Webinar: Å leve med hatprat – en hverdag for mange med funksjonsnedsettelser
Fafo markerer FNs internasjonale dag for funksjonshemmede med webinar og internasjonal boklansering om hatytringer. Hatefulle ytringer er hverdagskost for en del personer med nedsatt funksjonsevne.

Åpningsinnlegg ved likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm
Torsdag 3. desember 2020, kl. 12.00–13.00
Hatprat skaper emosjonelle problemer, gir folk lavere selvtillit, dårligere helse og redusert mulighet til livsutfoldelse. Hatytringer kan utgjøre svært alvorlige former for diskriminering. Derfor holder likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm åpningsinnlegget. Det blir ellers innlegg fra forskere og Unge funksjonshemmede og samtale med interesseorganisasjonene Norges Handikapforbund og Stopp Diskrimineringen.
Du får svar på dette:
Hva er hatytringer?
Hvordan rammer det?
Kan det forbys?
Hvilken beskjed sender det til funksjonshemmede generelt?
«Disabelism» på norsk – hva er det?
Forskere fra Fafo og NOVA har vært redaktører og bidragsytere til den første internasjonale fagboken om hatefulle ytringer mot personer med nedsatt funksjonsevne. Disability Hate Speech: Social, Cultural and Political Contexts er utgitt på Routledge, og består av 14 kapitler med eksempler fra fire kontinenter og en rekke land. Boken tar opp diskusjoner om hva hatytringer er, hvordan de skal forstås og hvordan de kan bekjempes. På webinaret blir boken presentert av tre av forfatterne.
Hatytringer gjør at funksjonshemmede kan kvie seg for ordinære gjøremål som å ta bussen, gå i butikken eller ta en tur i nabolaget. En svært alvorlig konsekvens er at folk kan la være å delta i det offentlige ordskiftet. Tre som arbeider med å forebygge dette samfunnsproblemet er Maren Hagen Fuglesang, prosjektleder for «Stå opp mot hatprat!» hos Unge funksjonshemmede, Ida Hauge Dignes, 1. vara i sentralstyret i Norges Handikapforbund og Berit Vegheim, leder av Stiftelsen Stopp Diskrimineringen.
Program
Velkommen ved møteleder Sissel C. Trygstad, Fafo
Åpningsinnlegg ved likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm
Innlegg
Hatytringer mot personer med funksjonsnedsettelse i Norge – hva vet vi?
Terje Olsen, forskningsleder ved Fafo
Personer med funksjonsnedsettelse – erfaringer og reaksjoner på hatytringer.
Janikke Solstad Vedeler, forskningsleder, NOVA, OsloMet og John Eriksen, forsker I, Fafo og NOVA, OsloMet
Stå opp mot hatprat.
Maren Hagen Fuglesang, prosjektleder for «Stå opp mot hatprat!», Unge funksjonshemmede
Møteleder i samtale med
Ida Hauge Dignes, 1. vara i sentralstyret i i Norges Handikapforbund og
Berit Vegheim, leder, Stiftelsen Stopp Diskrimineringen
Bilder
Lenker
Om Fafo
Forskningsstiftelsen Fafo er et av Norges største samfunnsvitenskapelige forskningsmiljøer. Fafo ble etablert i 1982 og har til formål å utvikle kunnskap om deltakelse, levekår, demokrati, utvikling og verdiskapning. Basert på høye forskningsetiske og metodiske standarder er ønsket å bidra til samfunnsmessig fornyelse. Med et historisk utgangspunkt i norsk fagbevegelse er Fafos aktivitet basert på å levere kritisk og handlingsorientert forskning om arbeidsliv og velferdspolitikk til sentrale beslutningstakere og beslutningsprosesser.
www.fafo.no
Følg saker fra Fafo
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Fafo
EU-topp til minstelønn-forsvar hos Fafo Østforum22.11.2020 05:00:00 CET | Pressemelding
Er EUs forslag til minstelønnsbestemmelser en trussel mot den norske arbeidslivsmodellen? Spørsmålet stilles under tirsdagens åpne webinar. For å fronte forslaget deltar EU-kommisjonens Joost Korte, i møte med representanter for den norske regjeringen og partene i arbeidslivet.
Nobel-prisen 2020: – Verdig vinner i en vanskelig tid9.10.2020 14:29:15 CEST | Pressemelding
Årets Nobels fredspris går til Verdens Matvareprogram. Valget understreker både det vedvarende arbeidet med akutt nødhjelp, og målet om å finne gode, langsiktige løsninger for å forhindre at sulten blusser opp, ifølge Fafo-forsker Anne Hatløy.
Nordisk webinar: Norden etter korona – krise eller muligheter?23.9.2020 20:49:07 CEST | Presseinvitasjon
Koronakrisen har rammet verden med full tyngde. Millioner er smittet, og mørketallene store. I skrivende stund er smittetallene økende i mange europeiske land. Hvilke utfordringer står de nordiske landene og den nordiske modellen overfor under og i kjølvannet av koronakrisen?
Livestream: Norge ut av koronakrisa: Samtale med Erna Solberg og Jonas Gahr Støre20.8.2020 09:50:50 CEST | Presseinvitasjon
Hva tenker statsminister Erna Solberg og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre om hvordan Norge skal komme seg ut av koronakrisa?
Flere digitale «strøjobb-arbeidere» som følge av koronakrisa?22.6.2020 14:30:55 CEST | Presseinvitasjon
En ny rapport har studert arbeid som formidles via digitale plattformer i Norden. Et eget seminar tirsdag 23. juni presenterer omfanget i de nordiske landene og hvordan utviklingen har blitt møtt av myndigheter og parter. Vil økonomisk krise og økt arbeidsledighet gi den til nå marginale nordiske plattformøkonomien en ny vår?
Bistand mot sult: Nok å spise når krise følger krise14.5.2020 09:53:45 CEST | Pressemelding
Mangelen på nok og riktig mat har allerede vært et økende problem på verdensbasis. Koronakrisa og akselererende klimaendringer forsterker presset. Lansering av ny rapport legger opp til økt kunnskap og debatt om hvordan norsk bistand kan hjelpe.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom