Vil utvikle bærekraftige fôringredienser til fremtidens laks
Nofima og samarbeidspartnere lanserer i dag Millennial Salmon-prosjektet for å utvikle bærekraftige løsninger for framtidens oppdrettslaks.
Målet med det fireårige prosjektet er å skape en mest mulig bærekraftig oppdrettslaks med nye komponenter fra sirkulærøkonomien og et lavt karbonavtrykk.
Millennial Salmon-prosjektet finansieres primært av Forskningsrådet, med et budsjett på 13,5 millioner kroner. Bak prosjektet står de ledende forsknings- og industriaktørene Nofima, InnovaFeed, Corbion Algae Ingredients, Cargill, SINTEF Ocean og Auchan.
Tester ut to fôringredienser
Prosjektet inkluderer studier av to alternative fôringredienser – et proteinrike insektsmel fra InnovaFeed og omega-3-rik algebiomasse fra Corbion. Begge alternativene krever minimal arealbruk.
Forskerne vil i denne studien teste hvilke nivåer som kreves for å optimalisere fôret fysiske kvalitet og laksens ernæringsmessige behov, samt kartlegge de praktiske og funksjonelle egenskapene ved begge fôringrediensene. De vil også undersøke miljø- og samfunnsaspekter ved de foreslåtte innovasjonene. SINTEF Ocean vil i samarbeid med partnerne gjennomføre livssyklusanalyser fra ingrediens til ferdig produkt for handelen, og videre se på markedsstrategier for en mer bærekraftig laks sammen med leverandører i inn- og utland.
– Dette prosjektet er en viktig brikke for å legge til rette for en friskere og mer miljøvennlig oppdrettslaks, sier prosjektleder og seniorforsker Katerina Kousoulaki i Nofima. – Vi er glade for å ha med oss ledende internasjonale aktører fra industri og forskning gjennom hele verdikjeden. Sammen kan vi framskynde innovasjon som gir økt fleksibilitet i valg av bærekraftige råvarer i framtidens fiskefôr, sier hun.
Millennial Salmon-prosjektet ble lansert som et svar på det globale, omgående behovet for å skaffe til veie, skalere og utvikle bærekraftige, alternative løsninger for havbruk og ta hensyn til en forbrukeratferd i endring. FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) forventer at vi vil bli ni milliarder mennesker i verden innen 2050. Med en årlig produksjonsvekst[1] på over fem prosent forventes akvakulturnæringen derfor å spille en viktig rolle for å ivareta verdens matsikkerhet. For å dekke dette behovet oppfordrer FAO næringen til å omstille seg og produsere mer næringsrik mat hvor den bruker færre ressurser, slipper ut mindre CO2, beskytter artsmangfoldet og sikrer motstandskraften i økosystemer.
Millennial Salmon-prosjektet prøver å bidra til at næringen kan oppfylle dette kravet. Dersom prosjektet lykkes med målet, balanseres utvalget av råvarer i fôrkurven og sikrer større fleksibilitet uten å bruke begrensede havressurser og arealkrevende ressurser. Laksen vil være et sunnere produkt for forbrukeren, men det vil også være et sunnere oppdrettsdyr som blir fôret og avlet fram med høyere nivåer av omega-3 fra mikroalger.
[1] FAO-rapport – The State of World Fisheries and Aquaculture 2020 – side 21
Om Millennial Salmon-prosjektet: Om Nofima Om InnovaFeed Om Corbion Om Cargill Om SINTEF Ocean Om Auchan |
Nøkkelord
Kontakter
Katerina KousoulakiSeniorforskerErnæring og fôrteknologi
Tel:55112163katerina.Kousoulaki@Nofima.noReidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noBilder
Lenker
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Studerte følelser for sjømat24.4.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Pris har noe å si. Tilgang på gode oppskrifter like så. Forbilder og inspirasjon er også viktig. Men hva med følelser for sjømat? Kan emosjoner ha noe å si for forbruket av sjømat blant unge i Norge?
Nytt torskeprodukt reduserer klimaavtrykket11.4.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Når torsken pakkes i Vesterålen i ny emballasje, sparer det klimaet. Nye produkter får ned klimagassutslippene med 30 prosent.
Solbærtoddy – perfekt til påsketuren28.3.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
En varm kopp solbærtoddy gjør godt, uansett om du tilbringer påsken med skiturer i fjellheimen, fotturer i byen, skogen eller langs kysten. Det er det flere grunner til.
Nå skal også torskens sæd bli til godsaker6.3.2024 08:05:16 CET | Pressemelding
Kan spermien til torsken brukes til noe annet enn å lage nye «torskebabyer»? Å jada! Den kan ved hjelp av moderne utvinningsmetoder bli til nye, verdifulle produkter som olje og proteinpulver – som igjen kan bli til både mat og skjønnhetsprodukter.
Fungerer ferskfiskordningen?6.2.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Fungerer ordningen med kvotebonus for å strekke torskesesongen lenger ut over året? Nofima har på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet evaluert ferskfiskordningen ut fra vurderinger om økonomisk, miljømessig og sosial bærekraft.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom