Lubna Mehdi kåret til Årets forbilde 2016
I dag ble Lubna Mehdi kåret til Årets forbilde for sitt engasjement for døve barn og unge med innvandrerbakgrunn. Gjennom sitt arbeid for å gi barn og unge muligheten til å delta i samfunnet på lik linje med andre uavhengig av funksjonsevne og kulturell bakgrunn, er hun et forbilde for alle.
Prisen Årets forbilde ble i år delt ut for tiende gang ved Nobels Fredssenter i Oslo. Barne- og likestillingsminister Solveig Horne delte ut prisen til Lubna Mehdi for å fremme likestilling og motarbeide diskriminering på bakgrunn av funksjonsevne. H.K.H. Kronprinsregenten og varaordfører i Oslo Khamshajiny Gunaratnam var til stede under prisutdelingen for å hedre årets vinner.
Stor innsats for å gi flere barn og unge muligheten til å delta i samfunnet
Årets forbilde går til en med innvandrerbakgrunn som gjør en særlig innsats for barn og unge. En egen jury har sett etter en ildsjel som er en god rollemodell, nyter respekt blant barn og unge, fremmer likestilling og motarbeider diskriminering og som legger vekt på dialog mellom generasjonene. Dette er juryens begrunnelse for Årets forbilde 2016:
Juryen har besluttet å gi prisen Årets forbilde 2016 til Lubna Medhi. Lubna er et forbilde for barn og unge ved at hun deltar aktivt i samfunnet som døv og innvandrer og dermed er en rollemodell som barn og unge kan følge i fotsporene til. Hun har lagt ned en stor innsats gjennom frivillig arbeid for å gi barn og unge muligheten til å delta i samfunnet på lik linje med alle andre uavhengig av funksjonsevne og kulturell bakgrunn. Prisvinneren er et godt forbilde både for døve barn og unge med innvandrerbakgrunn, men også for alle andre barn og unge som av ulike årsaker har vanskelig for å bli inkludert i samfunnet. Gjennom sitt arbeid fremmer hun likestilling og motarbeider diskriminering på bakgrunn av funksjonsevne, og er dermed et forbilde for oss alle.
Bryter ned barrierer
Lubna Mehdi er født i Pakistan og kom til Norge når hun var 18 måneder gammel sammen med familien sin. Hun har blant annet startet organisasjonen Al-Islaah- Islam på tegnspråk for å bedre kommunikasjonen mellom døve barn og deres foreldre, og gjøre informasjon om islam tilgjengelig på norsk tegnspråk. På den måten har hun vært med på å bryte ned barrierer som kommunikasjonsproblemer både mellom foreldre og barn, men også mellom ulike grupper av døve i samfunnet.
Mehdi har også vært frivillig på Abloom filmfestival hvor hun har samarbeidet med festivalarrangørene for å sørge for tolking på tegnspråk under festivalen og oppfølging av døve festivaldeltagere. Under dagens utdeling ble klipp fra filmen «De utvalgte» vist hvor Lubna Mehdi har en sentral rolle.
Juryen for Årets forbilde 2016
- Rode Margrethe Hegstad (leder), Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU)
- Mahmoud Farahmand, LIM (Likestilling, Integrering, Mangfold)
- Nahom Jonas, Ungdom & Fritid
- Honoratte M. Kveshale, Foreldreutvalget for Grunnopplæring (FUG)
Tidligere prisvinnere
2013: Musa Anderssen
2012: Herbie Skarbie Kawuma
2011: Cecilia Dinardi
2010: Richard Espenes Kiwanuka
2009: Mahdi Hassan Mouhoumed
2008: Farooq Farooqi
2007: Tanvir Ul Hassan
2006: Osman Mohamed Aden
2005: Dilek Ayhan
Kontakt
Anne Charlotte Fischer, 466 15 062 / anne.charlotte.fischer@bufdir.no
Trine Lise Hoffmann, 466 15 121 / trine-lise.hoffmann@bufdir.no
Om Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Fredrik Selmers vei 3
0663 Oslo
466 15 000https://www.bufdir.no/
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) er underlagt Barne- og familiedepartementet , og er et fagorgan på områdene barnevern, barn, ungdom og oppvekst, adopsjon, familievern, likestilling og ikke-diskriminering og vold og overgrep i nære relasjoner.
Følg saker fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Enorm økning i spørsmål fra barn og unge i 20207.4.2021 08:30:00 CEST | Pressemelding
Spørretjenesten UNG.no har i 2020 opplevd en kraftig økning av antall besvarte spørsmål fra året før. I 2020 svarte fagpersoner på 75.521 spørsmål fra barn og unge, opp 55 prosent fra 2019 da 48.605 fikk svar på sine spørsmål.
Bufdir ber statsforvalterne sørge for at tjenestene til barn og unge holdes åpne26.3.2021 14:01:15 CET | Pressemelding
I et brev til statsforvaltere og kommuner ber Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) om at tjenestene til barn og unge holdes åpne og fysisk tilgjengelige så langt det er mulig.
For tidlig å si hvordan koronapandemien har innvirket på barnevernstjenestene og barns behov15.3.2021 11:02:02 CET | Pressemelding
SSB har i dag publisert KOSTRA tall for 2020, som viser utviklingen for de kommunale barnevernstjenestene. Tallene viser en økning i antall meldinger, færre barn med tiltak i barnevernet, nedgang i akuttplasseringer og flere ansatte.
Nye tall: Færre tok kontakt med familievernet i 202022.2.2021 15:10:07 CET | Pressemelding
Familievernet fikk færre henvendelser i 2020 enn 2019 og det har ikke vært flere samlivsbrudd under pandemien. Det viser nye tall fra Barne- ungdoms-, og familiedirektoratet (Bufdir).
Nå må mange arbeidsgivere redegjøre for likestillingen16.2.2021 11:05:09 CET | Pressemelding
Mange virksomheter jobber nå med årsrapporten, men har dere husket å rapportere på likestilling? Fra 2020 har arbeidsgivere i offentlig sektor og større private virksomheter fått en styrket plikt til arbeide med likestilling og ikke-diskriminering.
Ny tjeneste hjelper foreldre å lage gode løsninger for barna etter samlivsbrudd7.2.2021 12:00:00 CET | Pressemelding
Foreldre som flytter fra hverandre trenger gode avtaler for samarbeid om barna. Konflikter skader både barn og voksne, fornuftige avtaler forebygger. Bufdir har utviklet en ny tjeneste som hjelper foreldre å lage samarbeidsavtaler.
Presseinvitasjon til webinar 6. januar: Hva viser forskning om konsekvenser av koronapandemien for barn og unge?4.1.2021 14:33:57 CET | Presseinvitasjon
Covid-19-pandemien og påfølgende nedstengning av samfunn, smittevernstiltak, arbeidsledighet og usikkerhet har rammet hele befolkningen. Det er mye vi ikke vet om hvordan pandemien har rammet barn og unge på ulike livsområder. Bufdir har derfor finansiert flere studier for å få mer systematisk kunnskap.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom