Vil redusere laksens klimaavtrykk med norsk fôr
Minst tre fjerdedeler av laksens klimaavtrykk er knyttet til fôret. Det meste av det laksen spiser i dag blir importert. Ved å satse på produksjon av norske fôrråvarer kan klimautslippene i havbrukssektoren reduseres betraktelig.
–Dette handler om tusenvis av nye arbeidsplasser og sikrer grønn næringsutvikling knyttet til vår nest største eksportnæring, sa Joakim Hauge, leder i Bellonas bioprogram og prosjektleder for Råvareløftet, da han overrakte Råvareløftet til fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran på Gamle Logen i Oslo.
Råvareløftet, en rapport utarbeidet av Bellona i samarbeid med Sjømat Norge, Aker BioMarine, Biomar, Cargill, Mowi, Nordnes, Ocean GeoLoop, Pelagia Hordafor, Skretting og Zooca, viser at produksjon av norske bærekraftige råvarer til havbruksnæringen kan mangedobles i løpet av få år.
Gigantisk klimagevinst
–I dag er kun åtte prosent av fôret til laksen norskprodusert, resten er importert. I Råvareløftet viser vi at andelen norske fôrråvarer kan økes til 42 prosent i 2030 og 64 prosent i 2040. Dette vil både gi en gigantisk klimagevinst, samtidig som det vil framtidssikre en av våre største næringer og ikke minst skape tusenvis av nye arbeidsplasser, sa Hauge.
Fiskeri-og havminister Skjæran fikk overrakt rapporten samt en huskeliste med 130 forslag til tiltak som Bellona mener må settes i gang for å få til det som kan bli et norsk, grønt industrieventyr.
–Dette er skikkelig spennende. Takk for rapporten, den vil bli lest. Satsing på bærekraftig fôr er viktig for regjeringen og et sentralt element i grønt industriløft. Råvareløftet er et viktig bidrag i arbeidet med å skape et nytt industrieventyr for en av våre viktigste næringer, ikke bare langs kysten, men i hele landet. Og jeg blir optimistisk og glad over at rapporten mener at potensialet i fôrnæringen er større enn antatt, sa ministeren.
Skjæran berømmet også samarbeidet mellom miljøstiftelsen og industriaktører, og la til at vi er nødt til å se flere slike samarbeid i tiden framover.
–Det er fint å se at de ulike aktørene har samarbeidet om dette. Samarbeid er også et nøkkelord i det arbeidet regjeringen nå har satt i gang, hvor fem ulike departementer nå skal se nærmere på fôrnæringen, så det vil få høy prioritet framover, sa Skjæran.
Joakim Hauge poengterete at forskningsmiljøer og råvareprodusenter vil være avhengige av støtteordninger for å skalere opp produksjonen.
–La oss komme i gang. Sammen skal vi bidra til å akselerere produksjon av nye norske råvarer. Kandidatene er mange; fra alger, krill, raudåte, insekter, bakterier og sopp til biprodukter fra animalsk og vegetabilsk produksjon, sa Joakim Hauge.
Last ned rapporten her.
Nøkkelord
Kontakter
Joakim Hauge, Bellona, prosjektleder Råvareløftet
Tel: 408 56 190
Bilder
Om Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.
Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
– Med lite kraft blir karbonfangst avgjørende1.2.2023 13:24:30 CET | Pressemelding
– Vi når ikke klimamålene uten en skikkelig satsing på klimaløsninger som frigjør kraft, eller ikke krever kraft. Det har blitt klinkende klart gjennom Energikommisjonens rapport, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.
– Equinor prøver å lure Støre31.1.2023 14:27:05 CET | Pressemelding
Equinor indikerer at karbonfangst og -lagring har en kostnad på 6500 kr per tonn CO₂ på Melkøya. – Dette fremstår som ren manipulering av tall før statsministerens besøk på Melkøya, sier Frederic Hauge i Bellona.
Selger ladeselskap9.1.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
– Vi etablerte eRoute71 for å sette søkelyset på behovet for en ladeinfrastruktur for elbiler i Norge. Nå er vår jobb gjort, og vi selger selskapet til Kople, som skal ta utbygging av elbil-lading inn i framtida, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
– Regjeringen forsinker viktig klimatiltak4.1.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
– Olje-og energidepartementet er en flaskehals for klimatiltak. Mangel på CO2-lager forsinker arbeidet med å nå klimamålene, sier Eivind Berstad i Bellona.
– En dårlig ide å elektrifisere Melkøya20.12.2022 15:24:49 CET | Pressemelding
–Equinor bør heller satse på CCS (karbonfangst og -lagring) på Melkøya. Det er langt bedre å rense Melkøya enn å trekke kabel gjennom et reinbeite-område. Både flytende og landbasert gasskraftverk med CCS bør utredes snarest. Hvis det ikke gjøres, og reinbeitedistriktene velger å gå til rettssak, kan det bli problematisk for regjeringen, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom