Voksenåsen

Voksenåsen Music Academies og Baltic Sea Festival utlyser prosjektsamarbeid for unge komponister og forskere

Del
Baltic Sea Festival Science Lab er et nytt initiativ fra Baltic Sea Festival i Sveriges Radios konsertsal Berwaldhallen, Stockholms universitet og Voksenåsen Music Academies. Prosjektet lar 9 unge forskere fra Østersjøregionen møte 9 unge komponister.

Sammen skal de omsette forskningsresultatene til musikalske verk som skal fremføres av Sveriges Radios Symfoniorkester under Baltic Sea Festival i 2023.

I 20 år har Østersjøfestivalen satt søkelys på innlandshavet, som så mange land er avhengig av, gjennom konserter i verdensklasse og foredrag på scenen om klima, miljø og bærekraft.

– Nå tar vi neste steg og slipper selve forskningen inn i det musikalske programmet. Vi ser det som en sjanse til å utfordre kunstmusikkens funksjon i møtet med vitenskapen og eksperimentere med det musikalske uttrykket, sier Staffan Becker, konserthusdirektør i Berwaldhallen.

– Dette blir et prosjekt som virkelig kan gi den forskningen som drives en resonans rundt felleshavet vårt. Østersjøen står overfor store miljø- og bærekraftutfordringer, samtidig drives det mye forskning som gjør situasjonen mer håpefull. Det ønsker vi å rette oppmerksomheten mot med musikk! sier Anna Sobek, professor ved Institutt for miljøvitenskap ved Stockholms universitet.

Baltic Sea Festival Science Lab er rettet mot masterstudenter, doktorgradsstudenter og postdoktorer som jobber i landene rundt Østersjøen.

– Prosjektet eksperimenterer med nye måter å nå lytteren på. Vårt håp er at deltakere og publikum får nye perspektiver gjennom møtet mellom kunstmusikk og vitenskap, sier Emma Nyberg, prosjektleder for Østersjøfestivalen.

Bidrag fra alle disipliner, hvor forskningen kan anvendes på Østersjøregionen, er velkommen. Utvalget gjøres deretter av forskere ved Institutt for miljøvitenskap og Stockholm Resilience Centre ved Stockholms universitet. Komponistene som deltar, er valgt ut av Voksenåsen Music Academies i Oslo. Totalt skal det produseres ni 15-minutters forestillinger som er gruppert i tre aktuelle temaer. I løpet av de to festivaldagene møtes forskning og kunstmusikk, samlet ved hjelp av dramaturg Elisabet Ljungar. Publikum får oppleve tre forestillinger innenfor hvert tema med påfølgende diskusjoner på scenen.

– Ved Stockholm Resilience Centre er det lang erfaring med å jobbe med ulike kunstneriske uttrykk, det er en viktig samarbeidsform som både beriker oss som forskere og hjelper oss å formidle vår forskning, sier adjunkt Thorsten Blenckner ved Stockholm Resilience Centre i Stockholm Universitetet.

– At våre unge komponister får jobbe i en ny kontekst med veiledning av erfarne musikerne fra Sveriges Radios Symfoniorkester er svært verdifullt for oss, sier Peter Herresthal, professor og kunstnerisk leder for Voksenåsen Music Academies.

Les mer om prosjektet på balticseafestival.comFrist for å søke er 1. desember 2022.

Fakta om de deltakende institusjonene

Østersjøfestivalen arrangeres av Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen, og er en av Europas største og ledende klassiske musikkfestivaler med artister, orkestre og dirigenter fra det absolutte toppsjiktet av Østersjøregionen. I tjue år har festivalen fungert som en møteplass for store konsertopplevelser og tiltak som bidrar til en bærekraftig Østersjøregion.

Baltic Sea Festival Science Lab er et tverrfaglig eksperiment og er en del av festivalprogrammet. Østersjøfestivalen 2023 finner sted 24. august – 2. september.

Stockholm Resilience Centre er et internasjonalt tverrfaglig senter ved Stockholms universitet for forskning og utdanning om bærekraftig utvikling. Senteret er et felles initiativ mellom Stockholms universitet og Beijer Institute for Ecological Economics ved Kungliga Svenska Vitenskapsakademien. Ved Institutt for miljøvitenskap ved Stockholms universitet drives det forskning og undervisning i miljøvitenskap. Spørsmål som kjemikalier i miljø og mennesker og klimaendringer har stort fokus. Instituttets forskere deltar ofte i samarbeid med svenske og europeiske myndigheter for å produsere data for beslutningstaking.

Voksenåsen komponistakademi er et talentprogram for unge komponister som er i starten av sin profesjonelle karriere. Programmet bidrar til nettverksbygging, mentorskap og gir tilgang til nye arenaer og faglig utvikling. Komponistakademiet er en del av Voksenåsen Musikkakademier, som drives av Nasjonalgaven Voksenåsen. Prosjektet er økonomisk støttet av Sparebankstiftelsen og Furestiftelsen.

Kontakter

Bilder

Om Voksenåsen

Voksenåsen
Voksenåsen
Ullveien 4
0791 Oslo

+47 22 81 15 00https://voksenaasen.no/

Følg pressemeldinger fra Voksenåsen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Voksenåsen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Voksenåsen

Den svenske regjeringen vedtok 16. mars å styrke vilkårene for Hågkomstresor for svenske skoleklasser, til minneplasser for Holocaust i Norge.3.4.2023 14:46:40 CEST | Pressemelding

Den svenske regjeringen har besluttet å bevilge midler til å gjennomføre og fremme Hågkomstresor for svenske skoleklasser til minneplasser for Holocaust. Hågkomstresor og pedagogiske innsatser knyttet til disse gjennomføres av den svenske komiteen mot antisemittisme, Voksenåsen Kultursenter og Forum för levande historie. Voksenåsen driver arbeidet med Hågkomstresor for svenske skoleklasser til minneplasser for Holocaust i Norge. Midler til Voksenåsen gjør at flere skoleelever og skoleansatte kan ta del av pedagogisk innsats og besøke minneplasser for Holocaust i Norge. Hågkomstresor til Norge er reiser til autentiske minneplasser for nazismens ofre i Norge, først og fremst i Oslo. Formålet med reisene er å reflektere over demokrati, toleranse og personlig ansvar, samt å sette disse utfordringene i en moderne kontekst – med utgangspunkt i historien. Reisene er utviklet av Voksenåsen Kultursenter og Forum for levende historie som et ledd i et statlig oppdrag for å systematisere og tilret

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye