Norges Kampsportforbund

Wushu på programmet for ungdoms-OL: – En stor mulighet for Norge

Del

IOC bestemte onsdag at kampsporten wushu skal inkluderes i programmet for ungdoms-OL 2022 i Dakar. – Dette er en svært gledelig nyhet for våre unge, satsende wushu-utøvere, og en stor mulighet for dem til å vise seg frem, forteller Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.

Landslagstrener Kim Gibson, her med Sebastian Garau, én av Norges mest lovende wushu-utøvere. Foto: Norges Kampsportforbund.
Landslagstrener Kim Gibson, her med Sebastian Garau, én av Norges mest lovende wushu-utøvere. Foto: Norges Kampsportforbund.

Det internasjonale wushu-forbundet har arbeidet målbevisst i mange år for å få wushu på OL-programmet også for seniorutøvere. I går kom altså bekreftelsen på at de har lykkes med å komme på programmet i ungdoms-OL.

– Internasjonalt er wushu en stor idrett med over 120 millioner utøvere på verdensbasis. I Afrika, hvor ungdoms-OL arrangeres i 2022, er det over tre millioner utøvere av denne idretten, forteller Jacobsen.

Økt synlighet

For Norges Kampsportforbund, som organiserer wushu i Norge, mottas nyheten om at wushu nå er tatt med på programmet for ungdoms-OL med stor glede.

– Inkluderingen i det mest prestisjefylte internasjonale idrettsarrangementet for ungdommer betyr at wushu vil få økt synlighet verden over. Dette er positivt for alle wushu-utøvere og særforbund som organiserer denne idretten, påpeker Jacobsen.

IOCs avgjørelse betyr også at frem mot Dakar vil Norges Kampsportforbund jobbe for å kvalifisere utøvere i tre forskjellige kampsporter: I ungdoms-OL i Argentina i 2018 var karate og taekwondo på programmet, og begge disse idrettene står på programmet også i Dakar. Norge kvalifiserte én utøver innen begge disse idrettene til ungdoms-OL i Argentina, og karate-utøver Annika Sælid vant OL-gull. Norge har ambisjoner om å utvikle unge utøvere som kan hevde seg innen både karate, taekwondo og wushu frem mot 2022.

Samarbeider med talentutviklere i verdensklasse

Norges Kampsportforbund har vært klar over at det internasjonale wushu-forbundet har arbeidet for å få idretten på OL-programmet, og er derfor godt forberedt når det gjelder å hjelpe satsende wushu-utøvere frem mot ungdoms-OL.

– Norges Kampsportforbund har de siste årene hatt en viktig samarbeidsavtale med Shanghai Sports University i Kina. Dette universitetet er regnet som verdensledende når det gjelder talentutvikling innen wushu. Forbundet har også engasjert Kim Gibson som landslagstrener. Gibson er utdannet blant annet i Kina og er tidligere toppidrettsutøver med mange medaljer i internasjonale wushu-mesterskap. Gibson har de siste årene trent unge utøvere frem mot medaljer i EM og andre store internasjonale mesterskap, og allerede i sommer reiser han med en gruppe unge utøvere på treningssamling til nettopp Shanghai, avslutter Jacobsen.

Tøff kvalifisering

Gibson selv presiserer viktigheten av å bli en del av OL-familien.

– Dette er en stor dag for oss som har viet store deler av livet til wushu. Det betyr veldig mye for vår idretts anseelse at vi internasjonalt er med i OL-familien. Nå kan vi med ny stolthet presentere oss som utøvere av en av verdens største idretter, som trenes av utøvere på alle kontinenter, og på aller høyeste toppidrettsnivå, forteller Gibson.

– Veien til Dakar 2022 blir tøff. Det er meldt at kun 48 utøvere blir kvalifisert i fire klasser, to for herrer og to for kvinner. 12 utøvere skal altså konkurrere i hver klasse i aldersgruppen junior (15-17 år). Kvalifisering skjer gjennom neste års junior-VM, hvor man må oppnå topp 12-plassering i én av de respektive OL-klassene.

Viktig pekepinn

Det finnes per i dag flere utøvere i riktig aldersgruppe i Norge som har levert gode resultater internasjonalt. Men nåløyet for å oppnå topp 12-plasseringer i junior-VM er ekstremt trangt, og blir garantert enda trangere når det står om en plass i ungdoms-OL.

– Derfor blir årets junior-VM i Marokko i oktober et viktigere stevne enn tidligere tenkt, da dette mesterskapet vil gi en god pekepinn på hvordan våre utøvere ligger an sammenlignet med de beste juniorene i verden. Resultatene fra dette stevnet vil også legge sterke føringer på hvordan vi prioriterer de kommende årene for våre juniorer, avslutter Gibson.

Les mer på Olympic.org

Kontakter

Bilder

Landslagstrener Kim Gibson, her med Sebastian Garau, én av Norges mest lovende wushu-utøvere. Foto: Norges Kampsportforbund.
Landslagstrener Kim Gibson, her med Sebastian Garau, én av Norges mest lovende wushu-utøvere. Foto: Norges Kampsportforbund.
Last ned bilde

Lenker

Om Norges Kampsportforbund

Norges Kampsportforbund
Norges Kampsportforbund
Ullevål Stadion, Sognsveien 75K
0840 Oslo

+47 982 05 267http://www.kampsport.no

Norges Kampsportforbund er et fleridrettsforbund i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF). Norges Kampsportforbund er landsdekkende med rundt 450 medlemsklubber og 41.000 enkeltmedlemmer. Forbundet organiserer over 20 ulike kampsporter og målet er å være den ledende organisasjonen for kampsport i Norge. 

Følg saker fra Norges Kampsportforbund

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Kampsportforbund på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges Kampsportforbund

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom