Unio

Kan bli streik i museer, skoler, høgskoler og sykehus

Del

Torsdag 17. november klokken 10.00 starter meklingen mellom Virke og Unio, Akademikerne, Lederne og Skolenes Landsforbund innenfor helse, utdanning og kultur (HUK-området). Dersom partene ikke finner en løsning innen meklingsfristen fredag 18. november klokken 24.00, kan det bli streik i flere virksomheter med medlemskap i Virke.

I første omgang er det meldt plassfratredelse for medlemmer i Utdanningsforbundet, Norsk Sykepleierforbund, Forskerforbundet, Norsk Fysioterapeutforbund, Norsk Ergoterapeutforbund og Norsk Radiografforbund.

Dersom partene ikke kommer til enighet, vil det føre til streik i museer, skoler, høgskoler og sykehus. Totalt har Unio-forbundene varslet uttak av 276 medlemmer fra mandag 21. november.

Et helt sentralt tema i meklingen er pensjon, og adgangen til endring av tjenestepensjon og AFP og medbestemmelse hvis slik endring skulle bli aktuell. I Virke HUK-området har det vært tariffestet offentlig lik pensjonsordning med AFP.

Forhandlingsbruddet kom av uenighet mellom partene om alle arbeidsgivere i Virke fritt skal kunne velge mellom den gjeldende, avtalefestede offentlig tjenestepensjon med tilhørende AFP i offentlig tjhenestepensjon, og en ny alternativ tjenestepensjon med privat AFP.

HUK-området omfatter i hovedsak ikke-kommersielle virksomheter, fordelt på syv overenskomster tilpasset de ulike virksomheters tjenester

Første uttak fordelt på forbund:

Forskerforbundet 87
Norsk Ergoterapeutforbund 9
Norsk Fysioterapeutforbund 10
Norsk Radiografforbund 7
Norsk Sykepleierforbund 60
Utdanningsforbundet 103

Kontakter

Dokumenter

Om Unio

Unio
Unio
Stortingsgata 2
0158 Oslo

22 70 88 50http://www.unio.no

Unio er partipolitisk uavhengig og er med over 375 000 medlemmer Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning.

Unio vil være hovedorganisasjonen som best ivaretar universitets- og høgskoleutdannedes interesser. Vi arbeider for høyere verdsetting av kunnskap, forskning, kompetanse og ansvar.

Følg pressemeldinger fra Unio

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Unio på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Unio

Flere voksne vil bli sykepleiere23.7.2021 12:41:10 CEST | Pressemelding

Mens antall yngre søkere til sykepleien går ned, viser tall fra Samordna opptak at flere i aldersgruppen 30 til 49 år har søkt om studieplass i sykepleie. Koronapandemien er trolig en av grunnene til at flere eldre ønsker å bli sykepleiere. – Koronapandemien har gjort folk oppmerksomme på sykepleiernes avgjørende betydning for pasienter og befolkningen, sier forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen.

Stengte døra for tvungen lønnsnemnd16.6.2021 12:00:00 CEST | Pressemelding

Da Unio Spekter ble kalt inn til arbeidsministeren onsdag med trussel om ny tvungen lønnsnemnd, bestemte forhandlingsleder Lill Sverresdatter Larsen seg for å stenge den veien. – Nå er vi tatt i tvungen lønnsnemnd to ganger på rappen. Det var helt klart da vi var hos statsråden at vi ikke ville få streike videre ved sykehusene. Da bestemte vi oss for heller å be om en frivillig nemnd. Det gir oss flere muligheter, sier Larsen.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom