VID får 11,9 millioner til å forske på medborgerskap

På skolen lærer man hvordan man skal bli en god borger. Hvordan foregikk denne undervisningen i historietimene i Norge etter andre verdenskrig? I Sør-Afrika etter apartheid? På Madagaskar og Mauritius etter kolonitiden? Og hvordan kan man undervise i medborgerskap i dag, når elevene i klasserommet kommer fra alle verdenshjørner?
- Prosjektet handler om hvordan historieundervisningen i ungdomsskolen har fremmet medborgerskap, både i dag og historisk, forteller professor i interkulturell kommunikasjon og globale studier ved VID, Ellen Vea Rosnes. Hun er prosjektleder for “Transloyalties in Citizenship Education (TransCit)”, et forskningsprosjekt som nylig fikk innvilget nærmere 11,9 millioner i støtte fra Forskningsrådet.
- Utgangspunktet for prosjektet er begrepet translojalitet. Fordi verden har blitt mer globalisert og mangfoldig, er det blitt naturlig å ha flere lojaliteter, det vi kaller translojalitet, forteller hun, og viser til et forsøk hun var med på i en fjerdeklasse på en norsk skole. Elevene ble bedt om å tegne flaggene på de nasjonene de følte seg knyttet til. Minst fire av elevene tegnet flere flagg, og minst fem tegnet bare ett flagg - som ikke var det norske.
- Undervisningen har nok hatt mye fokus på det nasjonale, og ikke tatt inn over seg at elevene i dag har ulike lojaliteter, påpeker Rosnes.
Vil lage lærebok for historielærere
Forskningsprosjektet består av to hoveddeler. Den første delen vil se på hvordan man har undervist i historie i fire ulike land i viktige perioder av landenes historie.
-Vi har valgt å se på Norge etter andre verdenskrig, Sør-Afrika etter apartheid og Madagaskar og Mauritius etter kolonitiden. Hvordan fremmet undervisningen medborgerskap i disse periodene? forteller Rosnes.
Landene er valgt fordi de er på ulike nivå i henhold til indeksen for menneskelig utvikling.
Den andre delen av prosjektet vil utforske hvordan lærere i ungdomsskolen i dag kan være bevisst på translojaliteter i historieundervisning og undervisning i medborgerskap.
- I andre del vil vi gjennom aksjonsforskning i disse fire landene jobbe med lærerne for å finne ut hvordan man kan undervise på en måte som tar innover seg at elevene i dag har mange lojaliteter, forteller hun.
I tillegg til vitenskapelige artikler, er planen å publisere en lærebok om hvordan lærere kan ta hensyn til translojalitet i historieundervisningen.
Internasjonalt samarbeid
Rosnes er glad for bevilgningen de nå har fått fra Forskningsrådet, og påpeker at prosjektet ikke kunne vært gjennomført i dette omfanget uten den.
- Jeg er særlig glad for forskningen vi nå kan gjøre på tvers av disse landene. Vi har fått med oss en kvinnelig historiker fra både Madagaskar, Mauritius og Sør-Afrika, og skal også rekruttere to doktogradsstipendiater fra to av disse landene, forteller hun.
Forskningsprosjektet vil gå fra 2023-2026. I tillegg til Ellen Vea Rosnes som prosjektleder, er tre VID-forskere med på prosjektet: Britt Marie Hovland, Øystein Lund Johannessen og Frieder Ludwig. Hvert av case-landene utenfor Norge har en historiker tilknyttet prosjektet, i tillegg til at det skal rekrutteres to stipendiater fra disse landene. Med på prosjektet er også Geir Skeie fra Universitetet i Stavanger.
Nøkkelord
Kontakter
Kjersti BusterudSenior kommunikasjonsrådgiverKommunikasjon- og markedsavdelingen
Tel:900 92 497kjersti.busterud@vid.noBilder
Om VID vitenskapelige høgskole
Om VID vitenskapelige høgskole
Fakta VID vitenskapelig høgskole
- Ca. 5600 studenter og 560 ansatte
- VID har campus i Oslo, Sandvika, Bergen, Stavanger og Tromsø.
- Bokstavene VID står for Vitenskapelig, Internasjonal og Diakonal.
- Vårt motto er Engasjert for mennesket – lokalt og globalt.
- PÅ VID kan du ta årsstudium, bachelor, master, phd, profesjonsutdanning, videreutdanning og enkeltemner.
- Fagområder: Helse, familieterapi, kirke, ledelse, samfunn og sosial.
Følg pressemeldinger fra VID vitenskapelige høgskole
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra VID vitenskapelige høgskole på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra VID vitenskapelige høgskole
Trine Møgster Jørgensen blir ny dekan for Fakultet for helsevitenskap24.6.2025 08:58:11 CEST | Pressemelding
Trine Møgster Jørgensen er ansatt som ny dekan for Fakultet for helsevitenskap ved VID vitenskapelige høgskole. Hun vil begynne i stillingen 1. oktober.
Sykepleie er nok en gang vinneren ved VID28.4.2025 11:01:00 CEST | Pressemelding
I år som i fjor er det sykepleierutdanningene ved VID som har størst vekst i antall søkere. Det nye årsstudiet i anvendt psykologi ble en populær nyhet. Tallene fra Samordna opptak viser at VID har en økning i både totalt antall søkere og førsteprioritetssøkere.
Ny videreutdanning i verdibasert ledelse og endring i Bergen25.2.2025 09:21:47 CET | Pressemelding
Hvordan kan man arbeide med verdier i ledelse på en slik måte at det fører til endring og innovasjon? Høsten 2025 starter VID et nytt studieprogram i verdibasert ledelse og endring i Bergen.
Rekordmange doktorgrader ved VID5.2.2025 15:18:11 CET | Pressemelding
I fjor hadde VID vitenskapelige høgskole hele 16 disputaser. Det er ny rekord.
Nytt styre for VID vitenskapelige høgskole2.12.2024 12:22:45 CET | Pressemelding
Biskop Ragnhild Jepsen og rederitopp Knut Arild Hareide er blant de nye styremedlemmene ved VID vitenskapelige høgskole. Professor Arne H. Krumsvik rykker opp til styreleder.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom