Virke

Viktig gjennomgang fra Konkurransetilsynet

Del

Konkurransetilsynets gjennomgang av innkjøpsbetingelsene i dagligvarebransjen viser at det er prisforskjeller mellom kjedene. Tilsynet påpeker at forhandlinger kan være bra for konkurransen. Samt at prisforskjeller kan være et naturlig resultat av forhandlinger, og bra for konkurransen og forbrukerne.

Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.
Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.

− Konkurransetilsynets gjennomgang er viktig for å sikre god konkurranse og forbrukervelferd, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare. − Tøffe forhandlinger er en forutsetning for at prisene kan presses ned for forbrukerne. Det er gledelig at Konkurransetilsynet peker på dette.

På bakgrunn av funn i gjennomgangen av innkjøpsbetingelser i dagligvaremarkedet, har tilsynet gått til bevissikring for å avkrefte eller bekrefte om det på enkelte produkter har blitt gitt betingelser som er i strid med konkurranseloven.

− Det er viktig og bra at Konkurransetilsynet gjør en grundig undersøkelse av konkurranseforholdene i bransjen. Samtidig understreker vi at tilsynet ikke har konkludert i saken, fortsetter Størksen.

Enkelte aktører har fremmet krav om lovregulering av forhandlinger, gjennom et såkalt forbud mot prisdiskriminering. Flere land, blant annet Frankrike, har tidligere hatt forbud mot prisdiskriminering, men valgte å oppheve forbudet siden det førte til høyere priser for forbrukerne.

− En sterk konkurranse fordrer sterke forhandlinger. Et forbud mot prisdiskriminering vil i praksis være et forbud mot å forhandle. Det er vanskelig å se at det vil komme forbrukerne til gode. At prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer kun har steget med 0,4 prosent de siste 12 månedene, er et tegn på at konkurransen fungerer, avslutter Størksen.

Kontakter

Bilder

Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.
Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.
Last ned bilde

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen i Norge, og representerer over 22 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på de som driver virksomhet. 

Virke Dagligvare har nær 1900 medlemsbedrifter og omfatter det meste av den private dagligvarehandelen med kjedenes hovedkontorer, lagre, kjedeeide butikker, franchisebutikker samt leverandører.

Følg pressemeldinger fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Virke

Reisepuls 2021: Folk flest dropper utenlandsturen i sommer, selv om det kommer lettelser i reiserådene14.6.2021 07:00:00 CEST | Pressemelding

Selv om reiserådene skulle endre seg blir folk flest i Norge denne sommerferien. Totalt svarer kun 22 prosent blant de som planlegger sommerferie at de sannsynligvis vil tilbringe den i utlandet om norske myndigheter ikke lengre fraråder reiser i Norge eller til utlandet. Det viser Virke Reiselivs ferske reisepulsundersøkelse. Samtidig er folks feriebudsjett rekordlavt. Gjennomsnittshusstanden planlegger å bruke 24 350 kroner på ferie i 2021.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom