Nærings- og fiskeridepartementet

Vil gjøre det enklere å kombinere fiskeryrket med å få barn

Del

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen vil gjøre det enklere å kombinere fiskeryrket med å få barn. Samtidig foreslås en endret bestemmelse om fastsettelse av kongekrabbekvote for fiskere som er rammet av havari.

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.
Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

- Fiskeryrket kan være vanskelig å kombinere med å få barn. Derfor foreslår vi nå en utvidelse av adgangen til å gi dispensasjon fra omsetningskravet i kongekrabbefisket. Det vil legge bedre til rette for at foreldre kan ta en lengre pause fra jobben i forbindelse med fødsel, uten å miste rettigheter og inntekter fra fiske, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

I dag er kravet for å få full kongekrabbekvote at du har fisket og omsatt annen fisk for 200 000 kroner.

- Vi ønsker flere kvinner i fiskeryrket. Selv om vi de siste årene har sett en liten økning av antallet kvinner i fiskeyrket, så må vi gjøre mer for at kvinneandelen øker. Slik omsetningskravet nå er innrettet, legger det en ekstra begrensning på denne muligheten, ettersom det ikke er mulig å kvalifisere til forhøyet kongekrabbekvote så lenge man er i foreldrepermisjon, sier Ingebrigtsen.

Utvidelse av dispensasjonsadgang ved havari

- Vi foreslår også å gi dispensasjon fra omsetningskravet i kongekrabbefisket dersom fartøy har havarert som følge av brann eller andre lignende uforutsette hendelser som gjør det umulig å nytte fartøyet. Det vil ivareta dem som utsettes for en hendelse hvor man blir stående uten en mulighet for inntjening,  sier fiskeri- og sjømatministeren.

Høringsfristen er 19. mars 2021.

Les høringen her

Kontakter

Bilder

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.
Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.
Last ned bilde

Om Nærings- og fiskeridepartementet

Nærings- og fiskeridepartementet
Nærings- og fiskeridepartementet
Kongens Gate 8
0032 Oslo

Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd

Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.

Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no

Du kan følgje NFD på Twitter | Facebook  | Flickr

Følg saker fra Nærings- og fiskeridepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Nærings- og fiskeridepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom