SpareBank 1 Østlandet

Viken størst på harryhandel

Del
Økte levekostnader og en strammere økonomi har ført til at flere gjør grep. En fersk undersøkelse fra SpareBank 1 viser at hele 1 av 3 i Viken har tatt turen over grensen for å spare penger på mat. Det er dobbelt så mange som i andre deler av landet.

I tillegg svarer 23 prosent av innbyggerne i regionen at de vurderer å handle enda mer i Sverige dersom prisene fortsetter å stige.

-  Undersøkelsen viser at flere bekymrer seg for økte matpriser. Selv om også prisene i Sverige har økt, viser funnene at mange som bor i nærheten av grensen tar turen over for å spare penger, sier privatøkonom i SpareBank 1 Østlandet, Elisabeth Landsverk.

Av de økte levekostnadene er det spesielt matvarepriser som bekymrer innbyggerne i Viken, etterfulgt av strømregninger, høyere renter og uforutsette utgifter.

Spiser av bufferkontoen

Bufferkontoen er en ekstra trygghet når økonomien strammer seg til. I Oslo og Viken svarer over halvparten at den økonomiske bufferen deres har minket i løpet av det siste året - trolig i takt med økte utgifter, mener Landsverk.

- Når hverdagsutgiftene øker, blir det mindre igjen av månedsinntekten til å dekke uforutsette utgifter. I slike tilfeller er det godt å ha et økonomisk sikkerhetsnett å lene seg på. For noen kan det også være aktuelt å ta av bufferkontoen for å dekke en ekstra høy strømregning eller annet. Det er en god påminnelse om å forsøke å spare seg opp en buffer når man har penger til overs, legger Landsverk til.

Flere sjekker priser og lager budsjett

Tross minkende bufferkonto, opplever flere at de klarer å redusere forbruket uten at det går utover livskvaliteten. Undersøkelsen viser dessuten at 4 av 10 i Viken har satt opp budsjett i løpet av det siste året, mens over halvparten tar en ekstra kikk på prislappen når de handler.

- Det viser at flere av oss har blitt mer bevisste og at vi gjør grep for å tilpasse oss kostnadsøkningene. Både budsjett og prisbevissthet er effektive grep for å bedre egen privatøkonomi, sier Landsverk.

Om undersøkelsen:

*Forbrukerundersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av SpareBank 1 i tidsrommet 01.02.2023-07.02.2023. Et landsrepresentativt utvalgt på 1093 personer er spurt. I Oslo og Viken er antall respondenter 397.

Dette sier innbyggerne i Viken at de bruker mindre penger på:

Dyre matvarer

48%

Spise ute/take-away

41%

Klær/sko

43%

Uteliv

35%

Innredning til hjemmet

29%

Brus/godteri/snacks/energidrikk

25%

Ferie/reiser

30%

Kultur og aktiviteter

27%

Frisør/pleie/behandlinger

21%

Abonnementer (alarm, trening, avis, helsekost og lignende)

18%

Gaver til veldedige formål

25%

Bil/taxi/transport

21%

Strømmetjenester

17%

Spise på kantine

14%

Pengespill og tipping

12%

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om SpareBank 1 Østlandet

SpareBank 1 Østlandet
SpareBank 1 Østlandet
Strandgata 15
2317 Hamar

915 07040https://www.sparebank1.no/nb/ostlandet

Om SpareBank 1 Østlandet

SpareBank 1 Østlandet er landets fjerde største sparebankkonsern med drøyt 1 100 kompetente og stolte medarbeidere. Gjennom 176 år har vi bygget en solid markedsposisjon på Østlandet ved å være tilgjengelige og yte kreditt til personer og bedrifter i bygd og by. Vi har i dag 36 kontorer spredt om i Oslo, Viken og Innlandet. Banken har 391 000 kunder og en forretningskapital på 223 milliarder kroner. Gjennom våre datterselskaper og SpareBank 1-alliansens produktselskaper er vi et komplett finanshus for våre person- og bedriftskunder. Vi er et børsnotert og selvstendig finanskonsern med dype røtter på Østlandet og hovedkontor i Hamar. Banken har bidratt til verdiskaping i markedsområdet gjennom flere generasjoner.

Følg pressemeldinger fra SpareBank 1 Østlandet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SpareBank 1 Østlandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SpareBank 1 Østlandet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom