Vrakpant til 13 000 båter i 2020

Du kan få utbetalt 1000 kroner i tilskudd når du leverer fritidsbåten til et lovlig avfallsmottak som båtvrak. Siden ordningen for fritidsbåter ble opprettet i 2017, er det etablert 250 mottaksanlegg for små kasserte fritidsbåter, og 74 anlegg for større kasserte fritidsbåter over 15 fot. Siden 2017 er det til sammen levert inn over 36 600 fritidsbåter Mottakene kan få tilskudd til videre behandling av båtene.
Det er Miljødirektoratet som har ansvar for at mottakene og båteierne får utbetalt tilskudd.
–Målet med tilskudd til båtvrak er å redusere forsøpling og forurensing av farlige stoffer i naturen. I tillegg kan tre- og plastmaterialet i båtene materialgjenvinnes eller brennes og gi energi. Det er derfor utrolig fint å se at så mange har valgt å levere inn båtvrakene sine, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Hva inngår i ordningen?
En fritidsbåt er et fartøy til sports- og fritidsbruk med skroglengde på inntil 15 meter (49,21 fot), uavhengig av totalvekt, og som brukes utenfor næringsvirksomhet. Mindre fartøy som seilbrett, kano, gummibåt med skrog og kajakk, inngår også i tilskuddsordningen.
Hvordan fungerer ordningen?
Ordningen fungerer slik at båteiere må fylle ut et skjema for levering av fritidsbåt som de skriver ut fra Miljødirektoratets hjemmesider. Skjemaet vises fram og stemples eller signeres på mottaket.
Deretter må eier søke om “vrakpant” via Miljødirektoratets elektroniske søknadssenter, noe som sikrer rask utbetaling.
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder

Lenker
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Beslutning om felling av bjørn var lovlig15.7.2025 16:40:00 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet besluttet 26. juni å felle en bjørn som angrep en mann i Jarfjord. Oslo tingrett har gitt staten medhold.
Klarte ikke å knekke havnespy med brent kalk12.7.2025 19:18:52 CEST | Pressemelding
Ny rapport viser at brent kalk ikke klarer å fjerne havnespy der det er mye av den uønskede fremmedarten.
Klarte ikkje å knekke hamnespy med brend kalk12.7.2025 19:18:52 CEST | Pressemelding
Ny rapport viser at brend kalk ikkje klarer å fjerne hamnespy der det er mykje av den uønskte framandarten.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er nå klar. For to år siden kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er no klar. For to år sidan kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom