Yara International ASA

Yara satser på hydrogenøkonomien med mål om historisk fullskala grønn ammoniakkproduksjon i Porsgrunn

Del
Oslo, 7. desember 2020: Yara annonserer planer for fullskala grønn ammoniakkproduksjon på Herøya i Porsgrunn, med mulighet for å kutte 800.000 tonn CO2 og bidra til utviklingen av utslippsfri skipsfart og avkarbonisering av matproduksjon.
Yara planlegger grønn ammoniakkproduksjon på Herøya i Porsgrunn. Foto: Yara
Yara planlegger grønn ammoniakkproduksjon på Herøya i Porsgrunn. Foto: Yara

På sitt ESG-seminar i dag legger Yara frem planer om å utvide sin kjernevirksomhet som et ledende «food solutions» selskap, muliggjøre hydrogenøkonomien og drive bærekraftig verdiskaping. 

Link til Yaras online ESG-seminar presentasjon og webcast i dag kl 09:00:   https://www.yara.com/investor-relations/esg-investor-seminar/

«Ammoniakk er den mest lovende hydrogenbæreren og et utslippsfritt drivstoff til skipsfarten. Yara er verdensledende innen produksjon, logistikk og handel av ammoniakk. Et fullskala prosjekt for grønn ammoniakk er mulig i Norge, ved å elektrifisere ammoniakkfabrikken vår på Herøya» sier Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara.

Satser på hydrogenøkonomien

Ammoniakkens egenskaper gjør den ideell for hydrogenøkonomien. Den trenger ikke nedkjøles til ekstreme temperaturer, og har høyere energitetthet enn flytende hydrogen, noe som gjør den mer effektiv å transportere og lagre. Ammoniakk er dermed den mest lovende bæreren av hydrogen og utslippsfritt drivstoff for skip og båter.

Gjennom lang erfaring og en ledende posisjon innen produksjon, logistikk og handel av ammoniakk, ser Yara nye vekstmuligheter innen skipsfart og landbruk, i et marked som forventes å vokse med 60 prosent over de to neste tiårene. Med dette som bakteppe annonserer Yara planer om full elektrifisering av ammoniakkfabrikken i Porsgrunn, med potensiale for å kutte årlige utslipp på 800.000 tonn CO2, som tilsvarer utslipp fra 300.000 personbiler.

For å gjøre visjonen om nullutslipps ammoniakkproduksjon mulig søker Yara partnere og offentlig støtte. Med nødvendig støtte og rammeverk vil prosjektet kunne være i drift i 2026, og vil ved å fjerne et av Norges største utslippspunkt, gi et vesentlig bidrag til at Norge oppfyller sine forpliktelser i Paris-avtalen.

Utvider kjernevirksomheten

Som ett av flere vekst- og forbedringsinitiativ presenterer Yara en endring av sine kommersielle forretningsmodeller, salgskanaler og løsninger. Målet er inntektsvekst fra nye online-tjenester, resultatbaserte modeller og digitale karbonmarkedstjenester, med en ambisjon om å tilføre 300-600 millioner dollar i ny EBITDA innen 2025, ut over eksisterende initiativer.

«Yara er unikt posisjonert til å bidra til avkarbonisering av matvarekjeden», sier Terje Knutsen, konserndirektør for Farming Solutions. «Vi kan bidra til å gjøre landbruket mer bærekraftig, samtidig som vi bygger nye forretningsområder både for bonden og Yara. For eksempel kan vi direkte påvirke 70 prosent av utslippene ved maisproduksjon med optimal plantenæring og løsninger for sunn og næringsrik matjord».

Driver bærekraftig verdiskaping

Yara sikter mot 30 prosent reduksjon av direkte utslipp og indirekte utslipp fra energiforsyning (Scope 1 og 2) innen 2030, og forplikter seg til «Science Based Targets», basert på et samarbeid med kanadiske Nutrien og World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) og kombinert med en analyse for avkarbonisering av nitrogengjødselindustrien.

«Vi mener vi styrker verdiskapingen når perspektivene «people, planet and prosperity» sammen former grunnlaget for vår resultatstyring. Ved å forbedre mangfold, trappe opp klimaambisjonene og styrke vår økonomiske avkastning, skaper vi et enda sterkere Yara fremover,» sier finansdirektør Lars Røsæg.

Yara vil fortsatt ha sterkt fokus på kapitaldisiplin og kapitalpolitikk, med mål om en midt-syklus avkastning (ROIC) over ti prosent. Totale investeringer for perioden 2021-2022 kombinert er uforandret på totalt 2,2 milliarder US dollar, med et totalt årlig investeringsnivå på maksimalt 1,2 milliarder US dollar fra 2022 og utover.    

Link til Yaras online ESG-seminar presentasjon og webcast i dag kl 09:00:

https://www.yara.com/investor-relations/esg-investor-seminar/

Nøkkelord

Kontakter

Thor Giæver, Investorkontakt
Mobil: 480 75 356
E-post: thor.giaver@yara.com


Kristin Nordal, Mediekontakt
Mobil: 900 15 550
E-post: kristin.nordal@yara.com


Josiane Kremer, Mediekontakt
Mobil: 481 80 451
E-post: josiane.kremer@yara.com

Bilder

Yara planlegger grønn ammoniakkproduksjon på Herøya i Porsgrunn. Foto: Yara
Yara planlegger grønn ammoniakkproduksjon på Herøya i Porsgrunn. Foto: Yara
Last ned bilde
Grønn energi. Yara planlegger grønn ammoniakkproduksjon ved anlegget i Porsgrunn. Foto: Yara
Grønn energi. Yara planlegger grønn ammoniakkproduksjon ved anlegget i Porsgrunn. Foto: Yara
Last ned bilde

Lenker

Om Yara International ASA

Yara International ASA
Yara International ASA
Drammensveien 131 131
0277 Oslo

24 15 70 00http://www.yara.com

Om Yara

Yara bringer kunnskap om hvordan verdens befolkning kan mettes og kloden beskyttes. Bak vår visjon om en verden uten sult ligger en strategi som fremmer klimavennlige og ressurseffektive løsninger for landbruk og matvareindustri over hele verden.

Vår ambisjon er å være fremtidens leverandør av plantenæring. Vi har forpliktet oss til å skape verdi for kunder, aksjonærer, og samfunnet rundt oss i arbeidet med å skape en mer bærekraftig matverdikjede, For å nå dette målet, har vi satt oss i førersetet for utviklingen av digitale verktøy for presisjonslandbruk og samarbeider tett med partnere i hele verdikjeden for å gjøre landbruk og matproduksjon mer bærekraftig.

Følg pressemeldinger fra Yara International ASA

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Yara International ASA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Yara International ASA

Åpner for historisk satsing på grønt hydrogen og grønn ammoniakk i Norge18.2.2021 08:19:42 CET | Pressemelding

Oslo, 18. februar 2021: Yara, Statkraft og Aker Horizons inngår en intensjonsavtale om partnerskap for å produsere og utvikle en verdikjede for grønt hydrogen og grønn ammoniakk i Norge med Herøya som første prosjekt. Prosjektet kan bli et av de største klimatiltakene i norsk industrihistorie, og samtidig bidra til å utvikle ny industri, fremskynde grønn omstilling, skape nye arbeidsplasser og et konkurransefortrinn for Norge i den raskt voksende hydrogenøkonomien.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye