Vil ha minimumsstandard for utleieboliger
Ville du bodd i en leilighet full av mugg, fuktskader eller uten tilgang på sikringsskap når strømmen går? Dette er hverdagen til mange leietakere Frelsesarmeens Familiebosatt møter.
- Vi ser flere eksempler på enormt dårlig og helseskadelig standard som de aller fleste hadde takket nei til, men som ofte aleneforsørgere, innvandrere og folk på NAV-garanti må takke ja til – fordi de ikke har noe annet valg, sier leder av Frelsesarmeens Familiebosatt, Ida Sollien Kjeldal.
Frelsesarmeen hjelper stadig flere barnefamilier gjennom tiltaket «Familiebosatt» som av ulike grunner har måttet avslutte leiekontrakten sin. Det være seg ulevelige boforhold eller at de ikke har fått fornyet leieperiode og nå sliter med å finne ny bolig. De mest sårbare leietakerne er også de minst populære hos utleierne og spesielt nå når leiemarkedet opplever en kraftig prisvekst de fleste steder.
Fattig i lykkeland
Frelsesarmeen deltar i TV2-programmet «Norge Bak fasaden: Fattig i Lykkeland» der vi forteller om hva slags uverdige boforhold vi møter i det daglige.
- Vi ser mye mugg og fukt og folk som våkner opp til kalde leiligheter fordi strømmen går og de ikke har tilgang til sikringsskap, sier Kjeldal.
Hun forteller at dette går ut over både voksne og ikke minst barn.
- Vi møter foreldre som er stressa og slitne og som sover dårlig om natta. De kjenner på at de er dårlige foreldre. Boligproblematikk blir omtalt som et voksenproblem, men vi må ikke glemme at barna er veldig skadelidende på grunn av dette.
Vil ha minumusstandard
Frelsesarmeens Familiebosatt mener det er på høy tid at det settes et minimumskrav på hva som skal være verdige boforhold.
- Det er liten kontroll av utleieleiligheter og vi trenger å få en minstestandard på plass. Det har vi på andre områder i samfunnet. Vi har for eksempel en EU-godkjenning av biler og samfunnet ville aldri godtatt biler uten bremser på veiene, sier Kjeldal.
Frelsesarmeen har den seneste tiden sett en kraftig økning av folk som kommer til oss for å få hjelp i dyrtiden, og bolig er noe av det viktigste for å få folk ut av fattigdom.
- Denne problematikken handler uten tvil om fattigdom. NAV-garantien har også en makspris som gjør at mange utleieboliger blir utelukket for denne gruppen, sier Kjeldal.
Familiebosatt er rettet mot barnefamilier som ikke har et egnet sted å bo. Foreløpig er vi plassert rundt omkring i Stor-Oslo og i Stavanger og Kristiansand.
Nøkkelord
Kontakter
Ida Sollien KjeldalLeder FamiliebosattFrelsesarmeen
Tel:45878008ida.sollien.kjeldal@frelsesarmeen.noHåkon LøtveitPressekontaktFrelsesarmeen
Tel:452 22 239hakon.lotveit@frelsesarmeen.noBilder

Om Frelsesarmeen
Vi er en kristen kirke, bevegelse og organisasjon som arbeider i over 130 land og har til sammen 300 enheter rundt i Norge.
Gjennom rause og inkluderende møteplasser bidrar vi til sosialt engasjement, tilhørighet og tro. Dørene våre er åpne for alle barn, unge, voksne, familier og eldre.
En sentral del av arbeidet er tjenester og tilbud for mennesker som lever i fattigdom, ensomhet eller rusavhengighet, de som sitter i fengsel, er utsatt for omsorgssvikt eller er ofre for menneskehandel, og de som er psykisk syke, pårørende, arbeidsledige eller arbeidsinnvandrere.
Frelsesarmeen har vært med å utvikle FNs bærekraftsmål og er en pådriver for å nå dem.
Familiebosatt
Frelsesarmeens Familiebosatt er rettet mot barnefamilier i Stor-Oslo (Drøbak, Fjellhamar, Lillestrøm, Sandvika og Asker), Kristiansand og Stavanger som ikke har et egnet sted å bo.
På vegne av familiene har Familiebosatt følgende behov
- Boliger i alle størrelser til familier med ulikt antall familiemedlemmer.
- Leiligheter, tomannsboliger, rekkehus.
- Boliger med beliggenhet i eller utenfor Stavanger og Stor-Oslo (Drøbak, Fjellhamar, Lillestrøm, Sandvika og Asker) med gode kollektivtilbud.
- Boligen må være i område som er trygt for barn å vokse opp i.
Følg pressemeldinger fra Frelsesarmeen
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frelsesarmeen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frelsesarmeen
Julehjelpen er igang: En av fem takler ikke de økte kostnadene12.12.2022 07:00:00 CET | Pressemelding
21 prosent har ikke tilstrekkelig økonomi til å dekke de stadig høyere utgiftene i samfunnet og stadig flere ber Frelsesarmeen om hjelp til jul.
Kronprinsparet besøker Frelsesarmeen5.12.2022 19:02:22 CET | Presseinvitasjon
Onsdag bidrar de i dugnaden for å pakke julehjelp til hovedstadens familier.
Langt flere ber familie og venner om økonomisk hjelp28.11.2022 07:30:00 CET | Pressemelding
Nær 1 av 4 har spurt venner og familie om hjelp til å få hverdagen til å gå rundt i år. Andelen er mer enn doblet siden koronakrisen.
Julegrytene settes ut i krisetid24.11.2022 07:55:00 CET | Pressemelding
Frelsesarmeen setter nå ut julegrytene for 122. gang i en tid hvor langt flere enn på lenge trenger vår hjelp.
De som tjener minst kutter mest i julemat og julegaver21.11.2022 06:55:00 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse fra Ipsos gjort for Frelsesarmeen viser at langt flere sliter med økte kostnader. Mange oppgir at de vil kjøpe mindre mat og julegaver enn før, spesielt de som tjener minst.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom