Vestlandsindeksen viser: økende innkjøpspriser og fallende etterspørsel
Stadig flere vestlandsbedrifter forventer økte innkjøpspriser og hver tredje bedrift melder om utfordringer med råvaretilgang. Samtidig som bedriftene har bedrede resultater, er forventningene til de neste seks månedene fallende.

Det er noen av hovedfunnene i Vestlandsindeksen for årets andre kvartal. Indeksen er den første som er gjennomført etter at krigen i Ukraina brøt ut. Etter to kvartaler med negativ utvikling i resultatindeksen, har den en økning på 1,6 poeng som gjør at resultatindeksen nå ligger over sitt historiske gjennomsnitt på 60,7 poeng.
Forventningene til vestlandsbedriftene fremover er imidlertid fallende, og faller til 63,6 poeng og under sitt historiske gjennomsnitt. Forventningene faller for alle næringer, med unntak av reiselivsbedriftene og konsulent- og tjenestebaserte næringer.
– Mens bedriftene melder om høyere aktivitet nå sammenlignet med i første kvartal, er usikkerheten økt, noe som slår inn på forventningene for det neste halve året. Det er særlig forventningene til lønnsomhet og etterspørsel som trekker ned, sier Kjetil Benson, leder for Markets i Sparebanken Vest.
Lønnsomt under press – prisvekst utenfra
Over halvparten av bedriftene melder at de forventer økte utsalgspriser. Nærmere ni av ti av disse oppgir økte kostnader som årsak – opp fra 82 prosent foregående kvartal, og fra 77 prosent i tredje kvartal 2021. Det er særlig innkjøpspriser som driver kostnadene opp. Kun én av ti oppgir økt etterspørsel som årsak inneværende kvartal.
– Lønnsomheten er under press som følge av at økte innkjøpskostnader ikke kan hentes inn gjennom økt etterspørsel. Fire av fem bedrifter sier at den negative lønnsomhetsutviklingen skjer fordi de ikke klarer å ta ut de økte innkjøpsprisene i økte priser heller. Dette er et tydelig tegn på at bedriftene forventer nedkjøling fremover, sier Benson.
– Det vi ser i makrobildet med økende inflasjon i Norge er hvordan vi, som en liten, åpen og i stor grad internasjonalisert økonomi, drives av det som skjer utenfor landets grenser.
Se Kjetil Benson og Remy Bilsback diskurere makrobildet og funn i Vestlandsindeksen
Sliter med å få tak i arbeidskraft
Mer enn hver tredje bedrift oppgir at kapasitetsvansker som begrensende faktor for bedriftens utvikling. Av disse oppgir rundt 80 prosent at det er begrensning i tilgang på arbeidskraft som er den klart viktigste faktoren. Det er faglært arbeidskraft som dominerer når det gjelder hvilken arbeidskraft det er vanskeligst å få tak i.
Dette kommer i tillegg til den voksende utfordringen med råvaretilgang.
– Selv om etterspørselen er forventet å falle fremover er det fortsatt veldig godt driv i økonomien. Arbeidsledigheten er på et lavt nivå. Mange bransjer ville kunne ha levert mer, og det er også en uttrykt bekymring hvor krevende det er å få tak i faglært arbeidskraft innen bransjer som reiseliv, bygg og anlegg og industri som påvirker resultater og forventninger, sier Benson.
Store råvareutfordringer innen bygg og anlegg
Bygg- og anleggsbransjen rapporterer for andre kvartal om betydelige utfordringer med tilgang på råvarer og produkter. Hele 56 prosent oppgir at de i svært stor eller ganske stor grad, opplever utfordringer med tilgangen sammenlignet med situasjonen før koronakrisen.
Av de spurte, oppgir hele syv av ti bedrifter i næringen at de har utfordringer med økte priser på råvarer.
Få med deg hele rapporten for Vestlandsindeksen for 2. kvartal 2022
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Nøkkelord
Kontakter
Hanne DankertsenKommunikasjonsdirektørSparebanken Vest
Tel:99449173hanne.dankertsen@spv.noBilder





Lenker
Om Sparebanken Vest
Sparebanken Vest er landets tredje største sparebank. Vi er et komplett finanshus for mer enn 290.000 person- og bedriftskunder. Vi er stolt over å være et selvstendig finanskonsern med hovedkontor i Bergen med en sentral rolle i mye av den verdiskapningen som skjer på Vestlandet.
Følg pressemeldinger fra Sparebanken Vest
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Sparebanken Vest på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sparebanken Vest
Rekordhøy kundetilfredshet i årets første kvartal – særlig blant de unge5.5.2022 07:11:36 CEST | Pressemelding
Kundene i Sparebanken Vest har aldri vært mer fornøyd med banken sin. Kundeutbytte, som ble utbetalt i april, er en av grunnene til at kundetilfredsheten er rekordhøy.
Norske bedrifter må ut av komfortsonen5.4.2022 07:00:00 CEST | Pressemelding
Færre enn 1 av 20 norske bedrifter har planer om å eksportere de neste tre årene, viser rykende fersk eksportrapport som legges frem på Vestlandskonferansen i dag. Har norsk næringsliv blitt seg selv nok?
Økt etterspørsel, svekket kapasitet og verdikjedeutfordringer gir prisvekst23.3.2022 07:30:28 CET | Pressemelding
Vestlandsindeksen for første kvartal viser at vestnorsk økonomi fortsetter å skyte fart ut av pandemien med rekordvekst i etterspørsel. Samtidig melder en stor andel av bedriftene om utfordringer med både kapasitet og verdikjeder.
Etne Sparebank og Sparebanken Vest slår seg saman21.2.2022 10:15:56 CET | Pressemelding
Styra i Sparebanken Vest og Etne Sparebank vedtok i dag ein plan for samanslåing av bankane. – Vi ser ein spennande person- og bedriftsmarknad i Etne og Vindafjord med eit betydeleg potensial for å vekse, seier Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i Sparebanken Vest.
Rekordhøyt kundeutbytte til Sparebanken Vest-kunder2.2.2022 07:09:54 CET | Pressemelding
Sparebanken Vest presenterte onsdag rekordresultater for 2021. Styret i banken foreslår at 390 millioner av overskuddet skal fordeles til bankens kunder gjennom kundeutbytte, og at 335 millioner kroner skal gå til idrettslag, organisasjoner, frivillighet og omstillingsprosjekter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom