Veterinærinstituttets Fiskehelserapport: Viktig kunnskap for å målrette innsatsen fremover

Det sier administrerende direktør i Mattilsynet, Ingunn Midtun Godal.
Veterinærinstituttets årlige Fiskehelserapport ble onsdag overrakt Mattilsynet.
- Fiskehelserapporten er et viktig bidrag til arbeidet vårt med å følge opp oppdrettsnæringens innsats for å sikre god fiskehelse og fiskevelferd. Vi bygger vår forvaltning på kunnskap, og Fiskehelserapporten er derfor svært viktig for oss, sier Godal.
Mattilsynet berømmerVeterinærinstituttet for samarbeidet de har med oppdrettsselskaper og private laboratorier som har styrket datagrunnlaget i årets rapport. Samarbeidet har bidratt til viktige data på ikke-listeførte sykdommer som er med på å gi næringen og forvaltningen viktig informasjon.
Dødelighet
Fiskehelserapporten viser at det fortsatt dør for mange fisk i oppdrettsanleggene, men at dødeligheten varierer mellom produksjonsområder og oppdretter.
Av årlige utsett på ca. 300 millioner smolt, er det en samlet dødelighet på mer enn 50 millioner fisk i sjøfasen. I tillegg dør et tilsvarende antall fisk på settefiskanlegg og et tilsvarende antall rensefisk. Dødeligheten skyldes i hovedsak sykdom sammen med bruk av ikke-medikamentelle behandling.
Sykdomsutviklingen
- Når det gjelder sykdomsutviklingen var det i fjor særlig antall ILA-tilfeller som bekymrer oss, sier Godal.
Antallet har ligget på mellom 1 og 20 utbrudd de siste 30 årene, med en jevn økning hele veien. I 2020 var det 23 påvisninger. Det var særlig i Nord-Norge ILA var krevende i 2020.
Det er ellers fortsatt de tre virussykdommene Kardiomyopatisyndrom (CMS), også kalt hjertesprekk, hjerte- og skjelettmuskelbetennelse (HSMB), og Pancreas Disease (PD) som dominerer.
De siste årene har det også vært en økning i antall tilfeller av Pasteurellose hos laks i området mellom Rogaland og Møre og Romsdal. Det finnes ikke kommersielle vaksiner mot denne sykdommen, og den er ikke meldepliktig. Det er behov for mer kunnskap, og Mattilsynet vil vurdere om det er behov for forvaltningstiltak.
Egnede biosikkerhetstiltak og god struktur på lokalitetene for oppdrettsanlegg er viktig for å forebygge sykdom. For å sikre disse to forholdene er samarbeidet mellom næring, forvaltning og kunnskapsinstitusjoner svært viktig.
Velferd
- Vi opplever at næringen og vi er enige om at helsa og velferden for fisken må bli bedre, sier Godal.
Hun tror det pågående arbeidet med kategorisering av taps- og dødsårsaker blir et viktig bidrag for å øke forståelsen av, og målrette tiltak overfor de ulike helseutfordringene og dødeligheten næringen har.
Alle som holder og håndterer fisk, skal ivareta velferden på en god nok måte uavhengig av hvilken metode eller teknologi som brukes. Mattilsynet ser at det arbeidet som gjøres i næringen med å utvikle praktiske velferdsindikatorer kan bli en viktig brikke viktig for å bedre fiskens velferd.
- Skal Norge skal lykkes i å utnytte havbrukspotensialet, må næring, forvaltning og kunnskapsinstitusjonene samarbeide tettere for å finne de gode løsningene. Der vil Mattilsynet bidra, avslutter Godal.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder

Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Lite rester av plantevernmidler i norskprodusert mat15.12.2025 09:51:45 CET | Pressemelding
Mattilsynets kontrollprogram for plantevernmidler i næringsmidler i 2024, viser at norske matvarer har betydelig færre rester av plantevernmidler enn importerte produkter. Resultatene viser også at nivåene generelt er lave, og svært sjelden utgjør en akutt helsefare for forbrukere. Likevel er det en økning i antall funn sammenlignet med tidligere år.
Mattilsynet lanserer ny statistikkside for slaktet laksefisk14.12.2025 13:20:30 CET | Pressemelding
Mattilsynet lanserer en ny statistikkside som gir oversikt over data for slaktet oppdrettet laksefisk i Norge, helt tilbake til 2018. - Statistikksiden skal bidra til mer åpenhet, gi bedre innsikt og skape et felles faktagrunnlag for næringen, forvaltningen, forskningen, media og samfunnet.
Grønnsaker gir viktige næringsstoffer og lite uønskede stoffer5.12.2025 09:24:08 CET | Pressemelding
Mattilsynet har analysert åtte typiske grønnsaker i norsk kosthold – sellerirot, kålrot, agurk, rødkål, stangselleri, purreløk, isbergsalat og spinat. Resultatene viser at grønnsakene inneholder svært lave nivåer av uønskede stoffer og er gode kilder til viktige næringsstoffer
Helgeland er friskmeldt for PD3.12.2025 12:45:13 CET | Pressemelding
Etter solid innsats fra næringen og fiskehelsetjenestene er Helgeland nå fri for PD (pankreassykdom), og Mattilsynet har opphevet restriksjonssonen. Dette viser at strenge tiltak er nødvendige for å bekjempe smitte, og at samarbeid gir resultater.
16-års aldersgrense for kjøp av energidrikk fra 1. januar1.12.2025 08:15:05 CET | Pressemelding
Fra 1. januar 2026 blir det forbudt å selge energidrikk til barn under 16 år. Aldersgrensen skal beskytte barn mot negative helsekonsekvenser ved inntak av energidrikk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
