Sandbeckstiftelsen

Vidar Sandbecks Kulturpris for 2016 tildeles Kari Bremnes

Del

– Hun er melankoliens mester, men har også et like godt grep om humoren. Samtidig viser hun en dybde i musikk og tekst som gir sterke opplevelser. Hun skildrer livet og får det til å funkle – i blått. Dette samsvarer svært ofte med Vidar Sandbecks kunstneriske uttrykk, sier juryleder og styreleder i Sandbeckstiftelsen, Åse Grønlien Østmoe.

Juryen sier videre at «Vidar Sandbeck og Kari Bremnes med deres bakgrunn, har på ulikt vis gitt dem grobunn for en lik uttrykksmåte. Begge har også ved å være seg sine røtter bevisst, utviklet og styrket sin kunst». 

Enhver utvikling har et utgangspunkt, og for Kari Bremnes har det vært Svolvær i Lofoten. Her ble hun født i 1956 og ble på videregående med i viseklubben Lovisa, som ble etablert av Jack Berntsen. Denne viseklubben og miljøet rundt ham, ga inspirasjon og var grobunn for utviklingen av en bevissthet om å synge på eget språk og dialekt.  I regi av Jack Berntsen og Lovisa, kom folk som Lillebjørn Nilsen, Finn Kalvik, Øystein Sunde, Ole Paus, Ketil Bjørnstad m. fl. for å spille i Svolvær. Til å begynne med sang Kari Bremnes på engelsk og hadde sine forbilder i Bob Dylan, Donovan, Pete Seeger, Joni Mitchel, Joan Baez og Leonard Cohen. Gjennom visebølgen på 60- og 70-tallet ble folk mer opptatt av å styrke og stå for egen identitet enn å bekrefte amerikansk tradisjon. Sammen med sin bror, Ola Bremnes, begynte hun å lete i nordnorsk litteratur og skillingsviser, og fant veldig mye fint om folk og livsvilkår i landsdelen. 

I 1980 debuterte hun på plate sammen med broren Ola med utgivelsen «Folk i husan». Hennes store gjennombrudd kom i 1987 med albumet «Mitt ville hjerte». Dette var hennes første soloalbum, hvor hun synger dikt av Tove Ditlevsen tonesatt av Petter Henriksen. Hun mottar Spellemannsprisen  for plata dette året og kommer allerede i 1989 med nytt album med egne tekster; «Blå krukke». Til sammen har hun gitt ut 16 album alene og i tillegg har hun samarbeidet på plate med sine brødre Ola og Lars Bremnes, Mari Boine, Ketil Bjørnstad, Lars Klevstrand, Ole Paus og Eva Dahlgren blant mange.

Om prisen
Vidar Sandbecks Kulturpris ble opprettet av Sandbeckstiftelsen på Rena i 2008

 i forbindelse med at det da var 90 år siden Vidar Sandbeck ble født. I juryen sitter foruten styreleder i stiftelsen, Åse Grønlien Østmoe, styremedlem Jo Petter Grindstad, leder for Kunstnerisk Råd i stiftelsen, John Nyutstumo og musiker Lars Otto Sørhus. Prisen deles hvert år ut under Sandbeckdagene i begynnelsen av juni. I år skjer det under Sandbeckgallaen tirsdag 7. juni kl. 19.00 i Storsalen, Åmot kulturhus på Rena. Prismottakeren har med seg sin faste pianist, Bengt Egil Hanssen. Prisen består av et treskåret Sandbeck-relieff utført av Åmot-treskjæreren Ragnar Nysæther, et diplom designet av grafiker Elin M. Wood og 10.000 blanke kroner, sier daglig leder for Sandbeckarbeidet, Tom-Erik Tangen.

Tidligere prismottakere

  • Märtha Louise
  • Lasse Johansen
  • Ove Røsbak
  • Frida Ånnevik
  • Tom Steinar Lund
  • Erik Lukashaugen
  • Joakim Røbergshagen
  • Eldar Vågan

Se   www.vidarsandbec.com for info om prisen og prismottakerne.

Se   http://www.karibremnes.no/downloadphotos.html

For ytterligere informasjon
Åse Grønlien Østmoe, 62 44 03 88 / 91 52 50 27
Tom-Erik Tangen, 62 35 06 63 / 99 22 00 22

Nøkkelord

Bilder

Om Sandbeckstiftelsen

Sandbeckstiftelsen
Sandbeckstiftelsen
.
2450 RENA

992 20 022

Følg saker fra Sandbeckstiftelsen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Sandbeckstiftelsen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Sandbeckstiftelsen

Vidar Sandbecks Kulturpris for 10. gang tildeles i 2017 Øystein Sunde25.1.2017 14:07:45 CETPressemelding

-Det er grunn til å dvele ved både språkbevisstheten, den tydelige og direkte uttrykksformen, den folkelige observasjonsevnen og den måten både Øystein Sunde og Vidar Sandbeck formidler på. Fellestrekkene gjelder også humor og alvor i visene, hvor de begge lager sine tekster og melodier selv, men også når det gjelder bruk av instrumenter. Vidar Sandbeck som musiker, var fiolinist og gitarist, mens prismottakeren behersker en rekke strenge- instrumenter med en perfeksjon, teknikk og musikalitet som overgår det aller meste, sier ansvarlige for Sandbeck-arbeidet, og juryens sekretær, Tom-Erik Tangen.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom