Frende Forsikring

Vi julekrasjet 35 prosent mindre i fjor

Del

Antallet bilsmeller falt kraftig i desember i fjor. - Da satt vi hjemme og ventet på vaksinen. I år tror jeg antallet bulkinger fyker i været igjen når nordmenn skal på juleshopping.

Det sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring. I fjor ble det meldt inn drøyt 23 000 ulykker med personbiler til norske forsikringsselskap i desember. De tre foregående årene var det aldri under 35 000 desembersmeller. Tallene kommer fra Finans Norge.

- Det er et kjempefall i antallet ulykker og en gledelig bieffekt av en ellers lite hyggelig koronatid, sier Ytre-Hauge.

Også kostnadene falt som en stein. I desember 2020 kostet bilsmellene med norske personbiler snaut 520 millioner kroner. Året før var kostnaden 761 millioner. Det er en fall på mer enn 30 prosent.

Mange bulker små…
I fjor var desemberkalenderen mindre fullpakket enn vanlig. Avlyste skoleavslutninger, førjulsmøter, julebord og konserter ga mange en mindre stram kalender.

- Jeg er redd vi skal ta igjen noe av det tapte i år. Det blir mange hektiske dager i år. Sammen med mørke dager, varierende vær og småglatte veier er det oppskriften på småbulking, sier fagsjefen.

- Bulking på parkeringsplasser er klassikeren. Folk har dårlig tid inn eller ut og så smeller det. Du kommer ikke spesielt fort videre hvis du må skrive ut skademelding. Ta deg heller fem ekstra sekunder og få skikkelig oversikt, sier Roger Ytre-Hauge.

Husk å skrape
Fagsjefen minner også om at du må skrape rutene skikkelig for eventuell is og snø før du kjører.

- Hvis du ikke gjør det kan du skape farlige situasjoner. Og hvis politiet tar deg blir det bot på 2600 kroner hvis du har skrapt for lite, sier Ytre-Hauge.

Hovedregelen er at «vindusviskerfeltet» på frontruten og sidevinduene foran må være fri for is og snø.

Når er det tryggest å kjøre?
Med bakgrunn i fjoråret var det tryggest å legge ut på veien 1. og 2. juledag, etterfulgt av 29. og 31. desember.

- Romjula og nyttårsdagene ser vi en betydelig nedgang i pågangen fra bilister som har vært uheldige. Da har folk senket skuldrene og tilbringer juledagene med sine nære, sier Frendes bilekspert.

Byttedagen 3. juledag brytes imidlertid stillheten.

- Da er det ut på veiene, inn i parkeringshus og mye bulking, sier Roger Ytre-Hauge.

TIPS: Slik unngå du julebulken

  • Ikke stress, du sparer ikke mye tid på å kjøre litt over fartsgrensen
  • Pust ut og aksepter tiden det tar å komme frem
  • Tilpass farten etter veiforholdene
  • Hold riktig avstand til bilen foran deg
  • Hold oppmerksomheten på veien
  • Hvis du skal lese eller skrive SMS, kjør inntil siden og stopp helt opp
  • Ikke fikle med anlegg eller GPS mens du kjører
  • Bruk håndfriutstyr
    (Kilde: Frende Forsikring)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2020). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom