Vidar Sandbecks Kulturpris tildeles Ove Røsbak

Del

Tildelingen av Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua, skal gå til forfatter og formidler Ove Røsbak, fra Furnes og Lillehammer. Prisen blir delt ut under åpningen av Sandbeckdagene "Viser i Skogen", i Storsalen i Åmot Kulturhus, torsdag 10. juni kl. 19.00.

Årets prismottaker har et bredt forfatterskap som omfatter blant annet en novellesamling, to biografier, tre romaner, fire barnebøker og åtte diktsamlinger . Den siste diktsamlingen Når tida kjæm, utgitt i 2008, viser hvordan pendelen kan slå mot det mørke i livet, mot døden, mot det mørke sinnet og mot tap. Men diktene formidler også gleden over de lyse øyeblikkene og jeg`et strekker seg mot mor og far, mot barn, mot den elskede og mot en vennlig gud. En finner her, og i hans siste roman, Lommelyktgutten, et vemod som også er svært karakteristisk for Vidar Sandbecks forfatterskap.

I Lommelyktgutten, fra 2009, leverer Ove Røsbak sine beste fortellinger. Her kan en se klare likhetstrekk med Vidar Sandbecks måte å formidle på, i den detaljrike og humoristiske opp-

vekstskildringen av personer og steder, i den språklige uttrykksmåten ved særegne språklige bilder og ikke minst ved bruk av dialekt. Ove Røsbak viser for øvrig i all sin diktning en suveren bruk og rendyrking av furnesdialekten.

Årets prismottaker har gjennom årene vist mot og hatt ryggrad til å stå rett i de stormene som har blåst etter hans faglige og historiske innspill i forhold til litteraturen og personer. Videre er han en dyktig ”cross-over” som uten blygsel blander sjangre, format og samarbeid med både amatører og profesjonelle, det være seg musikere eller skuespillere.

Foruten paralleller i det litterære uttrykket hos Ove Røsbak og Vidar Sandbeck, står Ove Røsbak for verdier som også er sentrale hos Vidar Sandbeck; selvinnsikt, observasjon, humor, mot og fortellerglede. Sandbeckstiftelsen finner derfor at Ove Røsbak er en meget verdig mottaker av Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua, for 2010.

Juryen har bestått av:

  • Åse Grønlien Østmoe,  juryleder, styreleder i Sandbeckstiftelsen
  • Jo Petter Grindstad,                    styremedlem i Sandbeckstiftelsen
  • John Nyutstumo,                         leder av stiftelsens Kunstnerisk Råd
  • Lars Otto Sørhus,                        musiker og kulturarbeider


Om prisen

Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua, ble opprettet av Sandbeckstiftelsen på Rena i forbindelse med at det i 2008 var 90 år siden Vidar Sandbeck ble født. Prinsesse Märtha Louise var den første mottaker av prisen og hun fikk den for sitt arbeid med å ivareta og bruke fortellerkunsten i sitt virke. Sandbeckstiftelsen mener det er viktig å sette fokus på den direkte kommunikasjonen mellom mennesker. I det arbeidet har Märtha Louise vist stor dyktighet og vært en uredd utøver, slik også Vidar Sandbeck var.

 

Visesanger og dikter Lasse Johansen mottok i fjor prisen for å ha vist sjølinnsikt, mot og skaperglede i sitt faglige arbeid ved blant annet å rette fokus mot Romanikulturen. Han har gjennom mange år brukt Vidar Sandbecks materiale og vært en like dyktig formidler av egen kultur og musikk som av andres.

Lasse Johansen henvender seg med dette til et bredt publikum over hele landet.

For ytterligere informasjon kontakt:

Tom-Erik Tangen

Daglig leder

Sandbeckstiftelsen           

Om Sandbeckstiftelsen

Sandbeckstiftelsen
Sandbeckstiftelsen
.
2450 RENA

992 20 022

Følg saker fra Sandbeckstiftelsen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Sandbeckstiftelsen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Sandbeckstiftelsen

Vidar Sandbecks Kulturpris for 10. gang tildeles i 2017 Øystein Sunde25.1.2017 14:07:45 CETPressemelding

-Det er grunn til å dvele ved både språkbevisstheten, den tydelige og direkte uttrykksformen, den folkelige observasjonsevnen og den måten både Øystein Sunde og Vidar Sandbeck formidler på. Fellestrekkene gjelder også humor og alvor i visene, hvor de begge lager sine tekster og melodier selv, men også når det gjelder bruk av instrumenter. Vidar Sandbeck som musiker, var fiolinist og gitarist, mens prismottakeren behersker en rekke strenge- instrumenter med en perfeksjon, teknikk og musikalitet som overgår det aller meste, sier ansvarlige for Sandbeck-arbeidet, og juryens sekretær, Tom-Erik Tangen.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom