Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Lubna Mehdi kåret til Årets forbilde 2016

Del

I dag ble Lubna Mehdi kåret til Årets forbilde for sitt engasjement for døve barn og unge med innvandrerbakgrunn. Gjennom sitt arbeid for å gi barn og unge muligheten til å delta i samfunnet på lik linje med andre uavhengig av funksjonsevne og kulturell bakgrunn, er hun et forbilde for alle.

Prisen Årets forbilde ble i år delt ut for tiende gang ved Nobels Fredssenter i Oslo. Barne- og likestillingsminister Solveig Horne delte ut prisen til Lubna Mehdi for å fremme likestilling og motarbeide diskriminering på bakgrunn av funksjonsevne. H.K.H. Kronprinsregenten og varaordfører i Oslo Khamshajiny Gunaratnam var til stede under prisutdelingen for å hedre årets vinner. 

Stor innsats for å gi flere barn og unge muligheten til å delta i samfunnet
Årets forbilde går til en med innvandrerbakgrunn som gjør en særlig innsats for barn og unge. En egen jury har sett etter en ildsjel som er en god rollemodell, nyter respekt blant barn og unge, fremmer likestilling og motarbeider diskriminering og som legger vekt på dialog mellom generasjonene. Dette er juryens begrunnelse for Årets forbilde 2016:

Juryen har besluttet å gi prisen Årets forbilde 2016 til Lubna Medhi. Lubna er et forbilde for barn og unge ved at hun deltar aktivt i samfunnet som døv og innvandrer og dermed er en rollemodell som barn og unge kan følge i fotsporene til. Hun har lagt ned en stor innsats gjennom frivillig arbeid for å gi barn og unge muligheten til å delta i samfunnet på lik linje med alle andre uavhengig av funksjonsevne og kulturell bakgrunn. Prisvinneren er et godt forbilde både for døve barn og unge med innvandrerbakgrunn, men også for alle andre barn og unge som av ulike årsaker har vanskelig for å bli inkludert i samfunnet. Gjennom sitt arbeid fremmer hun likestilling og motarbeider diskriminering på bakgrunn av funksjonsevne, og er dermed et forbilde for oss alle. 

Bryter ned barrierer
Lubna Mehdi er født i Pakistan og kom til Norge når hun var 18 måneder gammel sammen med familien sin. Hun har blant annet startet organisasjonen Al-Islaah- Islam på tegnspråk for å bedre kommunikasjonen mellom døve barn og deres foreldre, og gjøre informasjon om islam tilgjengelig på norsk tegnspråk. På den måten har hun vært med på å bryte ned barrierer som kommunikasjonsproblemer både mellom foreldre og barn, men også mellom ulike grupper av døve i samfunnet.

Mehdi har også vært frivillig på Abloom filmfestival hvor hun har samarbeidet med festivalarrangørene for å sørge for tolking på tegnspråk under festivalen og oppfølging av døve festivaldeltagere. Under dagens utdeling ble klipp fra filmen «De utvalgte» vist hvor Lubna Mehdi har en sentral rolle. 

Juryen for Årets forbilde 2016 

  • Rode Margrethe Hegstad (leder), Landsrådet for Norges barne- og  ungdomsorganisasjoner (LNU)
  • Mahmoud Farahmand, LIM (Likestilling, Integrering,  Mangfold)
  • Nahom Jonas, Ungdom & Fritid
  • Honoratte M. Kveshale, Foreldreutvalget for Grunnopplæring (FUG)

Tidligere prisvinnere 

2013:     Musa Anderssen
2012:     Herbie Skarbie Kawuma
2011:     Cecilia Dinardi
2010:     Richard Espenes Kiwanuka
2009:     Mahdi Hassan Mouhoumed
2008:     Farooq Farooqi
2007:     Tanvir Ul Hassan
2006:     Osman Mohamed Aden
2005:     Dilek Ayhan 

Kontakt
Anne Charlotte Fischer, 466 15 062 /  anne.charlotte.fischer@bufdir.no
Trine Lise Hoffmann, 466 15 121 / trine-lise.hoffmann@bufdir.no

Om Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Fredrik Selmers vei 3
0663 Oslo

466 15 000https://www.bufdir.no/

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) er underlagt Barne- og familiedepartementet , og er et fagorgan på områdene barnevern, barn, ungdom og oppvekst, adopsjon, familievern, likestilling og ikke-diskriminering og vold og overgrep i nære relasjoner.

Følg saker fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom