Miljøstiftelsen Bellona

Vil sikre tette brønner på norsk sokkel

Del

For å sikre at CO2 - brønner og etter hvert 5000 norske oljebrønner holder seg permanent tette, må det brukes en sement som tåler store påkjenninger. Selskapet ReStone i Bergen har utviklet en slik sement, og inngår nå samarbeid med Bellona.

I et CO2-lager vil millioner av tonn med CO2 pumpes inn i en brønn langt under havbunnen. Når lageret er fullt må brønnen som er brukt til injeksjonen av CO2 tettes slik at klimagassen forblir lagret og ikke slipper ut igjen. Sementen som skal brukes til lete-, injeksjons- og produksjonsbrønner, samt permanent plugging av CO2-brønner og petroleumsbrønner må tåler tidens tann, eventuelle jordskjelv og utfordrende miljøer.

Når vi endelig får bygget Northern Lights, et fullskala CO2-lagringsanlegg, er det viktig at det ikke oppstår lekkasjer. Sementarbeidet må være helt tett selv om det utsettes for et krevende miljø. Sammen med ReStone skal vi arbeide for at det legges til rette for mer karbonfangst -og lagring, og at dette gjøres på en sikker måte, sier seniorrådgiver i Bellona, Eivind Berstad.

Samarbeidet mellom Bellona og ReStone omfatter også konstruksjonsmaterialer og lagring av radioaktivt avfall.

–Vårt sementprodukt egner seg godt til CO2-lagringsbrønner. Det blir sterkere og tettere ved eksponering for vann og CO2 og H2S. Sementproduktet er laget av et naturlig mineral og har en egenskap som tetter eventuelle porer om de skulle oppstå, sier forsker og en av to gründere i ReStone, Astri Kvassnes.

I mai la det internasjonale energibyrået IEA fram en rapport som konkluderer med at forbruket av olje, gass og kull må falle raskt om verden skal nå sine klimamål, og at det ikke trengs investeringer i utvikling av fossile brensler etter 2021.

For å produsere olje og gass har det blitt boret ca. 5000 brønner dypt ned i havbunnen på norsk sokkel. Når produksjonen avsluttes må brønnene tettes, eller «plugges» for å unngå lekkasje.

–Avslutning av brønner på norsk sokkel er uunngåelig, komplekst og kostbart. Staten tar mesteparten av regningen, så aktørene som er involvert i brønnplugging må ha fokus på å levere sikre og kostnadseffektive løsninger, sier Kvassnes.

Om ReStone:

ReStone er grunnlagt og eid av erfarne geologer og teknologer, Dr Jill A Clausen og Dr Astri JS Kvassnes, som har investert all sin tid og kompetanse i å skape et selskap og et produkt som kan komme disse utfordringene til unnsetning. Sementproduktet RePlug er allerede tatt i bruk på norsk kontinentalsokkel og kan brukes i hele livsløpet til en brønn, ikke bare til plugging og CCS-formål. ReStone har inngått samarbeid med Bellona om karbonlagring, konstruksjonsmaterialer og også potensiell lagring av radioaktivt avfall.

Kontakter

Eivind Berstad

Seniorrådgiver Bellona

Tel: 98435747


Dr Astri JS Kvassnes

Forsker, grunnlegger og CSO ReStone AS

Tel: 982 94126

Bilder

Dr Astri JS Kvassnes

Forsker, grunnlegger og CSO ReStone AS
Dr Astri JS Kvassnes Forsker, grunnlegger og CSO ReStone AS
Last ned bilde
Eivind Berstad

Seniorrådgiver Bellona

Tel: 98435747
Eivind Berstad Seniorrådgiver Bellona Tel: 98435747
Last ned bilde

Om Miljøstiftelsen Bellona

Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona
Vulkan 11
0178 Oslo

23 23 46 00https://bellona.no

Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, London, Berlin, Murmansk og St. Petersburg, i tillegg til representasjoner i USA og flere EU-land. Våre nettsider finnes i norsk, engelsk og russisk utgave.

Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom