Viktige råd foran årets kornhøst

Vi opplever en kornsesong i Sør-Norge der utfordringene avløser hverandre. En tørr og varm forsommer ga ujamn spiring og dårlig busking. Da regnet endelig kom i juli var det avgjørende for plantenes utvikling og vekst.
– Resultatet har likevel mange steder blitt betydelig etterrenning, og det registreres minst to generasjoner i mange kornåkre. Om ikke dette var nok, har flere de siste dagene blitt rammet av flom etter uværet «Hans». Konsekvensen er reduserte avlinger, utfordrende innhøstingsforhold og i mange tilfeller redusert kornkvalitet, sier Kjetil Randem, forretningsområdesjef korn i Felleskjøpet Agri.
Det bondeeide samvirket er landets største kornkjøper, og tar vanligvis imot over en halv million tonn korn i innhøstingsperioden. Felleskjøpet er svært opptatt av at bonden skal komme så godt ut av den rådende situasjonen som mulig. Vi kommer derfor med noen råd og føringer:
1. Avlingssvikt som følge av klimatiske forhold det ikke er mulig å sikre seg mot
Er du rammet av flom eller annen klimatisk skade som fører til avlingsreduksjon, må du umiddelbart melde fra til ditt lokale landbrukskontor. Søknadsfristen er 31. oktober. Dette skriver blant annet Landbruksdirektoratet på sine hjemmesider:
«Det er et krav i forskriften at foretaket melder om produksjonssvikt til kommunen «uten ugrunnet opphold». Vilkåret understreker foretakets ansvar for å dokumentere produksjonssvikten.
Det er alltid viktig at foretaket selv fremskaffer nødvendige opplysninger som kan bidra til å opplyse omfang av produksjonssvikt og årsakssammenheng.
Avling med restverdi skal høstes dersom verdien overstiger høstekostnadene.»
Les mer hos Landbruksdirektoratet.
2. Håndtering og levering av korn som er betydelig kvalitetsforringet som følge av klimatiske forhold
Korn og aks som har vært under vann som følge av flom vil ofte være betydelig kvalitetsforringet, og vil i mange tilfeller ikke kunne anvendes i kraftfôrproduksjonen. Vi ber derfor alle som tresker flomrammet korn om å levere en representativ forhåndsprøve til lokalt kornmottak. Kornmottaket vil da foreta en vurdering av prøven. Er de i tvil om kornet kan leveres eller ikke, blir prøven sendt videre til et uavhengig laboratorium for nærmere analysering.
Grodde korn, grønne korn, store mengder ugrasfrø/planterester og annen skade i vekstsesongen reduserer kvaliteten og vareverdien. Redusert vareverdi er skader som gir kornet lavere næringsverdi, forringer varens tekniske egenskaper og produktkvalitet ved foredling. Redusert vareverdi medfører reduksjon i kornpris og kan i ytterste konsekvens føre til at partiet avvises på kormottaket.
Felleskjøpets utgangspunkt er at kornet skal kunne omsettes i kornmarkedet og anvendes av aktørene i mat- og fôrbransjen. Les mer om krav til kornkvalitet her.
Et tiltak for å få bedre oversikt over partiets kvalitet kan være å kjøre kornet gjennom eget tørkeanlegg. Rask nedtørking og rullering av kornet etter tresking vil ha gunstige effekter, både for kornets fysiologiske egenskaper, fjerne ugrasfrø/planterester, samt visuell bedømmelse og lukt.
– Vi oppfordrer alle som er i tvil om kornet de besitter er handelsvare om å ta ut en representativ prøve og levere til sitt kornmottak, sier Kjetil Randem i Felleskjøpet Agri.
Nøkkelord
Kontakter
Sigbjørn VedeldSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:+47 932 45 367sigbjorn.vedeld@felleskjopet.noBilder

Om Felleskjøpet Agri
Felleskjøpet Agri har en omsetning på 20,2 milliarder i 2022 og har i overkant av 4 000 ansatte. Felleskjøpet er viktigste leverandør av teknologi og driftsmidler til norsk landbruk og har rundt 100 butikker rettet mot bønder og forbrukere i Norge. Felleskjøpet eier Granngården i Sverige som også har rundt 100 butikker rettet mot samme målgruppe. Vår virksomhet omfatter også eiendomsdrift, brød og bakervarer, samt utstyr til park, anlegg og kjæledyr. Felleskjøpet Agri er et samvirke eid av i rundt 39 000 bønder. Felleskjøpet Agri er markedsregulator for korn og innkjøps- og salgssamvirke for medlemmene. Felleskjøpet Agris hovedmål er å bidra til å styrke medlemmenes økonomi på kort og lang sikt.
Følg pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Felleskjøpet Agri på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Felleskjøpet offentliggjør granskingsrapporten om Vitamin D-saken30.4.2025 12:01:33 CEST | Pressemelding
DNV har på oppdrag fra konsernstyret i Felleskjøpet Agri undersøkt hva som skjedde da det ble produsert fôr med alvorlige forhøyde nivåer av vitamin D. Rapporten gir også anbefalinger om hvordan samvirket generelt kan jobbe enda bedre og sikrere fremover.
Resultat 1. kvartal 2025, Felleskjøpet Agri: Økt driftsresultat, vekst innen landbruk30.4.2025 11:39:06 CEST | Pressemelding
Felleskjøpet Agri leverer omsetning 5,3 prosent over fjoråret. Driftsresultat før avskrivinger (EBITDA) endte på minus 11 millioner kroner i første kvartal, det er 87 millioner kroner bedre enn i samme periode i fjor. Første kvartal er sesongmessig alltid et svakt kvartal for Felleskjøpet.
Offentliggjøring av granskningsrapport etter produksjonsfeil28.4.2025 15:11:30 CEST | Presseinvitasjon
Invitasjon til pressen. Styret i Felleskjøpet Agri engasjerte DNV til å gjennomføre en granskning av hva som skjedde da det ble levert fôr med alvorlig forhøyede verdier av D-vitamin.
Nordmenn har svart: Vi må dyrke mer mat sjøl28.4.2025 12:17:24 CEST | Pressemelding
75 prosent av det norske folk mener vi må dyrke mer sjøl for å bidra til økt sjølforsyning. Halvparten av oss ønsker mer kunnskap om å dyrke vår egen mat, men de fleste gjør det ikke.
Én av tre nordmenn frykter for mattilgangen24.4.2025 08:07:08 CEST | Pressemelding
Felleskjøpet peker på behovet for økt satsing på norsk matkorn, og utfordrer samtidig alle nordmenn til å bidra til økt sjølforsyning.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom