. dir. i BNL.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom