Plan International Norge

«En trist dag for barna»

Del

- Det er både trist og oppsiktsvekkende at Norge, som tradisjonelt har vært et foregangsland for barns rettigheter, nå velger å si nei til å gi barn rett til å klage, og dermed blir en bremsekloss for barns rettigheter internasjonalt, sier Kjell Erik Øie i Plan International Norge.

Dette er Plan Internationals reaksjon på at regjeringen fredag bestemte seg for ikke å gi barn i Norge rett til å klage på brudd på deres menneskerettigheter til FNs barnekomité.

- Regjeringen er i utakt med folks oppfatning i denne saken. Det er nedslående at Høyre og FrP, som i opposisjon var pådrivere for å ratifisere klagemekanismen, i dag velger å gå imot en ratifisering. Det er en trist dag for barna, sier Øie.

I 2014 gjennomførte Norstat en meningsmåling for Plan Norge som viste at tre av fire nordmenn mener Norge bør gi barn muligheten til å klage til FNs barnekomité ved brudd på Barnekonvensjonen. Undersøkelsen viste videre at 72 prosent av Høyre-velgerne og 57 prosent av Frp-velgerne var enig i dette.

Øie mener det vil vekke internasjonal oppsikt at Norge sier nei til barns rett til å klage på brudd på barns rettigheter.
- En klageinstans er viktig for barn i land hvor det nasjonale rettssystemet enten er for svakt, eller lovverket ikke beskytter barna. Å la barn klage til FN bidrar til å styrke deres rettsvern. Norge går her imot det vi står for internasjonalt, sier Kjell Erik Øie til NTB.

Plan Norges ungdomsgruppe URO har engasjert seg i saken over en årrekke. De tok nyheten med stor skuffelse.

Dette er en trist dag for verdens barn! Dette kan vi ikke godta.  Barn trenger klagemekanismen, for på den måten får de sagt i fra om noe ikke er greit.  Det at Norge ikke forstår dette, når så mange andre land gjør det, er veldig skuffende. Barn trenger klagemekanismen, de trenger å ha et sted hvor de føler de blir hørt. Vil virkelig ikke Norge skape denne trygghetsfølelsen? spør Mathilde Førland (16) i Plans ungdomsgruppe URO.

Nøkkelord

Kontakter

Om Plan International Norge

Plan International Norge
Plan International Norge
Tullins gate 4C
0166 Oslo

56 09 99 09http://www.plan-norge.no

Plan International er en global bistandsorganisasjon som jobber for at alle barn skal ha like muligheter. Men der barn ikke har det bra, har jenter det verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 50 land og driver prosjekter i 55.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med barns beskyttelse mot vold og overgrep, forhindre barneekteskap, få unge ut i arbeid, og for tenåringsjenter i kriser.

Følg pressemeldinger fra Plan International Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Plan International Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom