Redningsselskapet

Regjeringen styrker Redningsselskapets innsats i Hellas

Del

Redningsselskapet får 10 millioner kroner til utstyr og opplæring av frivillige i søsterorganisasjonen Hellenic Rescue Team (HRT) i Hellas. Samtidig forlenger Regjeringen oppdraget til redningsskøyta «Peter Henry von Koss» i Middelhavet fram til jul.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug annonserte dette da hun besøkte mannskapet på redningsskøyta «Peter Henry von Koss» på Lesvos i Hellas tirsdag ettermiddag.

Generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet tar i mot nyheten med jubel.

– De frivillige i Hellas gjør en kjempeinnsats, men med svært få ressurser. Denne bevilgningen vil bidra til at å bygge opp en varig kapasitet i Hellas og med det styrke den lokale beredskapen på sjø, sier Lind.

Redningsselskapet har tidligere mottatt tre millioner kroner fra Utenriksdepartementet til dette prosjektet. Pengene har blant annet gått til en redning-RIB som brukes av HRT på Kos, og til et omfattende opplæringsprogram for frivillige som hadde oppstart i høst. De 10 nye millionene fra Utenriksdepartementet skal brukes til innkjøp av rednings-RIBer, rednings- og navigasjonsutstyr, førstehjelpsutstyr, driftsutgifter, vedlikehold og kompetanseoverføring til HRT.

– Dette betyr enormt mye for oss. Vi har allerede mottatt god hjelp fra Redningsselskapet, som trener våre frivillige på en fantastisk måte. Flere båter, mer utstyr og fortsatt trening og opplæring vil gjøre oss i stand til å mangedoble innsatsen, sier Konstantinos Mitragas, generalsekretær i Hellenic Rescue Team.

Rikke Lind håper at også norske bedrifter vil støtte prosjektet.
– Vi håper at flest mulig vil bidra til å bygge en god redningstjeneste i Hellas, sier hun. 

Redningsskøyta blir fram til jul

Regjeringen ønsker også fortsette arbeidet med å bidra til grensekontroll og med å redde liv til sjøs. Derfor forlenges stasjoneringen av redningsskøyta «Peter Henry von Koss» fram til jul.
– Det siste året har vi reddet tusenvis av mennesker. Jeg er stolt av jobben som mannskapet på redningsskøyta i Hellas utfører, sier Rikke Lind.

Redningsskøyta er en del av Frontex sin grensekontrolloperasjon «Poseidon». Redningsskøytas oppdrag omfatter grensekontroll og søk- og redningsoppdrag. Besetningen består av tre mannskaper fra Redningsselskapet, tre fra norsk politi og en representant fra gresk kystvakt. Så langt har mannskapet reddet 4 853 mennesker. Politiet om bord har også bidratt til at et titalls menneskesmuglere har blitt arrestert.

– Styrker beredskapen i Norge

Generalsekretær Rikke Lind mener erfaringen fra operasjonen i Hellas gjør beredskapen langs norskekysten bedre.

– Vi får mengdetrening og erfaring i redningsarbeid med store menneskemengder. Våre mannskaper tar denne kunnskapen med seg til redningsskøytene hjemme. Den gode samhandlingen med politiet og Kripos er også verdifull å ta med seg, sier hun. 

Redningsselskapet dekker selv lønnsutgifter og deler av driftskostnadene til oppdraget i Hellas. Generalsekretær Rikke Lind forteller at givergleden fra privatpersoner, fagbevegelse og norsk næringsliv har vært stor.

– De aller største bidragene har kommet fa Den Norske Krigsforsikring for Skib og Industri Energi. Takket være noen store bidrag som dette og tusenvis av mindre pengegaver kan vi fortsette å redde liv i Middelhavet, sier Lind.

Fakta Hellenic Rescue Team (HRT)

  • Har over 2 000 frivillige. 700 av dem er tilknyttet 15 sjøredningsbaser på fastlandet og de greske øyer.
  • Pr januar 2016 hadde HRT kun sju mindre redningsfartøy og svært lite ressurser og utstyr ti lå dirve en effektiv og god sjøberedskap.
  • HRT samarbeider med Redningsselskapet i Norge. De to søsterorganisasjonene er i gang med et kurs- og treningsopplegg, som gjennomføres på RS Sjøredningsskolen i Horten og på de ulike stasjonene i Hellas.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøkte mannskapet på redningsskøyta i Hellas tirsdag.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøkte mannskapet på redningsskøyta i Hellas tirsdag.
Last ned bilde
Opplæring. Greske frivillige fra HRT på opplæring hos Redningsselskapet i Norge.
Opplæring. Greske frivillige fra HRT på opplæring hos Redningsselskapet i Norge.
Last ned bilde
Livreddende oppdrag. Skipsfører Jarl Pedersen og de andre mannskapene har reddet nesten 5 000 barn og voksne siden juli i fjor.
Livreddende oppdrag. Skipsfører Jarl Pedersen og de andre mannskapene har reddet nesten 5 000 barn og voksne siden juli i fjor.
Last ned bilde
Redningskøyta «Peter Henry von Koss» på vei ut på oppdrag utenfor Lesvos i Hellas.
Redningskøyta «Peter Henry von Koss» på vei ut på oppdrag utenfor Lesvos i Hellas.
Last ned bilde

Lenker

Om Redningsselskapet

Redningsselskapet
Redningsselskapet
Drammensveien 288
0283 Oslo

98706757http://www.redningsselskapet.no

Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne». 

Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 52 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er som regel de første på stedet når uhellet er ute. 

Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom