Vil finne ut hvordan laksefarge, fôr og stress henger sammen

Den røde fargen på laksekjøttet kommer av pigmentet astaxanthin, som tilsettes fôret. Ifølge Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF) har pigmentnivået i laksefilet gått ned de siste årene, og noen oppdrettere rapporterer i 2020 om de laveste pigmentnivåene som er målt i norsk oppdrettslaks noensinne.
De siste årene har både fôret og stressnivået til laksen endret seg. Oppdrettslaksen spiser fôr med lavere andel marine råvarer, og hyppige avlusinger stresser fisken. Det kan gjøre at fiskens behov for pigmentet astaxanthin, som også er en antioksidant, øker. Forskerne vil derfor undersøke hvordan sammensetningen av fôret påvirker fargen i fileten og laksens evne til å håndtere stress.
− Dette prosjektet vil gi kunnskap som er nødvendig for at laksenæringen i fremtiden trygt skal kunne produsere laks ved bruk av moderne ingredienser i fôr uten at det går ut over pigmentering av filet og fiskehelse, sier Kristian Prytz, som er fagsjef industri/foredling i havbruk i FHF.
Innfarging påvirkes av fôrsammensetning
Forskningen som starter nå, bygger videre på et FHF-prosjekt hvor forskere fra Nofima og NTNU undersøkte sammenhengen mellom fôrets innhold av marine råvarer og fargen på laksefileten. Når det er mindre marine råvarer i fôret, blir det også mindre av en del ulike fettstoffer, for eksempel fosfolipid.Fosfolipid er viktige for transport av næringsstoff gjennom tarmen, og de kan påvirke hvordan pigment utnyttes av laksen.
− Vi fant mye interessant i FHF-prosjektet, men vi satt også igjen med nye spørsmål vi trenger svar på, sier seniorforsker Trine Ytrestøyl i Nofima.
Oppsummert viser forskningen at innfarging kan påvirkes i stor grad når man endrer fôrsammensetningen:
- Mengden fosfolipid i fôret påvirket laksens fordøyelighet av astaxanthin og fett. For lave nivå av fosfolipid i fôret gjorde at laksen vokste saktere.
- Med lite fiskemel i fôret gikk matlysten til laksen ned, og fett ble avleiret i tarmen.
Når det ble tilsatt fosfolipid til fôret med lite fiskemel, normaliserte det laksens fordøyelighet og vekst. - Laks som fikk fôr tilsatt marint fosfolipid i fôret avleiret mindre fett i tarmen enn laks som fikk tilsatt det plantebaserte fosfolipidet soyalecithin i fôret.
- Selv om fordøyeligheten av pigment var lik i de to gruppene, var det laksen som fikk soyalecithin som hadde rødest filet.
− Resultatene fra dette forsøket viser at selv om opptaket i tarmen er en flaskehals for utnyttelse av astaxanthin, så er det som skjer etter opptak i tarmen også svært viktig for hvor mye av pigmentet som ender opp i laksemuskelen, sier Ytrestøyl.
Nytt prosjekt starter opp nå
I det nye prosjektet, som går i samarbeid med NTNU og Skretting, skal de undersøke om det er en sammenheng mellom innholdet av vitamin A i fôret og fargen i laksemuskel, og om det har betydning for innfarging at laksen er stresset.
− I prosjektet skal vi også jobbe mer med hvilken betydning fosfolipider i fôret har for fargen til laksen. Vi skal sammenligne fosfolipider fra planter med fosfolipider fra marine kilder, for å se hvordan dette kan påvirke utnyttelsen av astaxanthin i laksen, sier Ytrestøyl.
Slår ut gener for å teste effekt på pigmentering
Ytrestøyl, som har en doktorgrad på pigmentering, gleder seg til å komme enda mer i dybden på grunnleggende biologi. I tillegg til fôringsforsøk vil det også brukes cellemodeller og nye avanserte metoder (genredigering ved CRISPR/Cas9) for å undersøke mekanismer for hvordan astaxanthin utnyttes i laksen.
− Basert på forsøk i pattedyr har vi valgt ut noen kandidatgener som vi ønsker å undersøke funksjonen av ved hjelp av genredigering (CRISPR). Dette er gener som er involvert i opptak, omsetning og avleiring av astaxanthin i ulike vev og organer, sier Ytrestøyl.
Til tross for at fargen på laksefileten er en viktig kvalitetsegenskap, vet man fortsatt for lite om hvordan eksterne faktorer og biologiske mekanismer samspiller og fører til redusert innfarging av laksefilet.
Om pigmentprosjektene Avsluttet prosjekt: • «Effekt av fôr og stress på pigmentering i laks» |
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noTrine YtrestøylForsker
Jeg jobber mye med problemstillinger relatert til ressursutnyttelse og bærekraft i norsk lakseoppdrett. Særlig med tanke på hvordan fôrressursene som brukes i norsk oppdrett utnyttes i produksjon av norsk laks, hvilke råvarer som brukes og hvilke konsekvenser norsk lakseproduksjon har for miljøet i form av utslipp av klimagasser, forbruk av energi og fosfor. Jeg jobber også med problemstillinger omkring miljøstyrt oppdrett i lukkede og semi-lukkede anlegg. Fokusområder her er optimalisering av oppdrettsbetingelser ved produksjon av en laks inntil 1 kg i lukkede/semi-lukkede anlegg, men også hvordan slam fra lukkede anlegg kan utnyttes til biogassproduksjon og som plantegjødsel.
Bilder



Lenker
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
Har dokumentert at CO2 er en årsak til nyrestein hos oppdrettsørret26.6.2025 12:26:14 CEST | Pressemelding
Forskere ved Nofima har sjekket hva karbondioksid i vannet har å si for utvikling av nyrestein hos regnbueørret i oppdrett. Det er en soleklar sammenheng, viser forskningen.
New head of Nofima’s Fish Health Department19.6.2025 14:03:57 CEST | Press release
Kjetil Fyrand has moved from Pharmaq to Nofima and now leads the Fish Health Department.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom