NRK

VM i Fischer Random Chess

Del

For første gang arrangeres et offisielt VM i Fischer Random Chess. NRK sender hele finalespillet i sjakkturneringen, som foregår på Henie Onstad Kunstsenter på Høvik utenfor Oslo mellom 27. oktober og 2. november.

Magnus Carlsen skal forsvare tittelen som verdensmester i fischersjakk mellom på Høvikodden mellom 27. oktober og 2. november. Foto: NRK
Magnus Carlsen skal forsvare tittelen som verdensmester i fischersjakk mellom på Høvikodden mellom 27. oktober og 2. november. Foto: NRK

Det kan bli nervepirrende revansjespill når semifinalist Fabiano Caruana skal forsøke å fravriste Magnus Carlsen tittelen i tidenes første offisielle VM i fischersjakk.

Carlsen er automatisk kvalifisert til semifinalerundene som følge av at han er regjerende mester etter det uoffisielle Fischer-mesterskapet i fjor.

De to andre semifinalistene som skal forsøke seg mot Carlsen er Jan Nepomnjasjtsjij og Wesley So.

Finalespillet går over sju dager mellom søndag 27. oktober og lørdag 2. november. De første tre dagene blir det semifinaler, deretter blir det en hviledag før finalene spilles de tre siste dagene i turneringen.

Gjentar NRKs suksesskonsept

NRK Sport flytter hele sjakk-staben ut til Høvikodden og satser på gjenbruk av suksessoppskriften med Line Andersen som programleder og sjakkommentatorenes «dreamteam», Heidi Røneid og Torstein Bae i studio, og ekspertkommentator Atle Grønn og reporter Ole Rolfsrud ute i felten.

– Nå skal den nye kongerekka starte, i det første VM i fischersjakk og det første sjakk-VM på norsk jord. Caruana jakter revansje etter den knallharde duellen mot Magnus i fjor. Og i skyggene lurer barndommens rival Nepomniatsjsji og den unge amerikaner Wesley So. Dette blir saftig! lover sjakkekspert Torstein Bae.

Sjakkinteresserte får også denne gangen mulighet til å være publikum i studio, og kan selvsagt også ta del i sendingene via Twitter, Facebook og Instagram.

Sjakkverdenens mest uforutsigbare turnering

Fischer Random ble oppfunnet av sjakklegenden Bobby Fischer i 1996. Varianten benytter samme brett og brikker som standard sjakk, men startposisjonen for offisersbrikkene på første og siste rad er resultatet av en trekning og stilles derfor opp tilfeldig, men alltid som speilbilder av hverandre.

Carlsen og de tre andre semifinalistene spiller tre forskjellige grener av sjakk i denne turneringen: hurtigsjakk, lynsjakk og en mellomting som beskrives som timesjakk, der tenketiden er maks en time pr. spiller.

Og med 960 åpningsvarianter blir mulighetene for å memorere åpningstrekk begrenset og spillet krever en større grad av improvisasjon, tilstedeværelse og kreativitet.

– Noen var nok lei det historiske antallet remis fra fjorårets VM. Dette blir noe helt annet. Dette er det mest uforutsigbare i sjakk, og det betyr langt flere seire og tap, sier programleder Line Andersen.

Direktesendt action

Produsent av NRK Sjakk, Reidar Stjernen, er svært fornøyd med at NRK får muligheten til å sende finalespillet i samarbeid med Henie Onstad Kunstsenter og arrangøren Dund, spesielt siden turneringen foregår på norsk jord.

– Vi sender totalt 30 timer direkte fra Høvikodden og forventer en turnering med mye action. Vi gleder oss til å se sjakkens kunstnere i aksjon, her er det tankens makt fra første trekk istedenfor ferdigprøvde åpninger, sier Stjernen.

Line Andersen legger til at hun også forventer høy underholdningsfaktor i studio med de fremste gjestene fra sjakkmiljøet rundt bordet og med gjester som Nicolai Cleve Broch, Rolf Kristian Larsen, Ingrid Gjessing Linhave og Stian« Staysman» Thorbjørnsen.

Bilder

Magnus Carlsen skal forsvare tittelen som verdensmester i fischersjakk mellom på Høvikodden mellom 27. oktober og 2. november. Foto: NRK
Magnus Carlsen skal forsvare tittelen som verdensmester i fischersjakk mellom på Høvikodden mellom 27. oktober og 2. november. Foto: NRK
Last ned bilde

Om NRK

NRK
NRK
Bjørnstjerne Bjørnsons plass 1
0340 Oslo

23 04 70 00http://www.nrk.no
Som allmennekringkaster skal NRK fylle viktige sosiale, kulturelle og demokratiske behov i det norske samfunnet. NRK tilbyr et bredt og variert medietilbud for det norske publikum gjennom NRK.NO, NRK TV, NRK Radio, fem TV-kanaler og 14 radiokanaler. Nær ni av ti nordmenn tar daglig del i innhold fra NRK på en eller flere plattformer.

Følg saker fra NRK

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NRK på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NRK

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom