Frende Forsikring

Vinterkulda: - Ikke bruk vifteovn uten tilsyn

Del
Når kulda er som verst lar mange flyttbare ovner stå på om natta. - Jeg ville aldri tatt sjansen.
Små vifteovner velter lett. - Denne ble liggende mot gulvet, ble overopphetet og startet en boligbrann, sier Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring.
Små vifteovner velter lett. - Denne ble liggende mot gulvet, ble overopphetet og startet en boligbrann, sier Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring.

Det sier brannekspert i Frende Forsikring, Odd Magne Skjerping.

- Det gir økt risiko for branner og branntilløp. Hvert år er det rundt 50 boligbranner som skyldes feil bruk av varmeovner, sier han og viser fram en ovn som tok fyr etter å ha veltet.

- Denne ble liggende mot gulvet, ble overopphetet og startet en boligbrann. Jeg ser at mange drar fram nedstøvede småovner hjemme nå når det er kaldt. Hvis du henter fram en fra boden nå, fjern for all del støv fra den, sier han.

Slik bruker du vifteovn trygt 
- Gjør det til en vane å kun bruke vifteovner når du er til stede i huset. Helst ville jeg anbefalt folk å kun bruke dem i nødstilfeller. Jeg ville ikke lagt meg til å sove med en slik ovn i gang, og den bør ikke stå på for lenge, sier Odd Magne Skjerping.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at bruk av flyttbare ovner må skje under tilsyn slik at du kan begrense omfanget av skaden hvis uhellet er ute.

- Det er mer sannsynlig at det skjer noe med slike ovner, enn fastmonterte. Små vifteovner velter lett. Småbarn, kjæledyr og robotstøvsugere kan enkelt vippe den. Derfor er det viktig å aldri bruke dem i rom hvor barn eller kjæledyr er alene, sier branneksperten.

Forårsaker brann 
Å stole på termostat eller automatsikring kan bli en falsk trygghet.

- Jeg har sett flere ovner som har veltet og ikke koblet ut strømmen, slik de skulle. Løsningen som skal sikre dette har rett og slett ikke fungert som den skal, sier Odd Magne Skjerping. 

Hvis termostaten er ødelagt kan temperaturen bli høy og forårsake brann raskt.

- Derfor må du alltid trekke ut støpselet på termostatstyrte elektriske apparater når de ikke er i bruk. Det gjelder ikke bare ovner, men også kaffetrakter, vannkoker, brødrister og andre apparater som står fremme, sier han.

Til deg som leier bolig 
Hvis du leier er det greit å vite at det er huseier sitt ansvar å sørge for at det elektriske anlegget er i forskriftsmessig stand og tåler den belastningen det utsettes for nå i vinterkulda.

- Har du sikringer som ofte ryker, eller blir så varme at du ikke kan ta på dem, tyder det på overbelastning. Mange har eldre elektrisk anlegg som for lengst burde vært fornyet eller kontrollert, sier Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring.

Huskeliste for vifteovner

 • Aldri forlat huset eller gå og legg deg med vifteovn på.
 • Tørk av støv før du setter ovnen på.
 • Sørg for at ovnen står støtt og stabilt.
 • Ikke bruk ovnen for nært gardiner, møbler eller annet brennbart materiale.
 • Ikke legg noe over ovnen.
 • Ikke la barn eller kjæledyr være alene i rom med påskrudd varmeovn.
 • Trekk ut støpselet når du ikke bruker ovnen. Ikke bruk skjøteledning.
 • Følg monteringsanvisningen og sikkerhetsinformasjonen fra fabrikk/produsent.
 • Flyttbare varmekilder bør kun brukes som tilleggsoppvarming.
 • Ikke dra ovnen etter ledningen. Hold i støpslet og ikke strømkabelen når støpslet trekkes ut.
 • Ikke utsett ovnen for fuktighet eller korrosjon under lagring.
 • Pass på at ovnen ikke velter ved lagring og bruk, eller skades under flytting.
 • Ikke sett strøm på en flyttbar oljeovn hvor oljen har lekket ut.
 • Ovnene kan deponeres i container hos en elektroforhandler eller på et avfallsanlegg.
 • Vifteovner har stor luftgjennomstrømning når de er i bruk. Det er viktig å påse at det er fri tilgang for luftstrømmen og god avstand til brennbart materiale foran ovnen.
 • Bruk kun fastmonterte panelovner på barnerom.
 • Varmeovn uten termostat bør ikke brukes i små rom hvor barn sover.
  (Kilde: DSB)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Små vifteovner velter lett. - Denne ble liggende mot gulvet, ble overopphetet og startet en boligbrann, sier Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring.
Små vifteovner velter lett. - Denne ble liggende mot gulvet, ble overopphetet og startet en boligbrann, sier Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom