Vil at kommunene sjekker hybler

Direktoratet sender i disse dager ut brev til alle landets kommuner med en oppfordring om å bli med på en nasjonal tilsynskampanje i 2023. Det vil si at kommunene sjekker, gjerne på bakgrunn av tips eller varsler, at reglene er fulgt når noen har bygget hybel eller annen type utleiebolig.
Mangel på hybler
Situasjonen varierer alt etter hvor man befinner seg i landet. I noen byer og tettsteder er det overskudd av hybler og andre type utleieboliger. Andre steder er det så stort press på markedet for utleieboliger at flere opplever å måtte ta til takke med lav kvalitet til en høy pris.
- Stor pågang på utleiemarkedet er ingen unnskyldning. Alle har rett på en trygg bolig som oppfyller kravene i byggteknisk forskrift, slik som godkjente rømningsveier, størrelse på rommene og andre forhold som berører inneklima, sier direktør i Direktoratet for byggkvalitet, Per-Arne Horne.
Prioriterte tilsyn
Fra 1. januar 2022 bestemte regjeringen at kommunene skal prioritere å føre tilsyn med om hybler eller leiligheter er omsøkte og lovlige. Direktoratet vil nå at landets kommuner blir med på en kampanje som setter søkelys på gode og trygge boforhold. Målet er at flere skal føre tilsyn med leiligheter og hybler, og at de setter inn et ekstra gir tidlig høst 2023, når mange studenter igjen er på hybeljakt.
- Det er stor forskjell mellom kommuner når det gjelder kapasitet og rutiner for å føre tilsyn. Derfor varsler vi allerede nå at høsten 2023 blir viktig. Vi står klare til å gi råd til kommunene. Det er fullt mulig å føre tilsyn på måter som ikke er for ressurskrevende, sier Per-Arne Horne.
Direktoratet vil utover våren publisere veiledningsmateriell og hjelpemidler til bruk for kommunene, som skal gjøre det enklere å føre tilsyn med leiligheter og hybler.
Nøkkelord
Kontakter
Karen ThommesenKommunikasjonssjef
Tel:913 07 556kat@dibk.noBilder



Om Direktoratet for byggkvalitet
Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) er et nasjonalt kompetansesenter innenfor bolig- og byggkvalitet og sentral myndighet på flere områder innenfor bygningsdelen av plan- og bygningsloven.
Vårt arbeid er rettet mot kommunene, aktørene i byggeprosessen og byggevaremarkedet. Direktoratet skal ha oversikt over hvordan regelverket virker, og ha god kunnskap om og bidra i den faglige utviklingen i samhandling med kommuner, byggenæringen og andre aktører.
En viktig oppgave er å øke kunnskapen i samfunnet - spesielt i byggenæringen og kommunene - om byggeregler, byggkvalitet og byggesaksprosess.
Direktoratet for byggkvalitet er et virkemiddel for å realisere bygningspolitikken. Direktoratet skal bidra til å oppfylle to hovedmål:
- Raskere boligbygging og gode byggkvaliteter
- Forvaltningen av bolig- og bygningssektoren skal være effektiv og brukerrettet.
Følg pressemeldinger fra Direktoratet for byggkvalitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Direktoratet for byggkvalitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Direktoratet for byggkvalitet
Produsentene av behandlet trekledning leverer det de lover15.2.2023 11:18:10 CET | Pressemelding
Tidligere tilsyn har vist at enkelte typer trekledning har vært solgt med feil produktmerking. Nå er materialene testet, og den endelige tilsynsrapporten er klar.
Nå blir det enklere å bygge mikrohus10.2.2023 08:15:00 CET | Pressemelding
Fra 1. juli 2023 gjelder nye regler for frittliggende boliger på inntil 30 kvadratmeter.
Kartlegging viser mange byggfeil på boliger1.2.2023 09:50:00 CET | Pressemelding
Ny undersøkelse viser at byggfeil er et betydelig samfunnsproblem. Feilene kan spesielt knyttes til vann.
Norske bolighus må tilpasses klimaendringene20.12.2022 08:15:00 CET | Kronikk
Boligen er det mest verdifulle mange av oss eier. Men den vil kunne koste oss dyrt. Klimaendringene sørger for det.
Tradisjonelle norske trehus er trygge4.11.2022 11:00:00 CET | Pressemelding
På oppdrag fra regjeringen har Direktoratet for byggkvalitet vurdert kravene til sikkerhet for utvendig kledning på lave bygninger. Anbefalingen er at sikkerhetsnivået ikke bør endres.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom