Vil eliminere Norges feilkunnskap om transport og samferdsel med prat - og inviterer gjerne samferdselsministeren til faglig påfyll

Trafikkingeniørene Torbjørn Aasen Stigen og Daniel Bjerkan forteller at de henter fram og diskuterer ulike tema innen transportsektoren på en lettbeint og underholdende måte, men likevel med solid fagtyngde i bunn. Med podcasten «Transport - På høyt og lavt nivå» er ambisjonen til de to ingeniørene, som til daglig holder til hos Rambøll i Drammen, å bidra til et mer faktabasert bilde av trafikale fenomener og hva dagens trafikale utfordringer virkelig handler om.
Hvem lytter til podcast?
Om du ennå ikke har oppdaget fenomenet podcast, kan det være en trøst at du ikke er alene. Tall som Norstat presenterte på oppdrag for Schibsted og Bauer Media i april 2020, viser at 18 prosent av oss lytter til podcast daglig, mens 40 prosent oppgir at de lytter til podcast regelmessig. Ikke overraskende er det flere yngre som oppgir at de hører på podcast – hele 60 prosent av de mellom 20 og 29 år lytter ukentlig.
Fordelen med podcast ligger i navnet – portable on demand – altså en form for radioprogram der du er når du ønsker det. 54 oppgir da også at de lytter til podcast i offentlig transport og 53 prosent i bil. Med dette som bakteppe – hva er hensikten bak podcasten «Trafikk - på høyt og lavt nivå»?
Vil avdekke og fjerne feilkunnskap
- Vi vil belyse reelle problemstillinger og løsninger innen faget og på den måten forsøke å fjerne det mange tror de vet om trafikk og avvikling, som dessverre ofte viser seg å være feilkunnskap. I tillegg så er det fint med et avbrekk fra de vanlige kontoroppgavene våre, sier Daniel Bjerkan.
Podcasten er nå inne i sin andre sesong, og blant ulike tema og problemstillinger finner du nå to episoder hvor de tar opp Korona-situasjonen og hvordan den har preget nordmenns reisevaner. Både med utgangspunkt i mulige varige endringer i folks reisemønster, men også hvordan mobildata både kan forklare reisemønstre vi nå ser og være et verktøy for fremtidens planleggere.
I den første sesongen var de to trafikkingeniørene innom tema som selvkjørende biler, bompenger, trafikksikkerhet og et dypdykk i arbeidet som gjøres for å redusere antallet drepte og skadde i trafikken.
Podcast for fagfolket – og noen til
- Podcasten burde være interessant for alle som både jobber med transport og de som ferdes i trafikken. Vi retter oss nok aller mest mot fagfelt innen samferdsel som arealplanlegging, vegplanlegging og ikke minst andre trafikkingeniører, forteller Daniel.
- Hvilke erfaringer har dere gjort dere så langt?
- Mye av innholdet er ofte basert på kunnskap vi har fra tidligere prosjekter. Vi ser at for å lage interessante episoder om spennende og nye tema kreves det god research og planlegging, sier Torbjørn.
I siste episode av podcasten har duoen med seg Tom Henriksen fra Telia som forteller hvordan selskapet jobber med mobildata, og hvordan dette både kan benyttes for å forklare mobilitet i en spesiell situasjon som Covid-19 har satt landet i, men også hvordan slike data kan være et bidrag til å utfordre eldre transportmodeller og gjøre det enklere å planlegge morgendagens løsninger. De to trafikkingeniørene forteller at det også kan dukke opp gjester i kommende episoder, og er begge enige om hvem drømmegjesten er.
- Det må bli samferdselsministeren, så vi kan lære vedkommende opp i en viktig rolle han har, sier Daniel spøkefullt. Torbjørn nikker samtykkende:
- Heldigvis skiftes ministerpostene hyppig, så vi kan invitere samferdselsministeren flere ganger.
Hva vil du høre mer om?
Daniel og Torbjørn forteller om flere aktuelle tema på blokka for videre episoder, men at de også gjerne tar imot forslag til tema fra publikum.
- Det er de som hører på som vet hva som er interessant, og vi vil gjerne ha tips, sier Torbjørn som selv er spesielt interessert i tema rundt transportøkonomi, og som gjerne vil ta for seg nye tema innen dette området.
- Til slutt - hvilke podcaster hører dere selv på?
- For min del hører jeg mest på skikkelig «nerde-podcaster» innen trening og kosthold med vitenskapelig dekning. Typisk de med de mest ledende forskerne innen fagfeltet, avslører Daniel.
- Jeg hører mye podcaster som «Aftenposten Forklart», E24-podden og andre nyhetsaktuelle podcaster, svarer Torbjørn.
Podcasten finner du her: https://no.ramboll.com/presse/podcast-transport-paa-hoyt-og-lavt-niva
Har du tips, ønsker eller forslag til tema for kommende episoder, ta kontakt med Torbjørn og Daniel på e-post: hoytoglavt@ramboll.no
Nøkkelord
Kontakter
Terje ElvsaasSenior kommunikasjonsrådgiver/presseansvarlig
Tel:93480683terje.elvsaas@ramboll.noBilder


Om Rambøll
Rambøll
Rambøll er en global samfunnsrådgiver innen bygg, transport, vann, miljø, energi og ledelseskonsultering. I Norge har vi 13 kontorer med om lag 1700 eksperter, som jobber tverrfaglig på store og små prosjekter. Arkitektfirmaet Henning Larsen er en del av Rambøll Gruppen, og er et studio for arkitektur, landskap, urbanisme og interiør, grafikk og lysdesign.
Rambøll ble grunnlagt i Danmark i 1945. Rambølls mer enn 18 000 eksperter skaper inspirerende og bærekraftige løsninger som skal gi rom for vekst og utvikling, og som er til det beste for kunden, sluttbrukeren og samfunnet omkring. Våre tjenester skal resultere i verdier både for oss som lever i dag, og for dem som kommer etter oss.
Rambøll kombinerer lokal erfaring med global kunnskap over hele verden for å skape bærekraftige byer og samfunn. Vi kombinerer vår innsikt og evne til å drive frem positiv forandring og bringer den videre til våre kunder som ideer, som kan realiseres og gjennomføres. Vi kaller det: Bright ideas. Sustainable change.
Rambøll var første norske virksomhet, og første rådgivende ingeniørvirksomhet i verden, som ble sertifisert etter bærekraftsmålene til FN, og er medlem av Skift - Næringslivets klimaledere.
Følg pressemeldinger fra Rambøll
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Rambøll på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Rambøll
Rambøll inngår samarbeid med Loopfront: Vil gjøre ombruk enklere og mer lønnsomt19.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Rambøll har valgt den norske teknologiplattformen Loopfront som sitt foretrukne verktøy for å styrke rådgivningen av strategisk ombruk, ombrukskartlegging og praktiske løsninger i prosjekter. Det strategiske samarbeidet skal gjøre det enklere for byggherrer å kutte utslipp, redusere avfall samt få sirkulærøkonomi inn i praksis.
Rambøll, islandske EFLA og AKVA Alliansen styrker samarbeidet innenfor akvakultur30.4.2025 14:37:26 CEST | Pressemelding
Tre sterke fagmiljøer slår nå kompetansen sammen for å tilby norsk oppdrettsnæring bedre løsninger for drift, prosjektering og sertifisering av landbaserte anlegg og slakterier. Samarbeidet mellom Rambøll, islandske EFLA og AKVA Alliansen skal sikre tilgang på både lokal tilstedeværelse og internasjonal spisskompetanse.
Rambøll styrker satsingen på solenergi i Norge7.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Simona Petroncini skal videreutvikle Rambølls solenergiløsninger i Norge. Hun er nylig ansatt som Lead Solar PV Specialist i Rambølls energidivisjon og skal fra kontoret i Bergen samarbeide tett med kundene for å finne de beste løsningene.
Kirsten Syvertsen er ny leder for Kunder og Salg i Rambøll31.3.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
1. februar tiltrådte Kirsten Syvertsen som ny leder for Kunder og Salg i Rambøll Norge. Oppgaven er klar: Å sikre at kundens behov står i sentrum.
Rambøll utvikler Innlandet Science Park Lillehammer27.3.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Rambøll har inngått en avtale med Lillehammer Science Park AS, et selskap eid av Bane NOR Eiendom og Lillehammer kommunale eiendomsselskap (LIKE), om å bidra med utviklingen av en Science Park på Lillehammer. Sammen med utbyggere, DRMA arkitekter og sentrale leietakere legger nå Rambøll rammene for et bygg som skal fremme innovasjon, samarbeid og vekst i Lillehammer-regionen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom