Vurder å la bilen stå om du opplever underkjølt regn i jula
Været har vekslet mye i desember og vinteren har ikke fått ordentlig tak mange steder i landet. Da øker også faren for regn som fryser til is på bakken. Det er det vanskeligste føret å kjøre bil på. – Er du usikker på å kjøre når det er ekstra glatt, vurder å la bilen stå når det er underkjølt regn, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

Det er utfordrende å kjøre bil når det er glatte veier, spesielt når det er underkjølt regn. Når regndråpene fryser til is med en gang de treffer bakken, blir hele veibanen dekket av et tynt islag. De samme føreforholdene er det når regn har frosset på bakken over natten. Veien blir rett og slett som en skøytebane.
– Møter du på underkjølt regn er det viktig å tilpasse farta – mer enn du tror. Jo høyere fart du har, dess vanskeligere blir det å takle bilen på glatt føre. Bremselengden øker også. Det gjelder å ta det veldig rolig. Det viktigste er å komme vel frem, ikke raskest mulig frem, råder Sødal.
Heldigvis blir mange veier saltet eller strødd når det skumle, tynne islaget legger seg. Men når underkjølt regn kommer mange steder samtidig, kan det ta litt tid før brøytemannskapene rekker over. Derfor kan det være lurt å vente litt før du drar ut, hvis du kan.
Test veigrepet ditt
Det er veldig vanskelig å se det tynne islaget på veien. Derfor er det viktig å teste veigrepet, men pass på at det ikke er biler eller fotgjengere rett i nærheten av deg. Prøv å bremse noen ganger og kjenn på motstanden i rattet. Er det lite motstand i rattet, er det glatt.
– Det er vanskelig å oppdage dette vanskelige føret før det er for sent. Skulle du miste kontrollen, husk å ha begge hendene på rattet, brems alt du kan og styr som best du kan, sier Sødal.
Ha gode vinterdekk
Hvis du absolutt må ut å kjøre under så vanskelige forhold, må du ha på gode vinterdekk. Det beste på is er piggdekk. I tillegg er det lurt å rense dekkene.
– Vi kjører stort sett på saltede veier. Da blir dekkene skitne og får dårligere feste til veien. Sprayer man på dekkrens, blir veigrepet bedre, opplyser Sødal.
Ikke glem frontruta
Frontruta blir også vanskelig å holde fri for is når det regner kaldt. Når det kalde regnet treffer en kald frontrute, vil det fryse til is og legge seg som et panser-teppe over hele ruta.
– Bruk varmeapparatet på frontruta og skru på ekstra med varme slik at regnet ikke får mulighet til å fryse, avslutter Nils Sødal i medlems- og forbrukerorganisasjonen NAF.
Nøkkelord
Kontakter
Nils SødalSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 901 83 276nils.sodal@naf.noBilder

Om NAF
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg saker fra NAF
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra NAF
Dette ble Norges mest solgte bil i 2020 – og det var ikke en elbil22.1.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
NAF har sett på nybilsalget og bruktbilsalget i 2020. Når man teller med bruktsalget var det ikke en elbil som ble den aller mest omsatte modellen i fjor.
Bilrutene skal være fri for is, snø og dugg før du kjører avgårde20.1.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
NAF har gjort en uhøytidelig brukertest av ulike produkter for å fjerne is fra bilrutene. - Selv om man får tak i flere produkter for å fjerne isen på bilrutene, duger den gode, gamle isskrapen fremdeles, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrågiver i NAF.
Bruktbilsalget til værs: - Dette må du passe på når du kjøper bruktbil19.1.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
I 2020 ble det kjøpt og solgt 520 000 bruktbiler. Det har aldri blitt registrert flere bruktbilsalg i Norge enn i fjor. - Folk kjøper bruktbil som aldri før. Det ligger god miljøpolitikk i at folk tar godt vare på bilen sin, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Bilstoler med nyeste sikkerhetsstandard til topps i ny NAF-test16.1.2021 08:00:00 CET | Pressemelding
NAF har testet ni bilstoler for babyer. De tre som kommer best ut har en ting til felles: De er laget etter den nyeste sikkerhetsstandarden. - Nyere bilstoler blir stadig bedre og tryggere. Men vi mener at det fortsatt er behov for å skjerpe kravene til kollisjonssikkerhet, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.
Lad opp bilbatteriet og unngå starttrøbbel13.1.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Hvert år rykker NAFs bilbergere ut til 25 000 medlemmer med flate batterier og startvansker. Dette kan du enkelt unngå ved å vedlikeholdslade batteriet. – Dette er viktig også på nyere biler. Moderne biler har så mye elektronikk at det er ekstra viktig med et toppladet batteri, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
NAF: - Skuffet over manglende ladestrategi i klimameldingen8.1.2021 13:44:08 CET | Pressemelding
- Vi er skuffet og overrasket over regjeringens legger fram en klimamelding uten en strategi for hurtigladere til elbiler. Veksten i antall elbiler er større enn veksten i antall hurtigladere. Uten grep blir det mer kø, mer venting og mer frustrasjon på ladeplasser, slik vi så i store deler av jule- og nyttårshelgen, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.
NAF: Vil ha nasjonal ladestrategi fra Rotevatn5.1.2021 11:02:50 CET | Pressemelding
2020 var nok et rekordår for elbilsalget, men ladeutbyggingen henger etter. - Rekordsalget av elbiler gjør at det blir mer kø, mer venting og mer frustrasjon på ladeplasser, slik vi har sett i store deler av jule- og nyttårshelgen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom