Vil utvikle bærekraftige fôringredienser til fremtidens laks

Nofima og samarbeidspartnere lanserer i dag Millennial Salmon-prosjektet for å utvikle bærekraftige løsninger for framtidens oppdrettslaks.
Målet med det fireårige prosjektet er å skape en mest mulig bærekraftig oppdrettslaks med nye komponenter fra sirkulærøkonomien og et lavt karbonavtrykk.
Millennial Salmon-prosjektet finansieres primært av Forskningsrådet, med et budsjett på 13,5 millioner kroner. Bak prosjektet står de ledende forsknings- og industriaktørene Nofima, InnovaFeed, Corbion Algae Ingredients, Cargill, SINTEF Ocean og Auchan.
Tester ut to fôringredienser
Prosjektet inkluderer studier av to alternative fôringredienser – et proteinrike insektsmel fra InnovaFeed og omega-3-rik algebiomasse fra Corbion. Begge alternativene krever minimal arealbruk.
Forskerne vil i denne studien teste hvilke nivåer som kreves for å optimalisere fôret fysiske kvalitet og laksens ernæringsmessige behov, samt kartlegge de praktiske og funksjonelle egenskapene ved begge fôringrediensene. De vil også undersøke miljø- og samfunnsaspekter ved de foreslåtte innovasjonene. SINTEF Ocean vil i samarbeid med partnerne gjennomføre livssyklusanalyser fra ingrediens til ferdig produkt for handelen, og videre se på markedsstrategier for en mer bærekraftig laks sammen med leverandører i inn- og utland.
– Dette prosjektet er en viktig brikke for å legge til rette for en friskere og mer miljøvennlig oppdrettslaks, sier prosjektleder og seniorforsker Katerina Kousoulaki i Nofima. – Vi er glade for å ha med oss ledende internasjonale aktører fra industri og forskning gjennom hele verdikjeden. Sammen kan vi framskynde innovasjon som gir økt fleksibilitet i valg av bærekraftige råvarer i framtidens fiskefôr, sier hun.
Millennial Salmon-prosjektet ble lansert som et svar på det globale, omgående behovet for å skaffe til veie, skalere og utvikle bærekraftige, alternative løsninger for havbruk og ta hensyn til en forbrukeratferd i endring. FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) forventer at vi vil bli ni milliarder mennesker i verden innen 2050. Med en årlig produksjonsvekst[1] på over fem prosent forventes akvakulturnæringen derfor å spille en viktig rolle for å ivareta verdens matsikkerhet. For å dekke dette behovet oppfordrer FAO næringen til å omstille seg og produsere mer næringsrik mat hvor den bruker færre ressurser, slipper ut mindre CO2, beskytter artsmangfoldet og sikrer motstandskraften i økosystemer.
Millennial Salmon-prosjektet prøver å bidra til at næringen kan oppfylle dette kravet. Dersom prosjektet lykkes med målet, balanseres utvalget av råvarer i fôrkurven og sikrer større fleksibilitet uten å bruke begrensede havressurser og arealkrevende ressurser. Laksen vil være et sunnere produkt for forbrukeren, men det vil også være et sunnere oppdrettsdyr som blir fôret og avlet fram med høyere nivåer av omega-3 fra mikroalger.
[1] FAO-rapport – The State of World Fisheries and Aquaculture 2020 – side 21
Om Millennial Salmon-prosjektet: Om Nofima Om InnovaFeed Om Corbion Om Cargill Om SINTEF Ocean Om Auchan |
Nøkkelord
Kontakter
Katerina KousoulakiSeniorforskerErnæring og fôrteknologi
Tel:55112163katerina.Kousoulaki@Nofima.noReidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noBilder



Lenker
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
Har dokumentert at CO2 er en årsak til nyrestein hos oppdrettsørret26.6.2025 12:26:14 CEST | Pressemelding
Forskere ved Nofima har sjekket hva karbondioksid i vannet har å si for utvikling av nyrestein hos regnbueørret i oppdrett. Det er en soleklar sammenheng, viser forskningen.
New head of Nofima’s Fish Health Department19.6.2025 14:03:57 CEST | Press release
Kjetil Fyrand has moved from Pharmaq to Nofima and now leads the Fish Health Department.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom