Sandbeckstiftelsen

Vidar Sandbecks Kulturpris 2012 tildeles Tom Steinar Lund

Del

- Tom Steinar Lund er en fremragende musiker, men også en Sandbeck-kjenner av de sjeldne. Det gjør ham til en svært verdig prismottaker, sier styreleder i Sandbeckstiftelsen, Åse Grønlien Østmoe om årets vinner av Vidar Sandbecks Kulturpris, ”Regnbågåbrua”.

- Årets prismottaker er en fremragende gitarist, og han behersker alle genrer på sitt instrument. Det sies at fela var sjela til Vidar Sandbeck. På samme måte kan en si at gitaren er sjela til Tom Steinar Lund, heter det i juryens begrunnelse. Juryen understreker også hans rotfasthet og lokale tilknytning til Jømna og Elverum, til tross for at han har bodd hele sitt voksne liv i Oslo.

Prisen, som er den femte i rekken, deles ut under en festforestilling under Sandbeckdagene «Viser i Skogen» i Rena Kulturhus torsdag den 7. Juni 2012.

- Oppmerksomheten omkring prisen er økende for hvert år og i år hadde hele 13 personer levert inn forslag på 11 gode kandidater fordelt på flere fylker og kommuner, forteller Tom-Erik Tangen, som er dalig leder i Sandbeckstiftelsen og ansvarlig  for formidlingen av Vidar Sandbecks kulturarv gjennom Hedmark fylkesmuseum.

Om prisen

Vidar Sandbecks Kulturpris ble opprettet av styret i Sandbeckstiftelsen i 2008 for å markere at det da var 90 år siden  Åsta-kunstneren ble født. Juryen består av styreleder i Sandbeckstiftelsen, Åse Grønlien Østmoe, styremedlem Jo Petter Grindstad, leder for Kunstnerisk Råd i stiftelsen, John Nyutstumo og musiker Lars Otto Sørhus.

Prisen består av et treskåret Sandbeck-relieff utført av Åmot-treskjæreren Ragnar Nysæther, et diplom designet av grafiker Elin M. Wood og kr. 10.000,-. Første mottaker av Vidar Sandbecks Kulturpris, var prinsesse Märtha Louise. Deretter har Lasse Johansen (2009), Ove Røsbak (2010) og Frida Ånnevik (2011) fått prisen. Se www.vidarsandbeck.com

Juryens begrunnelse

Tom Steinar Lund, allsidig musiker og plateprodusent, er født og oppvokst på Jømna, men har bodd i Oslo siden 1976. Han er utdannet cand.mag. i musikk ved Universitetet i Oslo.

Årets prismottaker er en fremragende gitarist, og han behersker alle genrer på sitt instrument. Det blir sagt at fela var sjela til Vidar Sandbeck. På samme måte kan en si at gitaren er sjela til Tom Steinar Lund.

Han er spesielt kjent for utgivelser innen brasiliansk musikk, samba og bossa nova. Hans kjærlighet til søramerikansk musikk viser seg også i navnsetting av ulike band han har deltatt i, eksempelvis ”Desafinado” og ”Trio de Janeiro” . ”Trio de Janeiro” fikk i 1993 Spellemannsprisen for ”Bazilikum”. I 2007 turnerte Tom Steinar Lund med trioen ”Tom`s Diner” for Rikskonsertene med ”Braziliade”.

Tom Steinar Lund har samarbeidet med kjente kunstnere som Klaudia Cardinale i prosjektet ”Prøysen på spansk” og med Ove Røsbak i forestillingen ”Er det lenger hit enn dit”( en sammenlikning av norske og søramerikanske tilstander). Han har laget forestilling og radioprogram om Otto Nilsen, og videre har han jobbet mye med Frøydis Grorud og Anne Marie Giørtz og i flere sammenhenger med Viggo Sandvik. Sammen med Øystein Sunde produserte Tom Steinar Lund i 2003   ”Gull i fra grønne skoger”, der flere av Norges mest kjente artister framførte Vidar Sandbecks viser på en ny måte.  Vidar Sandbeck likte det han da hørte og plata rundet salgstallet for gullplate i 2010. Alt dette viser noe av prismottakerens bredde.

Tom Steinar Lund er en Sandbeck-kjenner av de sjeldne og har  alltid med  seg Sandbeck-viser når han opptrer i ulike sammenhenger land og strand rundt. 

Tom Steinar Lund er en god forteller med umiskjennelig Jømna-dialekt som understreker hans rotfasthet. Han har sterk tilknytning til sitt opprinnelige lokalmiljø og opptrer gjerne der samtidig som han i sterk grad finner inspirasjon i å se ut over lokale grenser. Han illustrerer derved bedre enn noen begrepet ”røtter og vinger”.  Han viser sjølinnsikt, observasjon, skaperglede, hardt arbeid og humor. Han utøver et faglig og kunstnerisk virke som er sammenfallende med Vidar Sandbecks verdier.

Sandbeckstiftelsen finner derfor at Tom Steinar Lund er en meget verdig mottaker av Vidar Sandbecks Kulturpris , Regnbågåbrua, for 2012.   

Priv. til red:

For ytterligere informasjon, kontakt styreleder Åse Grønlien Østmoe,  91 52 50 27 / 62 44 03 88

                                                Sandbeckstiftelsen v/ Tom-Erik Tangen         99 22 00 22

                                                                                     Tom Steinar Lund          99 16 17 58

Bilder

Tom Steinar Lund
Tom Steinar Lund
Last ned bilde
Tom Steinar Lund
Tom Steinar Lund
Last ned bilde
Øystein Sunde og Tom Steinar Lund
Øystein Sunde og Tom Steinar Lund
Last ned bilde

Dokumenter

Om Sandbeckstiftelsen

Sandbeckstiftelsen
Sandbeckstiftelsen
.
2450 RENA

992 20 022

Følg saker fra Sandbeckstiftelsen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Sandbeckstiftelsen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Sandbeckstiftelsen

Vidar Sandbecks Kulturpris for 10. gang tildeles i 2017 Øystein Sunde25.1.2017 14:07:45 CETPressemelding

-Det er grunn til å dvele ved både språkbevisstheten, den tydelige og direkte uttrykksformen, den folkelige observasjonsevnen og den måten både Øystein Sunde og Vidar Sandbeck formidler på. Fellestrekkene gjelder også humor og alvor i visene, hvor de begge lager sine tekster og melodier selv, men også når det gjelder bruk av instrumenter. Vidar Sandbeck som musiker, var fiolinist og gitarist, mens prismottakeren behersker en rekke strenge- instrumenter med en perfeksjon, teknikk og musikalitet som overgår det aller meste, sier ansvarlige for Sandbeck-arbeidet, og juryens sekretær, Tom-Erik Tangen.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom